Äppelkladdkaka med knäckigt havresmul
Lite om mig & mitt underbara liv,
Recept bakverk , kaffebröd & Kakor
/
kladdkaka,
mjuk äppelkaka,
äppelkladdkaka,
äpple paj
/
Permalink /
0
Så länge sen jag la upp ett recept, nu är det dax i äppeltiderna, en gudomligt god äppel paj kladdkaka en härlig kombo som min sons sambo gjort till vårt fika. vi valde att ha vaniljsås och glass till, såååå gooottt!
Receptet bakas i en springform med diameter på 23 cm och ger en äppelpajkladdkaka på 8-10 bitar.
Äppelkladdkaka:
2 äpplen
175 g smör
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 tsk malen kardemumma
1 dl brunt farinsocker strö
3 ägg
3,5 dl vetemjöl
Pajsmul & dekoration
50 g mjukt, rumsvarmt smör
1 dl vetemjöl
0,5 dl havregryn
0,5 dl strösocker
1 msk ljus sirap
2 tsk vaniljsocker
1 äpple
1 tsk malen kanel + 1 tsk malen kardemumma att strö över kladdkakan
Gör såhär:
- Äppelkladdkaka: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra din springform (23 cm) med bakplåtspapper.
- Skala, kärna ur och riv äpplena fint.
- Smält smöret i en kastrull.
- Blanda ihop rivna äpplen tillsammans med smält smör och resten av ingredienserna till kladdkakan till en jämn smet i en bunke, bara precis tills det går ihop.
- Häll upp smeten i formen.
- Smul: I en annan bunke nyper du ihop alla ingredienserna till smulet.
- Skölj, kärna ur och skiva äpplet till dekorationen.
- Tryck ner de skivade äpplena lätt i kladdkakan. Strö över havresmulet och garnera med malen kanel.
- Grädda kladdkakan i mitten av ugnen i 35-40 minuter eller tills kanterna är gräddade och mitten på kladdkakan är vobblig.
- Låt svalna helt och hållet, gärna minst 4h i kylen innan du serverar den.
TIPS!
- Gör kladdkakan glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot 5 dl glutenfri mjölmix i kladdkakan och 2 dl i smulet samt byta ut havregrynen mot glutenfria havregryn.
- Gör kladdkakan mjölkfri genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin.