Rinnande ögon hos hund

Lite om mig & mitt underbara liv / Rinnande ögon på hund / Permalink / 0
Det finns många olika orsaker till att en hunds ögon blir rinniga. Alltifrån helt ofarliga orsaker till allvarliga ögonsjukdomar. Mängden tårar ökar för att kroppen försöker rena ögat och skydda det mot skada.
 

Så fungerar ett friskt ögas tårar

Vid varje blinkning fördelas tårvätska över ögat via många små gångar. Därefter rinner tårvätskan ner i små kanaler i ögonvrån och vidare till nos och svalg. Om det av någon anledning blir för mycket vätska så rinner tårarna istället ut ur ögat.

Vätskan i hundens tårar har som främsta uppgift att hålla hornhinnan fuktig så att ögonen inte torkas ut. Den transporterar också bort partiklar från hornhinnan. Dessutom innehåller tårvätskan bakteriedödande komponenter som ska hålla ögat fritt från infektioner.

För att detta ska fungera består vätskan i tårarna av tre olika lager. Innerst finns ett lager med trögflytande slemämnen som hjälper tårvätskan att binda sig mot och över hela ögats yta. Utanför det finns ett lager salthaltigt vatten som sköljer bort bakterier och partiklar. Det innehåller också viktiga ämnen för ögats immunförsvar och näringsämnen till hornhinnan. Ytterst finns ett yttre fetthaltigt sekret. Det lagret gör att tårvätskan inte avdunstar för snabbt och den höga ytspänningen gör även att tårarna inte så lätt rinner över ögonlockskanterna.

Ögat och slemhinnan runt ögat ska vara fuktiga. Huden och pälsen runt ögat ska vara torra.

Orsaker

  • Kyla och blåst kan göra att ögonen rinner.
  • Främmande ämnen, till exempel sandkorn eller brandrök, kan irritera.
  • Stopp i tårkanalen. Kan uppkomma till exempel på grund av skräp som täpper till eller infektion/inflammation.
  • Problem med tårproduktionen.
  • Ögoninflammation.
  • Allergi hos hundar kan ge rinniga ögon, då ofta tillsammans med andra symtom, till exempel klåda.
  • Det finns några olika typer av felväxande hår vid ögonen som irriterar och kan ge rinniga ögon. Exempel på det är distikiasis, ektopiska cilier och dermoid.
  • Det kan bero på felställda ögonlock såsom vid entropion. Då kommer pälshår i kontakt med själva ögat och retar både hornhinnan och ögats slemhinnor.
  • Exteriört avvikande ögonlock som entropion och ektropion. Vid entropion är hundens ögonlock inåtrullade vilket innebär att päls kommer i kontakt med själva ögat och retar både hornhinnan och ögats slemhinnor. Vid ektropion är ögonlocken istället utåtrullade vilket i sin tur ökar risken för ögoninflamamtioner.
  • Skador/sår på hornhinnan.
  • Djupare inflammation i själva ögat (uveit).
  • Grön starr (glaukom).
  • Det finns också olika rasbetingade orsaker till rinnande ögon på hund.

Om din hund får problem med ögonen ska du alltid kontakta veterinär, såvida det inte endast handlar om blåsigt väder eller liknande.

Rasbetingade orsaker

  • Raser med intryckt nos och utstående ögon får lättare rinniga ögon än andra raser. Det beror ofta på en inrullning av undre ögonlocket precis vid tårkanalens öppning. Tårarna rinner då ut ur ögat istället för ner i tårkanalen.
  • Raser med intryckt nos har också ofta trånga tårkanaler och därför rinner deras tårvätska delvis ut ur ögat.
  • Hundar med långa pälshår i ansiktet får lätt hår som skaver mot ögat.

Finns det något man kan göra själv?

Om det endast rinner lite ur ögonen och hunden i övrigt är opåverkad, kan det räcka att badda och skölja ögonen med koksaltlösning och droppa smörjande tårersättning. Det kan få bort irriterande partiklar från ögat och håller samtidigt hornhinnan fuktig. Rådfråga alltid din veterinär först! Ögonen är känsliga.

Om hunden kliar sig mycket i ögonen är bra att sätta på en krage eller uppblåsbar halsring tills du ska träffa veterinär.

Undersökning

Hos veterinären får du svara på frågor om hur hunden mår och vad som hänt. Därefter undersöks ögat.

Behandling

Behandlingen varierar beroende på vad som orsakar de rinniga ögonen. Lämplig behandling sätts in när hunden är undersökt av veterinär och man vet ögonproblemens orsak.

Om tårkanalsmynningarna är tilltäppta kan veterinären spola tårkanalerna. Föreligger entropion eller ektropion och hunden har återkommande besvär förknippat med detta kan kirurgiska åtgärder diskuteras.

Källa Evedensia

Till top