Super god fiskgratäng

Lite om mig & mitt underbara liv, Recept mat / fiskgratäng / Permalink / 0

Mycket mat blir det nu, känner att jag hamnat i köket och lagar lite som jag vill dela med mig av just nu, älskar när det blir sådär överdrivet gott och man bara vill ha mer och mer....

 

Fisken

4 rejäla bitar torsk bitar som du kokar i salt och svartpeppar & en 1 fiskbuljongtärning

Citronsås  

1 gul lök
4 vitlöksklyftor
en rejäl klick smör
1,5 msk pressad citron
1 dl vitt vin
1 fiskbuljongtärning
2 km salt
1⁄2 tsk socker
2 dl cremefrech

Béchamelsås

3 msk smör
2 1⁄2 msk vetemjöl
5 dl vispgrädde
en nypa socker
salt och svartpeppar
2 dl finriven parmesan

Pommes duchesse

1 kg mjölig potatis
2 tsk salt till kokningen
3 msk smör
1 dl grädde
2 äggulor
1 dl finriven parmesanost salt och svartpeppar

 

 

Börja med duchessepotatisen. Skala och hacka potatisen. Koka den i välsaltat vatten i cirka 25 minuter. Häll bort vattnet och tippa ner potatisen i en bunke. Klicka i smöret och låt det smälta. Sedan pytsar du i resten av ingredienserna. Fram med elvispen och vispa allt till ett mos.

citronsåsen Finhacka löken och vitlöken . Fräs hacket i smör.sen öser du helt enkelt bara på med allt. Låt det puttra i en kvart. Smaka av och ös kanske på med lite mer sambal, socker eller salt.Var inte rädd för att såsen ska bli aningen för stark eller för salt. Den ska blandas ut med béchamelsås och fisk, och kommer att spädas ut på vägen. Därför behöver det vara lite goo i såsen!

Béchameldags. Smält smöret och vispa ner mjölet – klumpfritt ska det bli! Nu får du hälla i grädden pö om pö tills det hela kokar upp.Vispa noga. Smaka av med socker samt salt och peppar. Allra sist tar du i osten. Låt den smälta lugnt och fint. Sedan är det klart!

Pytsa ner lite olja i en ugnsfast form. Lägg i fisken och salta och peppra. Spritsa pommes duchesse längs med formens kanter. Sedan häller du först såsen och sedan béchamelsåsen över fisken, men inte över moset! Skjuts in i ugnen i 220 grader i cirka 20–30 minuter.

 
Till top