Ta hand om din hund på bästa sett

Guldtassens Trim & Hund Spa, Guldtassens Webbshop, Lite om mig & mitt underbara liv / dra öronhår, gegga i ögonen på hund, hund som har rött under ögonen, kladdiga ögon på hund, rengör öron, rengöring av hundens ögon, rengöring av ögon på hund, sår under hundens ögon, variga ögon på hund, ögon gegga, ögon inflammation på hund, ögon problem på hund, ögon på hund, ögonproblem på hund, ögonservetter, öron, öron problem på hund, öron på hund, öronhår, öroninflammation på hund, öronservetter / Permalink / 0

Genom att regelbundet kolla din hunds ögon och öron kan du förebygga problem och slippa gå till veterinären. Vänj hunden tidigt vid undersökningarna så känner den inget obehag. Tvärtom, ni får en mysig stund.

 

Det är klart att man tar sin hund till veterinären om den har besvär av något slag även om det kan svida rejält i plånboken. Men det finns faktiskt en hel del du kan göra själv hemma för att förebygga problem eller hindra att små problem växer sig stora och till sist gör det där veterinärbesöket oundvikligt.

Första råd, vad gäller både ögon och öron, lyder kort och gott: Daglig tillsyn. Ser allt torrt och fint ut – gör ingenting. Och se till att tidigt börja undersöka din hund så att den är van vid det.

Jag säljer bra medel så fråga mig gärna, så hjälper jag dig.

Öronen

Men vi börjar med öronen. Att undersöka dem varje dag är inte nödvändigt, men ett par gånger i veckan är det bra att göra en ordentlig koll. Titta och lukta. Luktar det inte illa och allt ser rent och torrt ut finns det som sagt ingen anledning att göra någonting.

– Men ser du ett onormalt brunt sekret kan du börja med att rengöra örat.

 Du kan ta lite öronrengöringsmedel på en pads runt fingret och göra rent i alla vindlingar och vrår. Om det går bra och inte gör ont och du ser att det hela tiden blir bättre, kan du göra detta i 1–2 veckor.

Har hunden mycket vax och lite brunt är det läge för öronrengöring. Öronrengöring för hundar finns att köpa hos mig. Fyll hörselgången med öronrengöringsmedel och massera örat. Hunden kommer snart att ruska på huvudet vilket hjälper till att transportera upp sekret från hörselgången. Torka rent ytterörat från allt synligt sekret. Det är okej att rengöra ytterörats vindlingar med tops, men peta aldrig med en tops ner i hörselgången.Det är delade meningar delade om huruvida man ska rycka hår i öronen på långhåriga hundar för att förebygga problem.

– Om en hund kommer in till hundfrisören med problem kan det hända att hår behöver tas bort i hörselgången för att underlätta inspektion och rengöring vid inflammation och infektion, till exempel på en pudel med återkommande öronproblem. Men en hund som inte uppvisar problem finns det ingen anledning att rycka några öronhår på.

Ögonen

Ögonen är ett lite känsligare kapitel, men även här finns en hel del du kan göra hemma själv i förebyggande syfte. Och återigen ger man råd: Daglig tillsyn. Ser det torrt och rent ut – gör ingenting.

– Men raser som har utåtstående ögon, kort nos och veck i ansiktet, som mops, shih tzu och fransk bulldogg till exempel, kan behöva daglig vård. Liksom raser som inte har bra ögonlock, som till exempel shar pei, där ögonlocken skaver på hornhinnan.
Ögonrengöringsmedel finns att köpa. Du kan också använda medel och badda ögonen med en kompress eller bommullspads.

– Är det är extra geggigt i pälsen runt ögonen kan du ta en fintandad kam och doppa i ljummet vatten så blir det lättare att reda ut pälsen och få det rent.

Kniper hunden med ögat efter promenaden kan det ha fastnat något skräp i ögat. Då kan man prova att skölja ögat med receptfritt som jag säljer) så kanske skräpet försvinner. Om inte, är det veterinär som gäller.

– För att undvika att hunden får skräp i ögonen under blåsiga höstpromenader är ett tips att droppa i lite smörjande ögondroppar innan ni sticker ut. Det gäller inte bara hundar med problem, även jakthundar och labradorer som far och flänger bland buskar och snår kan ges smörjande ögondroppar i förebyggande syfte.

– Avvakta inte för länge. Med ögon kan det gå fort. Vi bedömer nästan alltid ögonproblem som akuta.

Håll koll på öronen

• Daglig tillsyn – eller åtminstone ett par gånger i veckan.

• Titta och lukta.

•  Torrt och fint – gör ingenting.

Mycket vax och smuts rengör örat med öronrengöring avsedd för hund.

• Obehaglig lukt och/eller onormalt mycket brunt sekret – tvätta med öronrengöringsmedel på en kompress runt fingret dagligen i max en vecka. Om du inte ser någon förbättring uppsök veterinär.

• Använd inte samma kompress eller tops till båda öronen. Då riskerar du att sprida en eventuell infektion från det ena örat till det andra.

Håll koll på ögonen

• Daglig tillsyn.

• Torrt och fint – gör ingenting.

• Tvätta ögonen på hundar med ”problemögon” dagligen med koksalt och kompress.

• Droppa gärna smörjande ögondroppar (t ex med hyaluronsyra) före blåsiga promenader.

• Hunden har lite lättare gulvitt sekret men inte ont i ögat kan man behandla den med ögonmedel.

. Men då ska du se en förbättring redan nästa dag.

 

KÄLLA:

För att få de bästa egenvårdstipsen råd­frågade Härliga Hund Titti Sjödahl-Essén, veterinär på Anicura Djursjukhuset Albano i Danderyd. 

Till top