Kärleksmums/mockarutor/snoddas

Recept bakverk , kaffebröd & Kakor / kärleksmums, mockarutor, snoddas / Permalink / 1
Kärt barn har många namn, kalla det va du vill Kärleksmums/mockarutor/snoddas :)
 
Idag tog jag en lugn morgon med sol, och skvaller läsning i solen, så skönt, sen när solen gick i moln så har jag packat ihop massor i trimmet, så att renoveringen kan börja, burit massor av saker hit och dit.
Men sen kom regnet så då va det ingen ide att bära runt saker så allt blir blött.
 
Tog mig in i köket och tänkte att nått kan man väl göra här hemma till familjen.
 
Det får bli lite Kärleksmums/mockarutor/snoddas
Här kommer receptet.
Minns till och med att vi fick baka sånna här på hemkunskapen i Nytorpsskolan i högstadiet.
Det blev en av mina favorit bland mjuka kakor.
 
Du behöver:
  • 150 g smör
  • 2 st ägg
  • 3 dl strösocker
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 msk oboy
  • 1.5 dl mjölk
  • 4.5 dl vetemjöl

Glasyr:

  • 75 g smör
  • 1-2 msk (färdigbryggt)
  • 1 msk kakao
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 3 1/2 dl florsocker

Garnering:

  •  kokosflingor
Gör så här :
 
    1. Sätt på ugnen på 175°C.

      Ta fram en ugnsform, ca 25 x 35 cm med minst 3 cm hög kant.

      Smörj den med smör och bröa med ströbröd eller kokosflingor. Du kan också klä formen med bakplåtspapper.

    2. Smält smöret och låt svalna.

    3. Knäck äggen och häll på sockret i en bunke. Vispa till en ljusgul pösig smet, gärna med elvisp.

    4. Tillsätt bakpulver, vaniljsocker och oboy. Vispa till en jämn smet, använd gärna elvispen.

    5. Tillsätt mjölk, vetemjöl och det smälta smöret. Blanda till en jämn smet, använd en slev eller kör med elvisp på lägsta hastighet. Vispa inte längre tid än att det är blandat.

    6. Bred ut smeten i formen. 

    7. Grädda i nedre delen av ugnen i 175°C i 15 minuter. Gör under tiden glasyren.

      Låt kakan svalna under bakhandduk tills glasyren är klar. (Det spelar ingen roll om kakan är varm eller har svalnat helt när du breder på glasyren.)

Glasyr och garnering:

  1. Smält smöret till glasyren i en kastrull. Ta bort kastrullen från plattan och tillsätt resten av ingredienserna till glasyren: kaffe, kakao, vaniljsocker och florsocker. Rör ihop till en jämn smet.

    Om glasyren blir för tjock tillsätt mer kaffe eller vatten, men tänk på att det bara behövs små mängder vätska för att göra stor skillnad. Blir glasyren för tunn kan man tillsätta mer florsocker. Glasyren ska vara lagom tjock så att den går lätt att breda ut i ett jämnt lager på kakan.

  2. Bred glasyren över kakan medan glasyren fortfarande är varm. (Om kakan är varm eller kall spelar ingen roll.)

    Strö över kokosflingor.

    Låt stå tills glasyren stelnat. Har du bråttom - ställ kakan kallt så går det fortare.

  3. Skär kakan i fyrkantiga bitar. 

    Ha en fortsatt mysig dag, dax att börja laga lite mat kanske.

    Kram på er...

#1 - - JUNITJEJ:

Åh, så gott!

Till top