Choklad - husdjur

Choklad - husdjur

 

Choklad innehåller kakao som  bland annat innehåller teobromin, ett ämne som många djurslag är känsliga för. Hundar och katter verkar vara extra känsliga.
Symtom kommer som regel efter 4-24 timmar. Kräkningar, buksmärtor, törst, inkontinens, skakighet och rastlöshet, riklig salivering och hjärtklappning är vanligt. Vid större mängder kan allvarligare symtom tillstöta.
Vår erfarenhet är att hundar utan svårighet kan sätta i sig en farlig mängd choklad medan katter mycket sällan får i sig sådan mängd att det blir frågan om någon förgiftning.

Hur mycket kan min hund få i sig innan det blir farligt?

Att räkna ut hur mycket teobromin som ingår i olika chokladkakor och praliner är svårt. Både mängden kakao i chokladen och halten teobromin i råvaran, kakaobönan varierar.
Mörk choklad innehåller c:a 5-15 mg teobromin /g choklad. Ljus choklad innehåller c:a 2 mg teobromin /g  choklad. Vit choklad innehåller ingen eller mycket lite teobromin.
Mer än 20 mg teobromin /kg kroppsvikt kan orsaka förgiftning hos hund.

 

Exempel:Gäller en hund som väger 10 kg

  • En hund kan äta 12 - 40 g mörk choklad utan att få så allvarliga symtom att veterinär eller djursjukhus behöver uppsökas. OBS!Ju mörkare choklad desto mer kakao (och teobromin) och därmed större förgiftningsrisk.
  • Har hunden i stället ätit ljus choklad kan den äta c:a 100 g.
  • Praliner, chokladbitar med fyllning, innehåller mindre choklad. Hunden kan då äta ungefär dubbelt så stor mängd utan att allvarliga symtom uppkommer.

 

Åtgärd: Om du misstänker att din hund ätit farlig mängd choklad eller har symtom, kontakta veterinär eller djursjukhus.

Kram på er...

Guldtassens Lady -Killer "Lill Jason"

Guldtassens Lady -Killer "Lill Jason"
E: SE UCH Petit Ami´s Formell-1
U: Guldtassens Vera Valentina
En av mina fina prinsar här hemma   
 
 
 
 
Kram på er....

Avsaknad av testikel - kryptorkid - Monorkid

En del hanhundar kan sakna båda sina testiklar i pungen.  Hunden är kryptorkid.Om en testikel saknas i pungen är hunden monorkid.Senast vid två månaders ålder skall båda testiklarna vara på plats i pungen.På en del raser kan det dröja längre men det är ovanligt att det dröjer längre än 4 månader.

Den saknade testikeln kan finnas i buken eller under skinnet i ljumsken. På en 9 veckors valp finns det fortfarande hopp att testiklarna kan vandra ner i pungen. På en så liten valp kjan det vara svårt att säkert avgöra om testilkarna finns på plats eller ej. Skulle det visa sig att båda testiklarna saknas är hunden  Kryptorkid oim endast En testikel saknas är hunden Monorkid. Den saknade testiklen kan finnas i buken eller under skinnet i ljumsken. Den saknade testiklen kan ibland ställa till problem när hunden blir äldre. Det finns en ökad risk för testikeltumörer i den saknade testikel. I sällsynta fall kan testikeln vrida sig runt sin egen axel och hunden får akut mycket ont och måste opereras snarast. Det är många kryptorkida hundar, som inte alls får problem. Om testikeln ligger under huden känns och syns det att testikeln är tumörvandlad. Det blir en svullnad på platsen. Om testikeln finns i buken kan man inte se det. Många av dessa hundar får håravfall på buken och på lårens insidor. Ofta blir spenarna större. Om så sker uppsök Din veterinär så kan hunden opereras.
Läs mer om Kryporkism nedan: Läs mer om kryptorkism nedan:

Om hunden är monorkid eller kryptorkid finns en ökad risk för tumörbildning i testiklarna jämfört med normalt placerade testiklar. Utomlands är det vanligt att man i förebyggande syfte avlägsnar den eller båda testiklarna. I det paket, som omger testikeln finns artär, vener, sädesledare och en muskel. Om testikeln utsätts för kyla eller smärta kan hunden tillfälligt reagera genom att dras upp testikeln. Efter ett tag kommer den ner på sin plats igen. Om Du inte kan hitta en eller båda testiklarna bör Du låta Din veterinär undersöka hunden. Mycket talar för att kryptorkism är ärftligt. Man har dock ej kunnat fastsälla ärftlighetsgången. Flera forskare hävdar att kryptorkism ökar vid inavel.  Man har föreslagit en en recessiv arvsgång med samverkan av ett fåtal gener. Tills vidare kan selektion mot kryptorkism följa de tumregler som gäller för polygener och anomalier med okänd arvsgång.

 

Kram på er....