Saffransbullar med vaniljfyllning

Super saftiga & goda Saffransbullar med vaniljfyllning eller bara vanliga lussekatter
 
 
Första lusse baket för i år, ena sonen va sugen, så nu är lussebaket igång här :) 
Kan varmt rekomendera detta recept!
 
Här har ni receptet
 
2 pkt jäst för söta degar
300 gram smör
10 dl mjölk
4  påsar saffran
3 dl socker
2 burk ( 250 g) kvarg 10%
1 tsk salt
2 ägg
cirka 32 dl vetemjöl
 

Smula ner jästen i en bunke. Häll i saffranet med lite a sockret.
Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölk och värm upp till fingervarmt 37 grader.
Rör ut lite av degvätskan med jästen. Tillsätt resten av vätskan, sockret kvarg, salt och ägg. Och nästan allt mjöl.
Låt jäsa i 40 minuter.  När degen jäst klart bakar du ut dem till cirka 60 bullar. Fyll bullarna med cirka 1 msk av vaniljkrämen Låt jäsa i ytterligare 40 minuter under bakduk. Sätt ugnen på 225- 250 grader och grädda sedan bullarna i cirka 10-12 minuter.

Pensla bullarna med smält smör och doppa genast i strösocker. Eller gör klassiska lusse katter.

Koka egen god vaniljkräm
10 dl mjölk
2 vaniljstång
1 dl socker
14 äggulor
3 dl maizena
100 gram mjukt smör
 
Mät upp mjölken i en kastrull, dela vaniljstången och skrapa ur fröna och lägg i mjölken tillsammans med stången.
Låt koka de upp tillsammans under omrörning, upp stången.  Vispa äggulor, socker och maizena fluffigt. Häll över den heta mjölkblaningen över äggsmeten under vispning. Och häll tillbaka allt i kastrullen igen, och värm försiktigt upp under tiden du vispar. Så fort krämen börjar tjockna häll upp den i en kall skål och ställ den kallt, tillsätt smöret .
adentsfika - julbak - saffran - saffrans bullar - saffransbullar - saffransbullar med vaniljkräm - vanilj