Vi gjorde super goda "Brända mandlar"

Bara tanken av doften av brända mandlar tycker jag är underbar. Det påminner om när man går på julmarknader, eller på skansen, man blir ju bara så sugen så man måste bara köpa dom!
 
Vi bestämde oss för att testa att göra egena OCH JÄKLAR va GODA dom blev!
 
Det kommer jag garanterat göra om till jul MÅNGA gånger OM och OM igen..
 
 
 
Här kommer receptet om du också vill testa.
 
 
 
 
 
brända mandlar - jul godis - nötter

Lyxiga Bullar med vanilj & mandelmassa

Mer bak denna söndag fick bli lite bullar också :)
Bullar med vanilj & mandelmassa.
100 g jäst
500g smör
10 dl mjölk
6 dl strösocker
6 tsk mald kardemumma
1 tsk salt
ca 28 dl vetemjöl

Mandelmassafyllning
600 g mandelmassa
400 g smör
5 dropar grön hushållsfärg

Pensling & garnering
4 ägg
Strösocker , glassyr eller mandelflarn

Gör så här
1. Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret och tillsätt mjölken. Låt det svalna till 37 grader. Häll lite av smörmjölken över jästen. Rör om tills den har lösts upp. Häll sedan på resten av degvätskan.

2. Blanda i strösocker, kardemumma och salt till en jämn smet. Tillsätt vetemjöl tills degen släpper från kanten på bunken. Spara lite till utbakningen. Låt degen jäsa i ca 30 min.

3. Mandelmassafyllning: Blanda allt i en matberedare till en slät massa.

4. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den med lite av mjölet som är kvar. Dela den i 4 delar och kavla ut varje del till
en rektangel.

6. Bred ut mandelmassa- och vanilj jämnt över. Rulla ihop dem från långsidan och skär rullarna i ca 2 cm breda bitar.

7. Lägg bullarna i bullformar och låt dem jäsa under bakduk i 30 min.Sätt ugnen på 250 grader.

8. Pensla bullarna med uppvispat ägg och tillsätt ev dekoration. Grädda bullarna mitt i ugnen i ca 7 min. Låt dem svalna.

bullar - lyxiga vanilj bullar med mandelmassa

Saffransrutor

Liten försmak på julen.......
 
 

Detta behöver du :
6 st ägg
6 dl strösocker
6 dl vetemjöl
6 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
2 kuvert med saffran
3 dl vatten

Glasyr:
200 gram smör
8- 9 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
2 äggulor
1 tsk pressad citron
 
Gör så här :
Stätt ugnen på 175 grader, smörj en stor långpanna..
Vispa ägg och socker poröst, blanda sedan ner de torra ingredienserna, och vänd ner i smeten. Vänd ner saffran och vänd ner vattnet och rör tills du fått en en klumpfri smet. Häll ut på plåten och ställ in i ugnen i cirka 20- 30 minuter. Gör du glasyren, smält smöret och rör ner alla ingredienser till glasyren och vispa den slät. Låt svalna något och  låt kakan svalna helt innan du breder på glasyren. Strö över kokosflingor och ställ kakan svalt yttrligare en liten stund innan du skär upp kakan i bitar.