Fick förfrågan idag av en valpköpare ang loppor, tänkte om fler är drabbade så har ni lite tips!

Loppor är vinglösa, blodsugande insekter med små huvuden och stora kroppar. De saknar vingar men springer och hoppar istället snabbt och långt. De är 2-6mm långa och orangebruna till färgen.

Det finns många olika arter som är anpassade till en specifik värd tex hund. Suger de blod från sin speciella värd så fungerar de på topp men alla lopparter kan leva och föröka sig hjälpligt genom att suga blod från vilket varmblodigt djur som helst. Därför hittar man inte bara hundloppor på hundar utan hundar kan även drabbas av tex kattloppor, kaninloppor, igelkottsloppor osv.

Orsak

En lopphona som sugit blod kan lägga så mycket som 40 ägg på ett dygn. Äggen trillar ner från värddjuret och hamnar på golvet där de kläcks inom någon vecka. Larverna är lika stora som de vuxna djuren och lever på organiskt avfall. Viktigaste näringskällan är avföring från vuxna loppor.

När larven har fått i sig tillräckligt med näring så bildar den en puppa. I puppan utvecklas larven till en vuxen loppa som ligger vilande och är redo att kläckas om den stimuleras av tryck eller värme (tex om en hund lägger sig på puppan). I pupp-form kan loppan leva i ett år.

En vuxen loppa lever ca 3-4 månader beroende på omständigheterna. De kan leva i ett år om förutsättningarna är de rätta.  Minusgrader dödar alla loppans livsstadier.

Observera att vuxna loppor som funnit en värd stannar där. De hoppar i de flesta fall alltså inte från en hund till en annan. Istället är det lopporna i den omgivande miljön som utgör smittkällan. I ett hushåll med loppbärande djur lever ca 95% av lopp-populationen i miljön (om man räknar ägg-larver-puppor-nykläckta loppor).

Symptom

Vid enstaka loppor behöver man inte se så mycket till symtom men många djur blir allergiska mot loppans saliv och då kan det räcka med enstaka loppor för att hålla igång en allergisk klåda. Klådan kan bli mycket kraftig och drabbar oftast ländryggen. Hudirritationen leder till mjällbildning och håravfall. Ibland ses små blödningar eller infektioner i huden där loppan bitit.

Vid kraftiga loppangrepp kan hunden förlora så mycket blod att den blir trött och hängig och får bleka slemhinnor.

Diagnos

Enklast genom att man hittar loppan och identifierar den.

Loppavföring kan kammas fram ur pälsen. Avföringen är rödbrun och om man lägger den på ett fuktat vitt papper kommer pappret att färgas rött av blodet i avföringen.

Vid blodprov ses i svåra fall brist på röda blodkroppar.

Behandling

Lokalbehandling av hunden med ett antiparasitärt medel tex de varianter som används mot fästingar. Detta fungerar bra mot de loppor som lever på hunden. Majoriteten av lopporna finns dock i miljön så för en framgångsrik behandling är det viktigt städa (dammsuga) flera gånger i veckan, tvätta alla liggunderlag och andra textilier som hunden ligger på minst en gång i veckan. I svåra fall kan man behöva ta hjälp av en firma specialiserad på att utrota insekter.

Det finns en medicinsk substans som heter Lufenuron. Lufenuron ges i maten och sprider sig sedan via blodet till de blodsugande lopporna. Lufenuron förstör loppans ägg så att inom 24 timmar efter att medicinen ges så är alla ägg infertila. Genom att ge medicinen en gång i månaden i ett halvår eller mer kan man effektivt reducera mängden loppor i miljön.

Förebyggande

Medel mot fästingar och Lufenuron kan ge i förebyggande syfte om man vet med sig att loppor finns i miljön man ska till.

Källa:vererinären .nu

Lycka till med era loppor ;)

Kram....