Gammeldax vörtbröd

Lite om mig & mitt underbara liv, Recept matbröd, limpor & frallor / gammeldax vörtbröd, jul bak, påsk, vört bröd, vörtbröd / Permalink / 0

Till julens alla godsaker måste vi naturligtvis ha gammaldags vörtbröd, som doftar härligt av julens alla kryddor – ingefära, nejlikor, pomerans och russin. Det hembakade vörtbrödet är förstås oslagbart.

 Det hade jag tänkt baka i julas , men det kom så mycket emellan så det blev inte av, så nu behövde jag göra mig av med svagdrickan, så det fick bli lite juligt bröd här hemma fasten det är mars månad, antingen är jag sent ute eller väldigt tidigt ute i år hahahah
Men det kan ju vara nått för dig då påsken snart närmar sig eller julen såklart, jag valde att baka mitt i långpanna.
 
 

INGREDIENSER

  • Det här behöver du till 4 limpor eller 2 fulla långpannor:
  • 1 l svagdricka

  • 2  pkt jäst, 100 g

  • 150 g smör, margarin eller ister

  • 2  – 3 dl mörk sirap

  • 3  tsk salt

  • 1  msk torkad ingefära

  • 1  tsk malda nejlikor

  • 6  kokta och hackade pomeransskal

  • 5 dl russin

  • 3 l rågsikt med vetemjöl

  • 2  msk smör eller margarin till pensling

SÅ HÄR GÖR DU:

  • Häll ½ l svagdricka i en bunke, smula ner jästen och rör om tills den löser sig. Smält matfett i en kastrull, tillsätt sirap och resten av svagdrickan. Låt allt bli fingervarmt.
  • Häll degspadet i bunken och tillsätt salt, ingefära, nejlikor, pomeransskal, russin och rågsikt. Arbeta degen kraftigt 5 min och låt jäsa under bakduk 30 – 40 min, eller till dubbel storlek.
    • Tillsätt vetemjöl, tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den väl. degen ska vara fast och hålla formen, inte flyta ut. Dela den i 4 lika stora bitar och forma dem till släta limpor. Lägg dem på tvären i en smord långpanna.
    • Smält matfett och pensla sidorna så att du lätt kan ta isär limporna när de är färdiga. Låt jäsa i kök temperatur ca 1 tim under bakduk. Grädda i 175 °C, ca 45 min. Låt svalna på bakgaller under bakduk.
     
Till top