Gammeldax vörtbröd
Lite om mig & mitt underbara liv,
Recept matbröd, limpor & frallor
/
gammeldax vörtbröd,
jul bak,
påsk,
vört bröd,
vörtbröd
/
Permalink /
0
Till julens alla godsaker måste vi naturligtvis ha gammaldags vörtbröd, som doftar härligt av julens alla kryddor – ingefära, nejlikor, pomerans och russin. Det hembakade vörtbrödet är förstås oslagbart.
Men det kan ju vara nått för dig då påsken snart närmar sig eller julen såklart, jag valde att baka mitt i långpanna.

INGREDIENSER
- Det här behöver du till 4 limpor eller 2 fulla långpannor:
-
1 l svagdricka
-
2 pkt jäst, 100 g
-
150 g smör, margarin eller ister
-
2 – 3 dl mörk sirap
-
3 tsk salt
-
1 msk torkad ingefära
-
1 tsk malda nejlikor
-
6 kokta och hackade pomeransskal
-
5 dl russin
-
3 l rågsikt med vetemjöl
-
2 msk smör eller margarin till pensling
SÅ HÄR GÖR DU:
- Häll ½ l svagdricka i en bunke, smula ner jästen och rör om tills den löser sig. Smält matfett i en kastrull, tillsätt sirap och resten av svagdrickan. Låt allt bli fingervarmt.
- Häll degspadet i bunken och tillsätt salt, ingefära, nejlikor, pomeransskal, russin och rågsikt. Arbeta degen kraftigt 5 min och låt jäsa under bakduk 30 – 40 min, eller till dubbel storlek.
- Tillsätt vetemjöl, tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den väl. degen ska vara fast och hålla formen, inte flyta ut. Dela den i 4 lika stora bitar och forma dem till släta limpor. Lägg dem på tvären i en smord långpanna.
- Smält matfett och pensla sidorna så att du lätt kan ta isär limporna när de är färdiga. Låt jäsa i kök temperatur ca 1 tim under bakduk. Grädda i 175 °C, ca 45 min. Låt svalna på bakgaller under bakduk.