Shoppen

Anettes Kennel & Shop önskar alla sina kunder en riktigt Glad Påsk
Alla bestä'llningar som görs nu skickas efter Påsken
Anettes kennel & Shop
Kramar från oss....
 
Bichon frise - anettes kennel & shop - shop

Njursjukdomar

Njursjukdomar / Nefrologicentrum

Med tanke på att jag vet att en liten fyrbet är drabbad av detta, så tänkte jag att jag skriver några rader om det. I hopp om att det inte behöver leda till avlivning för er..

Njurarna är viktiga organ eftersom de filtrerar och avlägsnar avfallsprodukter från blodet, samt reglerar sammansättning av kroppsvätskorna med elektrolyter (salter) och vatten. Njurarna består av blodkärlnystan (glomeruli) där filtrationen sker och samlingsrör (tubuli) där urinens sammansättning justerats. Om njurarna skadas uppstår en ansamling av avfallsprodukter i blodet. Några av avfallsprodukter är giftiga för kroppen. Symptomen är ospecifika och kan likna symptom från många andra sjukdomar. Symptom på njurproblem kan vara att hunden eller katten blir dämpad eller slö, får dålig matlust och tappar vikt. Om dessa symptom inte upphör kan det bero på en njursjukdom.

Det finns många orsaker till njursjukdomar bland annat: infektioner eller en sekundär inflammation efter infektioner någon annanstans i kroppen, giftpåverkan, ärftliga sjukdomar, problem med cirkulationen till exempel vid dehydrering eller chock. Tyvärr är det bara undantagsvis den primära orsaken till njursvikt kan hittas. Det första man har att ta ställning till är om sjukdomen är akut eller kroniskt. Om det är en akut sjukdom är prognosen bättre. Behandlingen är initialt den samma med understödjande vätskebehandling.

Akut njursvikt beror ofta på giftpåverkan, till exempel kylarvätska, eller cirkulationssvikt. Akut njursvikt ger ofta skador i tubuli-cellerna. Om inte förändringen har gått för långt kan dessa återställas. Prognosen är därför bättre än vid kronisk njursvikt men intensivvård kan behövas.

Kronisk njursvikt är statistiskt mycket mer vanlig än akut njursvikt. Vid kronisk njursvikt har sjukdomen pågått ouppmärksamt så länge att mycket av njurarnas normala struktur har ersatts av ärrvävnad (fibros). Då är processen obotlig. Om processen innan man upptäcker sjukdomen har tagit lång tid kan man i några fall med behandling få djuret tillbaka till den balansen som fanns innan. Det vill säga att njurarna är sjuka men utan symptom. Njurarna har en stor reservkapacitet. Därefter kan behandling, till exempel njurdiet, bidra till att uppskjuta vidare utveckling av njursjukdomen. Njurdiet kan dubbla livslängden hos hundar och katter med kronisk njursvikt – om de kommer över krisen när diagnosen ställs. I några fall kan annan medicinsk behandling ha betydelse. Särskild viktigt är att kolla blodtrycket och möjlig proteinförlust i urinen. Om blodtrycket är högt, eller det är proteinförlust i urinen, är behandling viktig för att försena vidare utveckling av skadan i njurarna och för att förlänga djurets symptomfria liv. God diagnostik är viktig. Det finns speciella sjukdomar i glomeruli, eller bakteriella infektioner, där prognosen kan vara bättre än vid vanlig kronisk njursvikt, om specifik behandling mot orsaken sätts in. Vår diagnostik inriktar sig därför speciellt mot att bekräfta eller utesluta dessa sjukdomar.

 

Kram på er..

Bichon frise - Nefrologicentrum - njurar - njursvikt

Helgen över...ny vecka väntar....

Underbart skönt med helg.
Lite många tråkiga nyheter, det är inte rättvist att någon ska behöva begrava sin 20 åriga son för att cancern tog hans liv, tänker på alla anhöriga så fruktansvärt tungt. Ingen ska behöva begrava sina egena barn. Ni finns i mina tankar som snurrar runt VARFÖR <3
 
 
 Sen har jag fått höra om par hundar mår dåligt aldrig kul, till och med där så tungt att ev avlivning kommit på tal, tänker på ägarna och hoppas man kunde hjälpa dem på något sett, men en del sjukdommar kan man inte rå över. Våra fyrbenta vänner är ju som våra barn, man älskar dom så otroligt mycket.
 
 
Sen grubblar jag även ortoligt mycket över denna pilot som krachade planet och tog 149 personers liv och sitt eget, hur i hela friden kan man vara så kallblodigt grym, det finns inte i min värld. Vad har den piloten för rätt att avsluta människors liv, små barn som växer upp, människor mitt i livet, som aldrig får säga för sina anhöriga att de älskarvarandra. Tänker på alla dessa stackars människor som är drabbade.
 
Så det gäller att ta till vara alla stunder man får med folk man tycker om och älskar, va inte rädda att krama om varandra och visa känslor, jag har själv väldigt lätt för att krama om människor, för jag vill att alla ska trivas i mitt sällskap. Och känna sig trygga och omtyckta.
VÅGA ÄLSKA ER SJÄLVA & VÅGA ÄLSKA ANDRA <3
Förutom alla dessa tankar som snurrar runt i skallen på mig så, har jag fått massor massor gjort här hemma, har ilat runt som en lite duracell kanin här hemma :)
Har fått massor gjort på alla sett och vis, känner mig mycket nöjd.
 
Regnigt väder hela helgen.
Men man måste ju ut med de små juvelerna trots regnet, så några prommisar blev det ändå.
 
Sen va det dax att luna ner sig lite och laga lite mat.
Idag fick det bli hemma gjord pizza och i dag fick jag för mig att prova att göra Calzone :)
Här blev resultatet, riktigt gott faktiskt, det blr en helt annan smak på hela pizzan då man gör den inbakad.
 
Snart så ska vi avsluta helgen med lite jordgubbspaj & vaniljsås.
Och så farmen finalen förstås, hoppas nog på att Alexander ska vinna, bara inte Jocke vinner.
 
 
Glöm inte nu att ta hand om varandra, och spar inte på er kärlek till er själva och till andra.
Kram på er...