Anettes & Alexandras godaste rabarber paj

Anettes  & Alexandras godaste rabarber paj
Frasig rabarberpaj
Glutenfri rabarberpaj som smälter i munnen. Mycket god "marängaktig" rabarberpaj som verkligen rekommenderas även för icke-glutenallergiker.
En favorit!

Ingredienser:

  • 2 st ägg
  • 1.5 dl strösocker
  • 1.5 dl potatismjöl (eller vetemjöl)
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 msk vaniljsocker
  • 100 g smält smör eller flytande margarin/smör
  • 2-3 stjälkar ca 300g (ca 300 g) rabarber

Att strö över:

  • 1-2 msk strösocker
  • 2-3 msk potatismjöl
 Glutenfritt

Utrustning du behöver:

  • elvisp
  • pajform ca 26 cm i diameter

Gör så här:

Dela äggen. Häll äggvitorna i en bunke och äggulorna i en annan bunke.

Tillsätt sockret till äggvitorna.

Tillsätt potatismjöl, bakpulver, vaniljsocker och matfett till äggulorna.

Vispa äggvitorna och sockret med elvisp ett par minuter till en tjock smet. Den ska inte vara så hård att man kan vända upp och ner på bunken.

Vispa därefter innehållet i den andra bunken.

Rör sedan samman alltihop med en sked.

Häll smeten i en smord ugnsform, t.ex en rund form ca 26 cm i diameter.

Skala rabarbern och skär i bitar, ca 1 cm breda. Strö över och tryck ner rabarberbitarna i smeten. Strö över socker och sikta över potatismjöl. (Ju tidigare på sommaren desto mer potatismjöl för då "vattnar" sig rabarbern mer och potatismjölet binder vätskan.)

Grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 20 minuter.

Låt svalna, servera ljummen eller rumstempererad med vispad grädde eller glass.

 

Kram på er <3

paj - rabarber

Rabarber kräm

Rabarber kräm
Ingredienser:
Rabarber ca 250 g 2-3 själkar
2 dl vatten
1/2 dl strösocker
1,5 msk potatismjöl
 

Gör så här:

  1. Skölj och skala rabarber. Skär i mindre bitar, ca 2 cm tjocka bitar.

  2. Koka upp vatten och socker.

  3. Lägg i rabarberskivorna. Låt koka ca 4-5 min till rabarbern delar sig.

    Smaka gärna av och tillsätt mer socker om du tycker det behövs. Rabarbern är surare i början av säsongen.

  4. Blanda ut potatismjölet i lite vatten. (Ta ungefär lika mycket vatten som mängden potatismjöl.)

  5. Häll i en stråle ner i kastrullen samtidigt som du rör om. Tänk på att röra om potatismjölet och vattnet i botten så det löser upp sig precis innan du häller i det eftersom potatismjölet snabbt sjunker till botten.

    Låt krämen koka upp, när första bubblan kommer är den klar.

    Servera med mjölk.

     
    Kram på er...
     
 
kräm - rabarber