Simma med hunden...

Vissa hundar kan tyckas födda till att älska vatten och att simma medan andra har en mer skeptisk inställning till att bli blöta. Till viss del beror det på att en del hundar faktiskt är avlade för att arbeta i vatten. Men du kan faktiskt också lära din hund att inta en mer positiv inställning till vatten.

Att ha en hund som tycker om vatten har flera fördelar. Dels är simning och vattenlek utmärkt muskel- och konditionsträning och dels är det skönt för hunden att kunna svalka sig under varma sommardagar.

Skynda långsamt För att få sin hund att tycka om att vistas i vatten finns några olika knep du kan ta till. En mycket viktig sak att komma ihåg är dock att inte stressa hunden eller försöka tvinga den till att tycka om att bada!
Hitta ett hundbad Leta reda på en badplats där hundar är välkomna. På allmänna badplatser är hundar som regel inte det. Vissa kommuner är duktiga på att anlägga speciella hundbad medan det i andra kommuner inte finns några. På www.aktivhund.se finns en bra lista över hundbadplatser i Sverige.
Grund sandstrand bäst När du vill vänja hunden vid vatten - tänk på att det från badplatsen bör vara lätt att ta sig i och ur vattnet. Det vill säga hala klippor från vilka vattnet omedelbart blir djupt är inte den ultimata nybörjarplatsen.
En strand med stabil botten där hunden själv kan bestämma sitt tempo i och ur vattnet är ett betydligt bättre alternativ.
Leksak eller godis Låt hunden leka i vattenbrynet. Gillar den leksaker är flytande sådana perfekta att ha med. I bästa fall glömmer hunden snart bort att vattnet är obehagligt och fokuserar istället på det positiva.
Har du en hund som tycker bättre om godis än leksaker? Då kan det vara bra att känna till att det finns mindre och lättare hundkex som flyter. Hiva ut en näve sådana i vattnet och låt hunden strosa runt och smaska i sig dem.
När hunden verkar acceptera att vada runt i vattnet kan du prova att kasta leksaken eller kexen längre ut och se om hunden vågar sig på att testa ett par simtag.
Hitta tekniken tar tid De första gångerna hunden simmar brukar det stänka en hel del eftersom den oftast gör det med frambenen ovanför ytan. Hunden kan se lite panikslagen ut men när den förstår att den flyter brukar den lugna sig. Då brukar också tekniken förbättras och den lär sig att det går enklare att simma med frambenen under vattenytan.
Gå i vattnet själv För att hjälpa hunden att förstå att den faktiskt flyter när den simmar kan du låta den ha flytväst på sig i början. Kan du dessutom följa med hunden ut i vattnet och hålla i handtaget, som brukar finnas på ryggen av alla hundflytvästar, blir du en stor trygghet för din hund.
Badglad hund bra dragplåster Ytterligare ett bra knep att ta till är att låta den något osäkrare hunden vistas i vatten med en som älskar att bada. Då brukar det inte ta lång tid innan den skeptiska tar efter hur kompisen beter sig.
Simma lugnt i sommar!

Så räddar du hunden i olika akuta situationer

Huggormsbett

Om hunden är ung, gammal, i god kondition eller har nedsatt leverfunktion spelar roll för hur allvarligt hunden reagerar på ett huggormsbett.

Leta efter bitmärket som ser ut som två små hål. Ofta blir det en blå rodnad runt bettet på grund av att giftet är så starkt att vävnaden dör. En kraftig svullnad ses ibland där bettet tagit.

Akut kan hunden dö av arytmier på hjärtat. På sikt kan giftet skada lever eller njurar. Håll hunden lugn och ta den alltid till veterinär.

Värmeslag

En hund kan inte svettas men får ibland lite fuktiga tassar vid stress. Att hässja är däremot hundens sätt att sänka kroppstemperaturen. Hunden styr då om blodet så att det går genom munnen. Om den omgivande luften är varm och fuktig kan effekten av hässjandet därför bli motsatt.

Om hunden drabbas av värmeslag gäller det att få kroppstempen att stagnera (sluta öka) och sedan att sänka den långsamt! Lägg våta handdukar på hunden som du blöter med cirka tjugogradigt vatten.

Låt det ta upp till ett dygn innan hunden är nere på normaltemp igen. Annars är risken stor att hunden hamnar på undertemp istället vilket är mycket värre.

En hund med värmeslag får först kraftigt röda slemhinnor i munnen som bleknar om hunden går vidare till att hamna i chock

Nedkylning

Se till att en hund som blivit nedkyld torkas torr! Att enbart linda in en kall blöt hund i filtar får motsatt effekt eftersom filtarna efter en stund förvandlas till nedkylande omslag. Låt uppvärmningen till normaltemp ta minst ett dygn. Massera gärna hunden och när den blir piggare är det bra för den naturliga uppvärmningen att den rör på sig.

