Astrids chokladkaka

Idag så har min dotter Alexandra bakat en supergod kladdkaka.
Hon bakade den till sin store bror Rasmus för att an va snäll och hjälpte henne med en läxa <3
Mina underbara barn :)
 
Här kommer receptet :)
 
Ni behöver:

 

  •  ägg
  • 2 1/2 dl strösocker
  • 125 g smör
  • 1 1/2 dl vetemjöl
  • 4 msk kakaopulver
  • 1 1/2 tsk vaniljsocker
  • 1 krm salt
  • Marbou choklad ca 200 gram
  •   matfett och ströbröd till formen
    1. Sätt ugnen på 175°. Hacka chokladen och smält smöret, låt det svalna.
    2. Rör samman ägg och socker. Rör samman mjöl, kakao, vaniljsocker, salt och chokladen i en annan bunke och rör ner mjölblandningen i äggblandningen.
    3. Smörj och bröa en kakform. Häll i smeten och grädda i mitten av ugnen i 30 minuter.
     
    Lycka till.....
choklad - kladdkaka

Amerikanska pannkakor

Amerikanska pannkakor

Idag blev det lite snabb lunch :)
 
 
Du behöver:
 
 15 st
  • 2 1/2 dl vetemjöl 
  • 2 tsk bakpulver 
  • 2 msk socker 
  • 1 krm salt 
  • 2 1/2 dl mjölk (3%)
  • 2 msk smält smör 
  • 1 ägg 
  • smör till stekning
  • florsocker att pudra över

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 15 st portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Blanda de torra ingredienserna i en skål. Vispa först ner mjölken, sedan smöret och sist ägget. Vispa till en slät smet.
  2. Pensla en plättlagg eller en stekpanna med lite smör och klicka ut ca 1 msk smet per pannkaka.
  3. Grädda ca 1 1/2 minut, tills det börjar bli lite bubblor på ytan. Vänd och grädda ytterligare ca 1 1/2 minut. Pudra de nygräddade pannkakorna med florsocker och servera med tillbehören, Kolakräm med banan och salta jordnötter eller Kanelkeso med äppel- och nötsallad.
Kram på er & smakligmåltid :)
amerikanska - pannkakor - plättar

Rågsiktskakor

Idag blev det lite brödbak.

Tycker att det känns så hemtrevligt att baka matbröd.

 

Rågsiktskakor

Blir ca 4 stora kakor.

Du behöver:

5dl mjölk

50g smör eller margarin, rumsvarmt

50g (1pkt) jäst
 
1/2dl sirap
 
1,5tsk salt
 
2tsk anis och 2tsk fänkål eller 1msk malda pomeransskal
 
750g (ca 1,4l) Kungsörnen Rågsikt

Gör så här:

1. Värm mjölken till 37grader (fingervarmt).

2. Smula ner jästen i en degskål. Häll över mjölken och rör om tills jästen har löst sig. Klicka i matfettet och tillsätt sirap, salt och  kryddor.

3. Mät upp mjölet. Häll det luftigt direkt ur påsen i ett litermått. Skaka ej måttet. Tillsätt mjölet men spara 1dl till utbakningen.

4. Arbete degen kraftigt, ca 3min med maskin eller ca 6min för hand, tills den känns smidig. Låt degen jäsa övertäckt med handduk ca 40minuter.

5. Knåda degen smidig på mjölat bakbord. Dela degen i 4 delar och forma dem till runda bullar.

6. Kavla eller platta ut bullarna med mjölad hand till runda kakor (ca 1,5cm tjocka).

7. Lägg kakorna på smorda eller bakplåtspappersklädda plåtar och nagga med en gaffel.

8. Låt kakorna jäsa under bakduk ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225grader.

9. Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 10 minuter.

11. Låt bröden svalna på galler under bakduk.

 Lycka till och kram....
bröd - rågsiktskakor