Hot- Spot på hund

Guldtassens Trim & Hund Spa / dermatit, exem på hund, hot-spot / Permalink / 0

Idag hade jag en hund med fuktexem, passade på att fota för att visa er hur det kan se ut!

 
 
 

Hot-spot eller akut dermatit hos hund

 
 
Vissa hundar, oftast långhåriga raser och raser som golden retriever, schäfer och rottweiler, kan få en akut inflammation i huden. Det brukar kallas för akut dermatit eller hot spot.

Ena dagen är de helt friska, nästa har de våldsam klåda på en fläck. Den sitter vanligen på kinden, halsen, nacken eller huvudet, men kan i princip förekomma var som helst på kroppen.

Pälsen är ihoptovad på en fläck som är stor som en tiokrona. Fläcken växer successivt och kan bli stor som en handflata. Vätska sipprar ut ur huden och det är denna vätska som tovar ihop pälsen.

Mycket smärtsamt för hunden

Hunden krafsar och kliar sig. En del hundar ömmar mycket kraftigt vid beröring. När man klipper bort pälsen ser man att huden är mycket kraftigt rödfärgad och irriterad. Fortsätter hunden att klia uppstår ett riktigt sår. Huden kan bli läderartad, innan den ”dör” och stöts bort.

Behandlingen består av att man klipper bort allt hår i området tills man kommer ut på frisk hud. Området tvättas med till exempel tvål och vatten. Veterinären ska kontaktas för att avgöra hur såret sen ska behandlas. Lokal behandling av såret kan räcka, men ibland krävs allmän behandling med tabletter. Vissa hundar har en benägenhet att få tillbaka fukteksemen.

Får inte klia sig

Eftersom hunden inte får klia sig bör den ha en krage. Om det är olämpligt med krage får man anlägga ett bandage eller sätta ett kraftigt tassbandage på den fot hunden kliar sig med.

Fukteksemen är vanligare sommartid. Det är svårt att ange orsaken till varför en hund drabbas. Det kan vara kliande insektsbett eller underliggande allergier som gör att fukteksemen blossar upp.

Har du en hund som älskar att bada, bör du vara noga med att skölja ur pälsen med rent vatten och torka hunden väl efteråt. Alternativt – om hunden redan haft upprepade problem med hot-spot, överväg att inte låta hunden bada lika ofta! En långhårig hund kan klippas ner över sommaren, det underlättar både för hundens värmereglering och gör att pälsen torkar fortare efter bad.

Om din hund drabbas av hot spot, gör så här:

  • Inspektera huden
  • Klipp rent in på frisk hud. Observera att vissa hundar kan ha mycket ont
  • Tvätta med tvål och vatten
  • Hindra hunden från att klia och slicka på såret, till exempel med hjälp av en krage
  • Sök veterinär
 Källa:Agria
Till top