Äppelkladdkaka med knäckigt havresmul

Lite om mig & mitt underbara liv, Recept bakverk , kaffebröd & Kakor / kladdkaka, mjuk äppelkaka, äppelkladdkaka, äpple paj / Permalink / 0

Så länge sen jag la upp ett recept, nu är det dax i äppeltiderna, en gudomligt god äppel paj kladdkaka en härlig kombo som min sons sambo gjort till vårt fika. vi valde att ha vaniljsås och glass till, såååå gooottt!

 

Receptet bakas i en springform med diameter på 23 cm och ger en äppelpajkladdkaka på 8-10 bitar.

Äppelkladdkaka:

2 äpplen

175 g smör

2 dl strösocker

2 tsk vaniljsocker

2 tsk malen kardemumma

1 dl brunt farinsocker strö

3 ägg

3,5 dl vetemjöl

 

Pajsmul & dekoration

50 g mjukt, rumsvarmt smör

1 dl vetemjöl

0,5 dl havregryn

0,5 dl strösocker

1 msk ljus sirap

2 tsk vaniljsocker

1 äpple

1 tsk malen kanel + 1 tsk malen kardemumma att strö över kladdkakan

Gör såhär:

  1. Äppelkladdkaka: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra din springform (23 cm) med bakplåtspapper.
  2. Skala, kärna ur och riv äpplena fint.
  3. Smält smöret i en kastrull.
  4. Blanda ihop rivna äpplen tillsammans med smält smör och resten av ingredienserna till kladdkakan till en jämn smet i en bunke, bara precis tills det går ihop.
  5. Häll upp smeten i formen. 
  6. Smul: I en annan bunke nyper du ihop alla ingredienserna till smulet.
  7. Skölj, kärna ur och skiva äpplet till dekorationen. 
  8. Tryck ner de skivade äpplena lätt i kladdkakan. Strö över havresmulet och garnera med malen kanel.
  9. Grädda kladdkakan i mitten av ugnen i 35-40 minuter eller tills kanterna är gräddade och mitten på kladdkakan är vobblig. 
  10. Låt svalna helt och hållet, gärna minst 4h i kylen innan du serverar den.

TIPS!

  • Gör kladdkakan glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot 5 dl glutenfri mjölmix i kladdkakan och 2 dl i smulet samt byta ut havregrynen mot glutenfria havregryn.
  • Gör kladdkakan mjölkfri genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin.
Till top