Prolaps på hund

/ Permalink / 0
 

Rektal och anal framfall hos hundar

Den ändtarmen är slutänden regionen av tjocktarmen, med anus tjänar som en förlängning av ändtarmen, öppning för att tillåta mag avfall att lämna kroppen. Anal eller rektal prolaps är ett tillstånd i vilket ett eller flera skikt av rektum förskjuts genom anus, öppningen som tillåter mag avfall att lämna kroppen. Det kan orsakas av en mängd olika faktorer, inklusive störningar i mag, urin, eller genitala system.

Även hundar i alla kön, ålder, eller ras kan påverkas av detta tillstånd, de virala eller mask infektioner har en ökad risk. Om du vill veta hur dessa sjukdomar påverkar katter, besök den här sidan i PetMD hälso-biblioteket.

Symtom och typer

Rektal prolaps uppstår när alla skikt i anal / rektal vävnad, tillsammans med den rektala foder, skjuter ut genom den yttre analöppning. Den utskjutande delen av den rektala slemhinnan genom den yttre analöppning, tiden, är endast kallas anal framfall.

Hundar med rektal prolaps kommer att visa ihållande ansträngande medan passerar avföring (eller avföring). I en ofullständig framfall, en liten del av slemhinnan i ändtarmen kommer att vara synlig under utsöndring, varefter den avtar. I en komplett framfall, kommer det att finnas en ihållande vävnadsmassa utskjutande från anus. I de kroniska stadierna av fullständig framfall, denna vävnad kan vara svart eller blå till utseendet.

Orsaker

En hund kan utveckla rektal eller anal framfall om den stammar medan passerar avföring, eller om det undergår kirurgi för de nedre matsmältningsorganen. Andra bidragande faktorer för dessa två tillstånd inkluderar:

Störningar i matsmältningssystemet som orsakar diarré, sila medan passerar avföring, förekomst av maskar eller andra parasiter i matsmältningssystemet, och inflammation i små eller stora tarmarna
Sjukdomar i urin-och könsorgan system, såsom inflammation eller förstoring av prostata, inflammation i urinblåsan, urinsten, och onormal arbetskraft eller födelseprocess
Kronisk förstoppning, närvaro av sac-liknande utsprång i tarmen, rektala eller anala tumörer, eller avvikelse av ändtarmen från dess vanliga position

Diagnos

Din veterinär kommer att utföra en fullständig fysisk undersökning av din hund, innehåller en kemikalie blod profil och en komplett blodstatus. Resultaten kommer vanligtvis tillbaka normal, om det kan finnas höga nivåer av vita blodkroppar, liknande den som ses när en infektion föreligger. Ett test av avföring prover kan avslöja förekomsten av parasiter.

Ytterligare diagnostiska förfaranden inkluderar röntgen eller ultraljud av buken, vilket kan visa en stor prostata, främmande föremål, förtjockning av blåsväggarna, eller njursten.

Din läkare kommer också att göra en manuell rektal undersökning för att känna för fördrivna vävnad massorna. Vid patologisk undersökning av vävnaden (för biopsi), det kan verka svullna, och sekret röda blod när anskäras. Vävnaden, om död, verkar mörkt lila eller svart och utstrålar blåaktig blod när anskäras.

Behandling

Om din hund har en samtidig bakteriell eller virusinfektion, eller ett parasitangrepp, din veterinär kommer att behöva behandla det först med en lämplig antibiotika eller anti-parasitiska läkemedel. När den underliggande orsaken till prolaps har identifierats och behandlats, din veterinär måste först minska svullnaden och tillbaka förskjutna vävnaden till sin rätta plats inuti hundens anus.

Detta kan göras manuellt genom att utföra en mjuk massage på området, eller genom att använda smörjande gel eller aktuella ämnen (t.ex., en 50 procent dextroslösning), vilket hjälper till vid minskning av svullnad. Ett bedövningsmedel kan administreras för att lindra smärta och obehag. Bedövningsmedlet vanligaste är en epidural; dock, din veterinär kommer att göra sitt beslut baserat på din hunds individuella behov.

Nästa, din veterinär kan välja att sy den utskjutande vävnaden i dess rätta plats för att hålla vävnaden på plats och för att förhindra en upprepning av en prolaps. Purse string suturer är det sannolika valet för detta förfarande, och stygnen kommer att lämnas lös nog för att ge utrymme för utsöndring.

Om sjukdomen visar sig vara djupare i hundens rektal kanal, tarmen kan kräva kirurgisk reparation.

 

Kram på er...

Till top