Cherry eye

Cherry eye – en ögonsjukdom på hund

 
 Cherry eye kallas det när en tårkörtel i hundens öga faller fram. Cherry eye kan se ganska obehagligt ut eftersom tårkörteln syns som en stor, röd, köttig klump i hundens inre ögonvrå.   

På baksidan av hundens ögonlock finns körtlar som kan bli inflammerade. Följden blir att körtelvävnaden svullnar kraftigt. Körteln blir också röd och ser ut som ett rött körsbär där den väller fram bakom det tredje ögonlocket – därav namnet cherry eye eller körsbärsöga.
Cherry eye är ofarligt för ögat och ibland görs ingenting åt det. Risken är i så fall att ”klumpen” nöter på hornhinnan med irritation som följd.
Om en ögonveterinär bedömer att en operation behöver göras så sys tårkörteln ner i sitt ursprungliga läge. Det finns dock risk för återfall och i svåra fall kan veterinären behöva operera bort hela tårkörteln. Att operera bort tårkörteln vill man dock helst undvika eftersom hunden då kan få problem med torra ögon.
Vissa raser drabbas oftare än andra, exempel på sådana är; amerikansk cockerspaniel, beagle, blodhund, bostonterrier, bulldoggsraserna, cavaljer king charles spaniel, lhasa apso, tibetansk spaniel, sankt bernhardshund och welsh corgi.
Om du misstänker att din hund drabbats av cherry eye bör du kontakta en ögonveterinär. Agrias veterinärvårdsförsäkring kan ersätta cherry eye så länge de allmänna försäkringsvillkoren är uppfyllda och det inte finns en reservation för ögonsjukdomar i hundens försäkring.

 
Klicka på länken för att se bild på hur det kan se ut.

Trafikolyckor

Fler än två hundar i trafikolyckor varje dag

Denna septembervecka pågår Nationella Viltolycksrådets kampanj för att minska viltolyckor. Det sker en viltolycka var femtonde minut någonstans i Sverige, året runt. Ödesdigra krockar mellan bil och hund är tyvärr också väldigt vanligt. Enligt Agrias skadestatistik skadas eller dör cirka två hundar varje dag i trafikolyckor.   

- Mer än sexhundra hundar skadas eller dör varje år i trafiken enligt vår skadestatistik och majoriteten av olyckorna sker under september till och med mars, berättar Cecilia Winter, kommunikationsansvarig på Agria Djurförsäkring. Det är det enskilt största olycksfallet.

En stor del av olyckorna sker troligen i samband med jakt eller eftersök av skadat vilt. Hundarna kommer ut på vägarna och löper större risk att bli överkörda. Hundar som har sprungit bort från sina ägare är också i riskzonen.

Årets mörka månader är extra olycksdrabbade. Agrias statistik visar att omkring 70 procent av trafikolyckorna med bil och hund inträffar under perioden september till mars.

- Kom ihåg att alltid använda reflexer på hunden som gör att den syns både framifrån, bakifrån och från sidan, råder Cecilia Winter. Reflexer är en enkel men effektiv livräddare.

Hundar skadad/död i trafikolycka:
År 2010 2011 2012 2013
Antal hundar 638 643 629 334*
        *jan-aug
Hundar av jakthundsras/blandras skadad/död i trafikolycka:
År 2010 2011 2012 2013
Antal hundar 325 361 332 183*
        *jan-aug

Agria försäkrar drygt 40 procent av Sveriges cirka 784 000 hundar.

Om Viltolyckskampanjen

23-29 september pågår en kampanj i hela landet för att minska antalet viltolyckor, där Länsförsäkringar ingår som en av 16 organisationer i Nationella Viltolycksrådet (NVR). Rådet har regeringens uppdrag att skapa viltförebyggande åtgärder, informera om viltolyckor samt att skapa en nationell viltolycksorganisation för eftersök av trafikskadat vilt. Viltolycksrådet har tagit fram en app, ”Viltolycka” som varnar när du kör i olycksdrabbade områden.
Senaste viltolycksstatistiken finns här

Kram på er...

 

Guldtassens Only For Me "Shanti"

Guldtassens Only For Me "Shanti"Blev CHAMPION i Högbo Bruk Lördag den 7 SeptemberHipp hipp hurra det har vi jagat under året som gått.Shanti min fin tjejKram på er.....