Resa utomlands med hund

/ Resa utomlands med hund / Permalink / 0
Resa utomlands med hund

Att ta med hunden utomlands kan vara både roligt och smidigt. Men det är viktigt att ta reda på vilka regler som gäller för att åka in i landet, för att vistas med hunden där och för att få komma in i Sverige igen.

När du ska resa utomlands med din hund måste du se till att hunden uppfyller kraven vad gäller vaccinationer, id-märkning etc. för det land du ska åka till. Och du måste också ta reda på vad som krävs för att sedan få föra in hunden i Sverige igen – du vill ju inte ha trassel vid gränsen!

Vad gäller för mig och min hund?

Ska du resa till Italien, exempelvis? Vänd dig då till italienska ambassaden och ta reda på vilka krav och regler som gäller för att ta in hund i landet. Vad som gäller när du sedan ska föra in hunden i Sverige igen kan du läsa om på Jordbruksverkets webbplats, se länkarna längst ned på sidan.

Microchip och hundpass

Alla hundar inom EU ska märkas med microchip. En hund som är tatuerad före den 3 juli 2011 och har ett pass eller veterinärintyg för införsel där detta framgår behöver dock inte märkas om. Rekommenderat är ändå att chipmärka sin hund för att minska eventuella misstag vid gränserna.

Vid besök i andra länder måste din hund ha ett individuellt hundpass, där id-nummer, vaccineringar och behandlingar skrivs in. Vänd dig till en veterinär för att få hundpass till din hund.

Ägarregistret – en trygghet om hunden springer bort

DjurID.se – SKKs ägarregister, är medlem i Europetnet. Om du och din hund finns med i DjurID.se går det att hitta er via den gemensamma europeiska databasen Europetnet som används av djurhem, veterinärer och polis i Europa. Kom ihåg att kontrollera att dina kontaktuppgifter i DjurID.se är aktuella innan du reser iväg.

Smittsamma sjukdomar

Även om hunden uppfyller reglerna för in- och utförsel är det viktigt att komma ihåg att det finns andra sorters sjukdomar som kan drabba din hund. I många länder finns sjukdomar som vi i Sverige inte har, och som i vissa fall även kan smitta oss människor. På Statens veterinärmedicinska anstalts, SVA, webbplats får du veta mer om olika sjukdomar och hur du kan undvika att hunden smittas vid utlandsvistelse.

Kontrollera att uppgifterna är korrekta

Innan avresan är det klokt att kontrollera att alla uppgifter i hundens pass är rätt, till exempel datumuppgifterna för vaccinationer och id-märkning (det vill säga samma som datum för första vaccinationen eller tidigare). Är någon uppgift i passet fel kan det innebära att din hund inte får resa in i det land som du planerar att åka till.

Ändrade införselregler

Allra viktigast är att hunden får följa med hem igen efter er utlandsresan. Den 1 januari 2012 ändrades reglerna för att föra in hundar Sverige. För aktuell information för vilka krav som gäller, se Jordbruksverkets webbplats. Tänk på att kraven kan ändras snabbt, och att du själv måste kontrollera senaste informationen.

Checklista inför utlandsresan:

  • Kontrollera införselreglerna för det land du ska resa till.
  • Kontrollera alltid införselreglerna till Sverige så att din familjemedlem får följa med hem igen.
  • Reser du inom EU måste din hund vara chipmärkt.
  • Kontrollera om det finns några sjukdomar eller parasiter du bör känna till på den plats du planerar att resa till.
  • Kontrollera dina kontaktuppgifter i DjurID.se så att du kan kontaktas om din hund springer bort på resan.
  • Kontrollera att alla uppgifter i hundens pass är korrekta.

Hundpensionat

Ibland passar det inte att ta med hunden på resan. Har du ingen som kan ta hand om din hund när du är bortrest kan det vara ett alternativ att lämna hunden på ett hundpensionat. Kontrollera noga att det pensionat du väljer är rent och städat och att personalen har lämplig utbildning. Ta också reda på vilka rutiner som gäller för rastning och skötsel och vilka vaccinationer och försäkringar som krävs för att du ska få lämna din hund. När du lämnar din hund till pensionatet ska du skriva på ett inackorderingsavtal. Tänk på att det kan vara fullbokat på pensionaten under semesterperioderna, så var ute i god tid när du bokar pensionat till din hund.

Tävling, prov, utställning eller avel utomlands

Ska du resa utomlands för att tävla med din hund, starta på prov eller utställning eller ska din hund användas i avel utomlands? Då är det extra viktigt att du i god tid kontrollerar att alla uppgifter är korrekta i DjurID.se – SKKs ägarregister. Många länders kennelklubbar kräver ett intyg från Svenska Kennelklubben, SKKs ägarregister, innan man får registrera en valpkull eller delta på utställning, prov eller tävling.

 

Kram på er...

Till top