Sårskador

Vid en bitskada är det viktigt att säkerställa att det inte slitits upp sårfickor där infektioner kan gro. I så fall måste de ofta dräneras. Om ett bitsår behöver sys ska det helst göras inom åtta timmar för annars måste veterinären skrapa upp nya sårkanter.

Om en hund har brist på A-vitamin eller zink alternativt går på kortison tar det längre tid för ett sår att läka. Att såret hålls rent är alltid en förutsättning för att det ska läka fint.

Sår på hornhinnan kan hunden få om den till exempel blir riven av en katt i ögat. Då kniper hunden med ögat och du bör ta den till en veterinär omgående som kan färga ögat. Om den speciella färgen fäster på ögat har hunden ett sår på hornhinnan.

Klokapselbrott

Om hunden tillåts gå med långa klor kan den fastna och råka ut för klokapselbrott. Om det händer väntar man ett dygn och tar sedan hunden till veterinären. Klon har då börjat släppa lite och veterinären kan bedöva hunden och plocka bort klon.

Efter några dagar torkar pulpan och ramlar av. När en ny klo börjar växa ut kan du förstärka den genom att måla på lite nagellack. Lugna koppelpromenader är ett måste eftersom den nya klon är mycket ömtålig. Att hålla noggrann koll på att det inte blir infekterat är också jätteviktigt eftersom det i så fall snabbt kan gå upp i skelettet.

Magomvridning

Hundens magsäck sitter inte fast på samma sätt som människans. Om magsäcken roterar snörps både magsäck och blodkärl åt. Magomvridning är akut och livshotande för hunden. Buken blir utspänd och hunden får svårt att andas eftersom magsäcken trycker upp mot lungorna. Hunden måste så snabbt som möjligt tas till veterinär som kan tömma ut gas och maginnehåll via en sond eller kanyl i buken. Magomvridning påverkar hjärtat akut.

Främmande föremål i magen

Om hunden fått i sig något olämpligt kan du försöka få den att kräkas. Salt i vatten (Obs! inte för mycket salt för det kan istället leda till saltförgiftning) eller lite senap på tungan kan framkalla kräkningar. Föremål som sitter fast i matstrupen i mer än ett dygn riskerar att perforera matstrupen.

Om hunden ätit något frätande ska du dock absolut inte försöka få den att kräkas eftersom hunden då kan få i sig giftiga ångor vilket ger så kallad kemisk lunginflammation.

När hunden kräks är det viktigt att vila magsäcken efteråt genom 1-2 dygns fasta. Ge hunden minimala mängder med vatten varje timme. Börja sedan ge lite risavkok och ris med vit fisk. Samma sak gäller om hunden haft diarée. Hunden suger åt sig all näring av en sådan diet vilket resulterar i nästan ingen avföring alls, det vill säga du behöver inte vara orolig att hunden blivit förstoppad.

Förgiftning

Hunden kan bli förgiftad av att äta eller andas in något olämpligt. Den kan också få i sig gift via huden eller tassarna. Vissa gifter ger kroniska skador och andra gifter kan lagras i kroppen under lång tid innan de påverkar hunden. Hur dålig en hund blir av ett gift är väldigt individuellt och storleksbetonat.

Om du misstänker att din hund blivit förgiftad försök alltid ta reda på av vilket slags ämne. På dagtid på vardagar kan du ringa Giftinformationscentralen på telefonnummer; 08-33 12 31.

Lista på ämnen som är giftiga för hunden:

Råttgift

Ska alltid vara kraftigt färgat och ger inre blödningar.

Blågröna alger

Ger lever- eller nervskador. Symptom på leverskador är kräkningar medan nervskador ger kramper. Skölj av hunden så snabbt som möjligt och schamponera den så fort du kan om den badat i algblommande vatten. Hindra hunden från att slicka sig.

Choklad

Ämnena teobromid och koffein är det som är farligt i chokladen. Hur mycket choklad en hund klarar är individuellt och storleksberoende.

Glykol

Smakar sött och gott och är farligt i väldigt liten mängd. Glykol gör att kristaller bildas i njurarna. Ta hunden till veterinär som ger den alkoholdropp. Sprit konkurrerar nämligen ut glykolen i hundens kropp.

Paracetamol

Finns i många värktabletter och är farligt. Om du måste ge hunden smärtstillande humanläkemedel är Magnecyl okej.

Paddor

Att slicka på en padda leder till kraftig salivering som dock oftast inte är farligt för hunden.

Växter

Ring Förgiftningscentralen på telefonnummer; 08-33 12 31 och fråga om växten som hunden ätit är giftig för hund.