Busenkel broccolisoppa

En riktigt smarrig soppa av broccoli som dessutom är lätt som en plätt att laga till! Servera den varma broccolisoppan tillsammans med en brödbit och njut!
 Ingredienser
4 Portioner
  • 1 lök
  • 2 potatisar
  • 250 g broccoli
  • 12 dl grönsaksbuljong (vatten och grönsaksfond eller tärning)
  • 2 dl matlagningsgrädde
  • salt och peppar
  • Så här gör du

    Bra att veta när du ändrar antalet portioner

    Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

    1. Skala och skiva lök och potatis. Skär hela broccolin i bitar.
    2. Koka upp buljongen och lägg i lök, potatis och broccoli. Koka upp och låt det koka i ca 10 minuter. Mixa soppan med en stavmixer eller i en matberedare.
    3. Häll tillbaks i kastrullen, tillsätt matlagningsgrädde, koka upp och smaksätt med salt och peppar.
    4. Servera soppan med bröd och kräftstjärtar.

    För alla

    Fri från ägg och gluten.
    Gör mjölkproteinfri: Byt ut matlagningsgrädde mot havre-, soja- eller risbaserad ersättningsprodukt.
    Gör laktosfri: Välj laktosfri matlagningsgrädde.

     Lycka till kram på er...

Rågflingebullar GI-bröd

Goda och nyttiga portionsbröd med lågt GI som innehåller mycket fibrer!
 Tid: 2 timmar vara 1 timme jäsning och 15 min i ugnen
                                                                                  20 st
 Ingredienser:
  • 50 g jäst
  • 0.5 dl olja
  • 5 dl vatten
  • 1 msk honung
    • eller  1 msk brödsirap
  • 2 tsk salt
  • 1 dl vetekross
    • eller  1 dl rågkross eller något annat fiberrikt
  • 3 dl rågflingor
    • eller  3 dl havregryn
  • 11-12 dl lantbrödsmjöl av valfri sort
 Laktosfritt
 Vegetariskt

Utrustning som är bra att ha:

  • elvisp med degkrokar  
    eller köksmaskin

Gör så här:

 

Smula jästen i en degbunke. Se till att matoljan blir rumsvarm eller blanda den med vattnet och värm till 37°C.

Lös upp jästen i lite av spadet och tillsätt sedan resten. Tillsätt sedan honung, salt, vetekross och rågflingor.

Arbeta in mjölet för hand eller med elvisp med degkrokar eller med köksmaskin tills degen blir lagom fast och släpper bunkens kanter. Jäs övertäckt i 30 minuter.

Ta upp degen på en arbetsbänk med lite mjöl på. Knåda degen ordentligt.

Dela den i 2 längder. Dela varje längd i 10 bitar och forma varje bit till en oval bulle.

Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa övertäckta ca 30 min.

Grädda mitt i ugnen i 225°C i 12-15 minuter.

Låt kallna under bakduk. 

 Serveringstips:

Servera med goda pålägg.

 GI Tips:

Bröden är bra ur GI-synpunkt med långsamma kolhydrater och mycket fibrer. Sockret jäser bort.

 Hållbarhet och förvaring:

Bullarna går bra att frysa.

Lycka till och kram på er...

Valborg 2014

                                            Vill önska alla mina läsare en trevlig valborg!

 Valborgsmässoaftonsista april eller vardagligt valborgfinlandssvenska vappen, är en årlig högtid som firas i EstlandFinlandLettlandSverigeTjeckienSlovenien och Tysklandden 30 april eller 1 maj. Traditionen grundar sig på den hedniska högtid som funnits i Tyskland, men har senare kommit att sammankopplas med kulten av den heliga Valborg.

Valborg blev helgonförklarad den 1 maj (som sedan firades som Valborgsmässan, Walpurgistag), och genom denna omständighet förbands hennes namn med den germanska hedendomens denna dag hållna vårfester, som av den kristna övertron stämplades såsom häxförsamlingar. Särskilt trodde man att häxorna på Valborgsmässonatten (mellan den 30 april och den 1 maj) red på kvastar eller getabockar till de gamla offerplatserna, i synnerhet till Blocksberg (Brocken, den högsta spetsen av Harz, bekant bland annat genom scenen "Walpurgisnacht" i Goethes Faust), och där gjorde ofog i djävulens sällskap. För att oskadliggöra spökeriet förde man oväsen (med rop, skott och horn) och tände eldar på höjderna. Sådan blev nämligen den kristna tidens förklaring av dessa till sitt ursprung hedniska vårseder. Valborgskulten, som uppstod efter hennes död år 779, kom i hög grad att handla om skydd mot häxor och onda andar.

Valborgsmässoafton infaller på solens "kvartspunkt" i solhjulet, mitt emellan vårdagjämning och midsommar, och motsvaras av det hedniska Beltaine.

Kram på er...