Pepparkaksdeg till hus och figurer

Här blir det lite julstök idag, jag ska bland annat göra en pepparkaksdeg, så här kommer receptet på det om ni är intresserade.

 

 
 

Ingredienser

                        
                 1 sats            
                      
Ingredienser
 • 3 dl   socker                                     
 • 2  dl   sirap                                     
 • 100  g   smör eller margarin                                     
 • 4 tsk   kanel                                     
 • 2 tsk   ingefära                                     
 • 3 dl   mjölk                                     
 • 2tsk   bikarbonat                                     
 • 1 kg   vetemjöl                                     

Hopsättning

 • 1dl   vatten                                     
 • 2 dl   strösocker                                     
 • 1 msk flytande   glukos                                     

Kristyr

 • 1 äggvita                                     
 • 4 dl   florsocker                                     
 • 1 tsk pressad   citronjuice
 • Dag 1: Blanda socker, sirap och matfett i en kastrull. Låt det smälta ihop på svag värme och rör i kryddorna. Blanda i mjölken och låt blandningen svalna i en stor bunke.
 • Blanda bikarbonat och mjöl och rör i det till en ganska stadig deg. Strö lite mjöl på degen, täck den med plastfolie och ställ kallt över natten.
 • Rita mallar på ett stadigt papper eller kartong av den modell du vill baka. Klipp ut delarna.
 • Dag 2: Sätt ugnen på 175°C.
 • Innan du börjar baket är det bra att provgrädda en kaka för att se att du har rätt temperatur i ugnen och rätt konsistens på degen.
 • Kavla ut degen ca 3 mm tjock på mjölad bänk eller direkt på bakplåtspapper.  Lägg hela utkavlade degplattor på bakplåtspapper på en plåt. Lägg mallarna på degen men inte för tätt och skär ut. Ta bort överflödig deg. Man ska helst inte flytta delarna efter att de är utskurna, för de tappar lätt formen.
 • Grädda mitt i ugnen tills delarna är genomgräddade 8-10 minuter. Lägg mallarna på det gräddade och jämna ev. till kanterna. Låt kallna på en plan yta.
 • Hopsättning: Blanda vatten, socker och glukos i en kastrull och koka till en ljusgul något tjockflytande lag.
 • Doppa kanterna i lagen och pressa de olika delarna mot varandra, del för del. När det stelnat och allt är hopsatt går det att försiktigt flytta på. Stelnar lagen så går den att värma upp den igen.
 • Kristyr: Rör ihop äggvita, florsocker och citronjuice. Lägg kristyen i spritspåse och dekorera de olika delarna.
Lycka till och kram på er..

Sticka till din hund , det gör jag!

 DROPS 102-41
Storlek: XS - S - M
Hela tröjan stickas i resår, den ser därför ganska smal ut, men den blir mycket töjbar.
Hundens mått:
Bröstvidd:   ca 28/32 – 40/44 – 48/52 cm
Rygglängd: ca 24 – 32 - 40 cm
Ex. på hundraser: XS = Chihuahua,
S = Bichon Frisé, M = Cocker Spaniel

Garnåtgång:  DROPS Fabel från Garnstudio
50-100-150 gr nr 521, svart/brun/blågrå
och använd: DROPS Alpaca från Garnstudio
50-50-100 gr nr 6309, blågrå
och använd: DROPS Puddel från Garnstudio
50-50-50 gr nr 08, koksgrå

DROPS Strumpst nr 4 (kort rundst till den största stl) – eller det st.nr du måste ha för att få 19 m x 25 v i slätst med 1 tråd av varje kvalitet på 10 x 10 cm.
DROPS Strumpst och en kort rundst nr 3.
DROPS Virknål nr 6.
 
Tröja: Plagget stickas runt på st från kragen och neråt. Lägg upp 48-64-80 m på strumpst (ev. kort rundst) nr 4 med 1 tråd Fabel + 1 tråd Alpaca. Sticka resår = *2 rm, 2 am* i 4-6-8 cm. Sedan stickas 1 v avigt (detta v används till att plocka upp m till luvan i). Sticka 1 v resår som förut, på nästa v ökas vartannat avigt parti från 2 am till 3 am = 54-72-90 m. Sticka resår tills arb mäter 6-10-14 cm, nu ökas de resterande aviga partierna från 2 am till 3 am = 60-80-100 m. Fortsätt med resår = 2 rm, 3 am. När arb mäter 8-12-16 cm delas det för frambenen så här: avm 2 rm, sätt följande 13-18-23 m på 1 tråd (= mitt under magen), avm 2 rm, sticka de resterande 43-58-73 m som förut. Fortsätt att sticka resår fram och tillbaka över dessa m (= ryggstycket) i 5-8-10 cm från delningen, sätt sedan m på 1 tråd. Sätt de 13-18-23 m under magen tillbaka på st och sticka resår i 5-8-10 cm. Sedan sätts alla m tillbaka på st – samtidigt läggs det upp 2 nya m i varje sida mellan mag- och ryggstycket = 60-80-100 m. Fortsätt resåren som förut. När arb mäter 19-27-34 cm avm 9-10-13 m mitt under magen. Arb stickas färdigt fram och tillbaka på st – samtidigt avm i varje sida på vartannat v: 2 m 2 ggr, 1 m 2-5-7 ggr, 2 m 1 gång och 3 m 1 gång. Maska sedan av de resterande 29-42-55 m.
Arb mäter ca 24-34-44 cm.

