Äntligen ledig en lördag.................

Recept bakverk , kaffebröd & Kakor / advent, baka, lussebullar, saffran / Permalink / 0
Tiden rullar på ,hinner inget nu för tiden, klipper jag inte hundar, så gör jag naglar, så galet kul MEN  helt galet va man jobbar mycket, tur att jag har ledigt en dag i veckan i alla fall,många söta som undrar varför jag aldrig uppdatera, men tiden har inte funnits bar :)  idag passade jag på att baka lusse bullar till adventsfikat imorgon.
Här kommer ett toppen recept på saffransbullar.
 
Jag bakade 3 olika sorter, bara lek med tanken vad ni vill ha i era
 
1: vanliga naturella
 
 
2: smörfyllda med vanilj och florsocker
 
3: Mandelmassa med smör och socker
 

Lussekatter, 32 stycken

1 g saffran
1 msk whiskey (eller annan 40%-ig alkohol)
50 g jäst
5 dl kall mjölk
2 dl socker
1 ägg
0,5 tsk salt
14-15 dl vetemjöl
200 g rumsvarmt smör

Pensling
1 ägg
Russin

Gör så här:
1. Lägg saffran i en kopp med 1 msk whiskey i minst 30 minuter innan du ska baka, detta gör att du suger ur alla aromämnen ur saffranet.
2. Smula jästen i en bunke och rör ut med den kalla mjölken.
3. Tillsätt socker, ägg, saffran och whiskey samt nästan allt mjöl. Börja arbeta degen och tillsätt det rumsvarma smöret.
4. Arbeta degen ca 5 minuter i maskin, eller 10 minuter för hand. Degen ska precis lossna från kanten, då är den som bäst och bullarna blir inte torra.
5. Plasta bunken och låt jäsa 1-2 timmar på ett armt ställe. Det beror lite på hur varmt det är, men när den blivit dubbelt så stor så har den jäst klart.
6. Knåda degen lätt och dela den i 32 lika stora delar. Rulla ut varje del och rulla till lussekatter. (Tips på hur du kan forma dina lussekatter ser du i videon längre ner)
7. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa 30 minuter.
8. Pensla bullarna med uppvispat ägg och stoppa i russin.
9. Baka bullarna på 225 grader i 7-8 minuter.
10. Låt bullarna svalna på galler under duk. De bullar som inte ska ätas direkt bör frysas inpå en gång så att de håller sig färska.

Till top