Hemma gjorda semlor
Lite om mig & mitt underbara liv,
Recept bakverk , kaffebröd & Kakor
/
baka semlor,
godaste semlorna,
älskar semlor
/
Permalink /
0

Vetedeg - fördeg
- 200 g mjölk [2 dl]
- 260 g vetemjöl [4 dl]
- 25 g jäst
Tillsätt till fördegen
- 160 g vetemjöl [3 dl]
- 55 g ägg [1 st]
- 2 g salt [0,5 tsk]
- 5 g malen kardemumma [1 msk]
- 100 g smör, rumstempererat
- 85 g strösocker [1 dl]
mandelmassa
- 200 g sötmandel, skållad
- 200 g strösocker [2,5 dl]
- ev vatten
Vanilj- och mandelfyllning
- 400 g mandelmassa (köpt eller hemgjord)
- 5 g malen kardemumma [1 msk]
- 70 g äggula [5 st]
- 90 g strösocker [1 dl]
- 30 g majsstärkelse (maizena) [0,5 dl]
- 1 vaniljstång
- 250 g standardmjölk [2,5 dl]
- 15 g osaltat smör
Montering
- 1 l grädde, vispad
- florsocker
Fördeg
- Värm upp mjölken till fingervarmt. Blanda sedan med vetemjöl och jäst och kör det i en matberedare på mellanfart tills fördegen gått ihop till en deg. Låt vila i ca 15 minuter.
Vetedeg
- Blanda i resterande ingredienser i fördegen och kör någon minut på låg hastighet, sen lite snabbare i cirka 7 minuter tills degen blivit glansig, fin och känns elastisk.
- Dela degen på 14 lika stora bitar, cirka 60 g per styck. Runda bullarna med händerna och lägg på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under duk i rumstemperatur till dubbel storlek, cirka 1,5-2 timmar.
- Grädda mitt i ugnen på 210 grader och grädda i ca 8-10 min eller tills bullen fått en fin gyllenbrun färg.
Mandelmassa
- Skålla mandel genom att att koka upp vatten och mandel tills du ser att skalet på mandel börjar skrynkla sig. Häll allt genom en sil och låt rinna av.
- Skala varje mandel och lägg i en bunke. Koka upp lite vatten igen och häll över mandlarna och låt dem ligga i blöt i minst 10 min. Häll mandlarna genom en sil och låt rinna av.
- Lägg mandlar och strösocker i en matberedare med lock och mixa tills mandeln börjar kännas slät och fin, eventuellt kan man behöva tillsätta lite vatten om den känns för torr.
Mandelfyllning
- Blanda kardemumma, äggula, socker och maizena i en bunke.
- Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och lägg dem och stången i en kastrull tillsammans med mjölken. Koka upp under omrörning och plocka sedan upp stången.
- Häll blandningen i bunken och blanda väl. Häll tillbaka alltsammans i kastrullen och värm på medelvärme och under konstant omröring tills det blir en tjock och fin kräm.
- Häll krämen i en bunke, tillsätt smöret och blanda. Plasta och låt kallna i kylen minst 2 timmar. Blanda sedan lite i taget av vaniljkrämen med mandelmassan till en slät och fin kräm.
Montering
- Klipp med en sax av ett trekantigt lock. Fyll hålet med vanilj- och mandelkräm. Spritsa grädde ovanpå. Sätt på lock och pudra på florsocker.