Ben: Sticka upp 36-52-64 m med 1 tråd Fabel på strumpst 3 runt den ena öppningen för benet. Sticka resår = *2 rm, 2 am* i 3-5-7 cm, maska av med rm över rm och am över am. Upprepa runt den andra öppningen. 

Luva: Stoppa in kragen i tröjan vid det avigstickade varvet. Håll tröjan så att det aviga v pekar från dig. Plocka nu upp m i detta v med Fabel på en kort rundst 3 –plocka inte upp i de 6-10-14 m mitt under magen, men i de resterande m runt om = 42-54-66 m. Sticka 1 v avigt tillbaka - samtidigt ökas det jämnt fördelat till 70-90-110 m (dvs sticka 1 m, öka i de 2 nästa, varvet ut). Sticka slätst fram och tillbaka med 3 rätst m i varje sida tills luvan mäter 12-16-20 cm. För finast resultat maskas luvan ihop överst utan att maska av innan, om detta är komplicerat, maskas det av och sys ihop med maskstygn.

Virkad kant: Virka med Puddel och nål 6 runt luvan, nederst runt benen och runt öppningen bak på tröjan.
Virka så här: 1 fm i första m, * 1 lm, hoppa över 1 cm, 1 fm i nästa m *, upprepa *-*.
 
Jag har stickat många såna här tröjor till mina chihuahuaor
Lycka till kram på er

Epilepsi hos hund - anfall med kramper

Epilepsi hos hund - anfall med kramper

Efter ett anfall är många hundar desorienterade och förvirrade, en del är påtagligt hungriga och/eller törstiga, många blir trötta och sover mycket dygnet efter. Enstaka hundar kan uppträda aggressivt. Andra hundar i närheten kan reagera negativ på dessa beteendförändringar.

Epilepsi kan vara livshotande

Om anfallen blir långa, mer än 5-10 minuter, eller om anfallen avlöser varandra utan att hunden hinner normaliseras mellan, har det uppstått ett tillstånd som kan vara livshotande – ett status epilepticus. Detta kräver omedelbar veterinärbehandling.
Då hunden har fått ett första anfall, är det svårt att veta om och när nästa anfall kommer. För många individer kommer det fler anfall, för enstaka hundar händer det inte igen.

Idiopatisk epilepsi kan vara ärftligt

Om det första anfallet kommer under hundens första tre levnadsår kan Idiopatisk epilepsi misstänkas. Detta tillstånd beror på en störning i impulsfrisättningen i hjärnan, orsaken är inte fastställd.  Ärftliga faktorer tros påverka, då Idiopatisk epilepsi är vanligare inom vissa raser.  
Kramper och anfall kan också bero på andra bakomliggande problem med lever, njure, hjärta, rubbningar i salt- eller sockerbalans. Andra förändringar i hjärnan, såsom hjärnhinneinflammation, hjärnskakning eller tumörer kan också orsaka epilepsi.

I dessa fall är epilepsin sekundär och behandlingen inriktas på de bakomliggande sjukdomarna. Denna sekundära epilepsi visar sig ofta hos den medelålders till äldre hunden. Även medfödda missbildningar kan ligga bakom. Provtagning vid utredning kan innefatta blod och urinprov, EKG, hjärtultraljud och röntgen, ibland också datortomografi eller magnetröntgenundersökning.

Kan lindras men inte botas

Idiopatisk epilepsi kan inte botas. Med behandling får de flesta hundar mindre intensiva anfall och anfallen kommer med längre intervall. Fenobarbital (Fenemal) är det preparat som behandlingen i de flesta fall startas med. Det tar ett par veckor för kroppen att vänja sig vid medicineringen och många hundar upplevs som tröttare den första tiden.
När medicinsk behandling ska sättas in avgörs av din veterinär, det är många faktorer att ta hänsyn till.

Om din hund får att epileptiskt anfall:

Ta tid! Om inte anfallet går över på ett par minuter eller om det genast kommer nya anfall bör veterinär kontaktas akut.
Om det endast kommer ett anfall som är kort – låt hunden vara i stillhet i ett tyst rum med dämpad belysning. Beställ tid hos veterinär för en undersökning när det är möjligt, det är troligtvis inte nödvändigt att åka akut om det endast kommer ett enstaka anfall.
Stoppa inte några fingrar i hundens mun, försök inte heller dra ut tungan – det är stor risk att du själv blir skadad. Trots att ett anfall ser mycket dramatiskt ut, är det mycket sällan som hunden skadar sig allvarligt under själva anfallet.
För dagbok – notera datum och tidpunkt för anfall, hur länge det varar och om någon utlösande faktor kan identifieras.  

Anne Carlswärd, Leg Veterinär

 

Kram på er....