Grundrecept på vetebullar

/ Permalink / 1

Grundrecept på vetebullar

150 g smör eller margarin, rumsvarmt (eller 1½ dl flytande) 5 dl mjölk 50 g (1 pkt) jäst för söta degar 1 dl strösocker eller vit baksirap ½ tsk salt eventuellt 2 tsk stött kardemumma 800 g (ca 1,4 l ) Kungsörnen Ekologiskt Vetemjöl

Fyllning: 150 g rumsvarmt smör eller margarin, 1 dl strösocker, 2 msk kanel Till pensling: 1 ägg, pärlsocker eller hackad mandel

Gör så här:

Värm mjölken till 37°C (fingervarmt). Smula ner jästen i en degskål på 3-4 l. Häll över mjölken och rör om. Tillsätt matfettet i bitar, socker eller sirap, salt och eventuell kardemumma. Mät upp mjölet. Häll det luftigt direkt ur påsen i ett litermått. Skaka inte måttet. Tillsätt mjölet men spar ½ dl till utbakningen. Arbeta degen kraftigt, cirka 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand, tills den känns smidig. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk cirka 30 minuter. Arbeta ner degen med maskin eller knåda den lätt på mjölat bakbord. Dela degen i 4 delar. Kavla ut varje del till en avlång kaka. Rör ihop ingredienserna till valfrifyllning och bred ett tunt lager på kakan. Rulla ihop till en rulle. Fler utbakningsförslag,se förslag längre ner. Låt bröden svalna på galler under bakduk.

Bullar: Skär rullen i 10 delar och lägg dem med snittytan upp i pappersformar eller på plåtar täckta med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk cirka 40 minuter. Värm ugnen till 225-250°C. Pensla och grädda bullarna mitt i ugnen, 5-10 minuter.

Klippta längder: Klipp jack i rullen och lägg en flik till vänster, nästa till höger osv. Låt jäsa under bakduk cirka 30 minuter. Värm ugnen till 200°C. Pensla och grädda längderna i nedre delen av ugnen, cirka 20 minuter.

Fyllningar:

Choklad- och hasselnötsfyllning Bred ut 50 g mjukt smör på den kavlade degen. Strö på 2 msk socker, 50 g hackad mörk blockchoklad, 50 g hackade hasselnötter.

Mandelmassa- och apelsinfyllning Bred ut 50 g mjukt smör på den kavlade degen. Strö på 2 msk strösocker blandat med det finrivna skalet av en väl tvättad apelsin. Grovriv 100 g mandelmassa och fördela den över.

Nutellafyllning Bred ut 50 g mjukt smör och 100 g Nutella på den kavlade degen.

 

Kram på er...

#1 - - gisela malmberg:

För extra fluffiga kanelbullar:
Tillsätt ett ägg i degen.(när mjölet går i)
Blir super!

Svar: Härligt Gisela att du läser min blogg, och toppen att du kommer med lite tips!
Anette

Till top