Äppelpaj deluxe - Valborg

Recept bakverk , kaffebröd & Kakor / äppelpaj / Permalink / 1
Valborg och dax att förbereda lite innan gästerna kommer. Jag har inte bakat en ända gång i nya huset och vi som flyttade hit 1 April. Har haft så fullt upp med massor av annat, om jag inte har jobbat så har jag shoppat eller tränat.
Men nu så tog jag mig tiden att baka eftersom vi får gäster ikväll.
 
Ska i efterätt bjuda på en super god & lyxig paj. De är många moment men ska man lyxa till det lite xtra så är det värt jobbet i alla fall.
 

Äppelpaj deluxe

Mördegsbotten:

120 g rumstempererat smör
180 g vetemjöl (3 dl) 
60 g florsocker (1 dl) 
20 g äggula (1 st)

Mazarinfyllning:

250 g mandelmassa
2 g kardemumma (1 tsk) 
100 g rumstempererat smör
50 g ägg (1) 
50 g äggula (3)

Äppelfyllning:
6 äpplen (Alice)
2 g kardemumma (1 tsk) 
8 g malen kanel (1 msk) 
50 g flisad sötmandel (3⁄4 dl) 
50 g flytande honung (2 msk) 
40 g råströsocker (1⁄2 dl)

Havrecrumble:
50 g strösocker (1⁄2 dl) 
90 g vetemjöl (11⁄2 dl) 
20 g havregryn (1⁄2 dl) 
2 g bakpulver (1⁄2 tsk) 
60 g rumstempererat smör

Vaniljsås:
150 g äggula (8) 
180 g strösocker (2 dl) 
1 vaniljstång
600 g vispgrädde (6 dl) 
150 g mjölk (11⁄2 dl) 
35 g osaltat smör

Mördegsbotten:
Sätt ugnen på 180 grader. Blanda alla ingredienser i en bunke och arbeta ihop till en jämn deg. Kavla ut degen till en cirka 3 mm tjock runde loch fodra en pajform. Fodra formen ända upp på kanterna och skär bort överflödig deg.

Mazarinfyllning:
Riv mandelmassan och lägg den i en bunke. Tillsätt kardemumma och rör ner smöret lite i taget. Blanda i omgångar ner ägg och äggula tills det blir en slät massa.

Äppelfyllning:
Skala, dela, kärna u roch tärna äpplena. Blanda med resten av ingredienserna.

Havrecrumble:
Blanda alla torra ingredienser i en bunke.Tillsätt smöret och nyp ihop med fingertopparna till en smuldeg.

Vaniljsås:
Blanda äggulor och strösocker i en bunke. Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och lägg dem samt stången i en kastrull. Tillsätt grädde och mjölk och koka upp. Plocka upp vaniljstången, häll ner den varma vätskan i bunken och blanda väl. Häll sedan alltsammans i kastrullen och koka varsamt och under konstant omrörning upp tills blandningen börjar tjockna. Ta bort från plattan och blanda i smöret. Låt svalna.

Sätt ugnen på 180 grader. Fördela mazarinfyllningen och därefter äppelfyllningen jämnt i pajformen. Strö smuldegen över och grädda i mitten av ugnen i 30-35 min. Låt svalna och servera tillsammans med vaniljsåsen.

 Lycka till och ha en trevlig Valborg <3
Kram på er...
 
Till top