Kräkningar och diarré hos hund

/ Permalink / 0

Kräkningar och diarré hos hund

Caroline Harlos arbetar som klinikveterinär på Albano djursjukhus i Stockholm och hennes specialintresse är kräkningar och diarréer hos hund och katt. – Normalt sett bajsar en hund formad avföring upp till tre gånger om dagen. Blir det mer än så eller om avföringen blir till en blaffa eller hårda ”harlortar” är något fel, berättar Caroline.
Tunntarmen Diarréer kan vara både akuta eller kroniska och det är också skillnad på tunntarmsdiarré och tjocktarmsdiarré. Om hunden drabbas av en tunntarmsdiarré bajsar den stora mängder lös vätska. – Kommer det mycket mörkt blod när hunden bajsar är det allvarligt och du bör söka veterinärhjälp omgående, säger Caroline. I tunntarmen tas näring, vätska och vitaminer upp och dessutom sitter 65 % av hundens immunförsvar där. – Allt som passerar tunntarmen kan därför ge reaktioner på immunförsvaret, förklarar Caroline.
Tjocktarmen Har hunden däremot en tjocktarmsdiarré bajsar den oftare och avföringen minskar konstant samtidigt som den blir lösare. Bajset kan också vara slemmigt. – Irritation och småsår i tarmen kan ge upphov till en liten ljusare blödning men det är inte farligt. Ibland kan tjocktarmsdiarré dämpas av lite extra fibrer i kosten medan andra gånger så fungerar en mer lättsmält kost bättre. – Där får hundägaren helt enkelt testa sig fram förklarar Caroline.
Kräkningar Kräkning är en forcerad uppstötning av mag- och tunntarmsinnehåll. Om mat kommer upp utan kraft kan det bero på en för slapp matstrupe eller att något fastnat i den. – Främmande kroppar i tunntarmen ger intensiva kräkningar. Om hunden har ett föremål som ligger och ”skvalpar” i magsäcken kan den få symtom som liknar kroniska kräkningar. Ibland kan man testa att få hunden att kräkas upp föremålet men i så fall ska medicin ges på klinik. – Att försöka sig på att ge salt eller liknande hemma är livsfarligt och kan sluta med att hunden får en saltförgiftning istället. Om det inte går att kräkas upp föremålet måste hunden opereras. Därför ska svalda främmande föremål alltid tas på allvar, säger Caroline.
Hjälp din hund hemma Om hundens allmäntillstånd är opåverkat behöver du inte omedelbart åka till veterinären för att den kräks eller är dålig i magen. Har din hund endast diarré ger du små regelbundna portioner skonkost (några matskedar varannan timme). Skonkost består av kokt vit fisk eller kyckling och sönderkokt vitt ris. – Om hunden kräks ska du svälta den i 12 timmar, det vill säga endast låta den dricka vatten, innan du börjar med små portioner skonkost. På kliniker, djurbutiker och apotek finns också speciella foder och tillskott som stoppar upp diarréer och normaliserar tarmfloran att köpa. – En valp ska dock aldrig svältas eftersom de blir uttorkade mycket fort, poängterar Caroline.
Vätskeförlust En hund som kräks eller har diarré förlorar mycket vätska vilket mycket unga eller gamla hundar klarar sämre än vuxna individer. – Vätskebehovet under ett dygn är normalt sett 0,5 dl vatten per kilo men vid vätskeförlust behöver hunden dubbelt så mycket vatten. För att kontrollera om din hund är uttorkad kan du känna på tandköttet som ska vara glatt och inte klippigt. Det går också att kontrollera genom att lyfta huden på hjässan eller i nacken som i normalla fall drar sig tillbaka snabbt.   Recept på vätskeersättning att blanda hemma:

  • 1 liter vatten
  • 1 matsked druvsocker
  • 1 tesked salt

Förstoppning Förstoppning kan ge kräkningar och drabbar ofta hundar som rör sig för lite. Ibland kan också sjukdomar och förändringar i ryggen som gör det smärtsamt för hunden att bajsa vara en orsak. – Förr rekommenderade man paraffinolja vid förstoppning men det gör inte jag eftersom det händer att vi får in hundar som fått det med lunginflammation. Paraffinoljan är nämligen helt smakfri och stimulerar inte sväljreflexen. Då är det bättre att testa med Laktulos eller Vi-Siblin som är receptfria läkemedel för människa.
Andra orsaker till mag- och tarmproblem Om din hund inte blir bättre trots svält och specialkost eller får ständiga återfall bör du söka hjälp hos veterinär eftersom det då kan finnas en bakomliggande orsak till mag- och tarmproblemen. Några möjliga orsaker är:

  • Foderintolerans
  • Genetiska sjukdomar
  • Parasiter
  • Magsår
  • Tumörer
  • Virusinfektioner (t.ex. parvo-, corona- och rotavirus)
  • Bakteriella infektioner (t.ex. salmonella).
  • Inälvsmask
  • Bukspottkörtelinflammation

När ska man söka vård?

  • Om hundens allmäntillstånd blir dåligt (feber, mycket slö eller uttorkad).
  • Om du misstänker att hunden svalt ett främmande föremål.
  • Om hunden kräks upp vatten trots att den bara får små mängder.
  • Om hunden är mycket ung eller gammal och snabbt blir uttorkad.
  • Om kräkningarna eller diarrén blir mycket blodblandad (lite ljust blod är inte farligt).
  • Om det inte ger med sig trots svält och skon/specialkost eller om hunden får återfall.
Kram på er...
Till top