Äppelpaj - Smulpaj med kokos

- ca 1-2 msk smör
- ca 4 st (ca 300-400 g) äpplen
- ca 0.75 tsk malen kanel
- ca 0.25-0.5 dl strösocker
- ev. ca 1 msk potatismjöl
Smuldeg:
- 1.75 dl vetemjöl
- 0.5 dl strösocker
- 1.5 tsk vaniljsocker
- 1.25 dl kokosflingor
- 100 g smör
Servering:
- ev. 2 dl vispgrädde
- ev. 4 portioner vaniljglass
- 1 st ugnsform
Utrustning som är bra att ha:
- elvisp
Gör så här:
-
Börja med smuldegen. Mät upp vetemjöl, strösocker, vaniljsocker och kokosflingor. Blanda och lägg i smöret.
Låt detta stå framme under tiden du gör resten så att smöret blir mjukt. Skär gärna smöret i mindre bitar särskilt om du ska göra smuldegen för hand.
-
Smörj formen med smör. (Detta är inte nödvändigt men det blir gott när äpplena suger upp smöret.)
-
Skala och skär äpplena i mindre bitar. Lägg äppelbitarna i formen.
(Äppelbitarna behöver inte bli snygga.)
-
Strö över kanel och socker.
Välj sockermängd utifrån hur syrliga äpplena är och eget tycke och smak.
Om äpplena är vattniga kan man även strö över potatismjöl för att vätskan ska sugas upp - skippa annars potatismjölet.
-
Rör ihop smuldegen. Antingen kan man använda fingrarna och arbeta ihop till en smulig deg. Det går också bra att använda elvisp med vispar. Kör tills degen är smulig och utan större smörklumpar.
-
Fördela smuldegen över äpplena.
-
Grädda i mitten av ugnen i 200°C ca 25 minuter tills äppelpajen fått fin färg.
-
Låt gärna svalna ca 30 minuter före servering så blir den lagom ljummen. Fixa under tiden tillbehör till serveringen t.ex. vispad grädde eller vaniljglass.