Kåldolmar

Recept mat / Anette Aulik Hissing, kåldolmar / Permalink / 0
Här om kvällen så gjorde jag & älste sonen Timmy, egena kåldolmar :)
Det vart mycket omtyckt och uppskattat, så här kommer receptet om du vill testa att göra egena du med.
Lite pyssligt & trevligt att laga mat tillsammans , ett härligt sett att umgås på , tycker jag :)
 
 
Du behöver:
  • 1 dl grötris 
  • 2 vitkålshuvud (ca 20 fina blad)
  • 2 gul lök 
  • 2 msk smör 
  • 600 g blandfärs 
  • 4 ägg 
  • 1 tsk salt 
  • 2 krm vitpeppar 
  • 4 msk ljus sirap 
  • ev 2 msk smält smör att ringla över
  • 2 dl vatten 
  • 4 dl mjölk 
  • 8 dl kålspad (från kokningen)
  • 4 msk konc kalvfond 
  • 2 - 4 msk mörk maizena majsstärkelse
Gör så här:
  1. Koka riset i vattnet och mjölken (enligt anvisning på paketet) till en lös gröt. Låt svalna.
  2. Putsa kålhuvudet och skär ut rotstocken. Plocka försiktigt 20 fina kålblad (för 4 port, undvik de yttersta). Koka dem ett par minuter i lättsaltat vatten tills de mjuknar. 
  3. Spara 4 dl kålspad(för 4 port). Skölj av bladen hastigt i kallt vatten. Låt bladen rinna av på en handduk. Putsa bort den grövre delen av bladnerven.
  4. Sätt ugnen på 200°C. Skala och finhacka löken. Fräs den lätt i smör i en stekpanna. Låt svalna.
  5. Blanda färsen med risgröt, lök, ägg, salt och peppar till en relativt lös smet. 
  6. Lägg en rågad matsked färs i varje kålblad. Vik den grova delen av bladet över färsen. Vik upp kortsidorna och rulla ihop till ett paket. Lägg dolmarna med skarvarna ner i en smord ugnssäker form. 
  7. Ringla över sirap samt ev 1 msk smält smör. Stek i nedre delen av ugnen ca 45 minuter. Häll på kålspad blandat med kalvfond efter halva stektiden.
  8. Häll/sila av stekskyn när dolmarna nästan är klara. Koka upp skyn i en kastrull och red med Maizena redning. Servera med potatismos och rårörda lingon.
Lycka till  <3 
Till top