Sund vikt och hull viktigt för hälsan
En sund vikt och sund nivå på hullet är viktigt för hundens hälsa och välmående. Det ger även förutsättningar för ett långt och aktivt hundliv. Genom att balansera foder- och motionsvanor ger du hunden de bästa förutsättningarna.
Varför är vikt och hull viktigt?
En hög vikt och för högt hull hos hunden, ökar risken för kroniska sjukdomar. Man har även sett att det skapar sämre livskvalitet för hunden och att det kan leda till kortare livslängd.
Vissa raser har lättare för att utveckla övervikt och fetma än andra och dessutom är det vanligare i högre åldrar än hos yngre hundar. Man vet dock att högt hull redan hos unga hundar lättare blir kvar upp i vuxen ålder. Andelen överviktiga hundar är hög i många länder och det verkar även som att denna andel ökar, precis som hos människor.
En ohälsosamt låg vikt och underhull är ovanligt hos hundar i Sverige men förekommer.

Hur vet jag att hunden inte är för tjock?
För att hålla koll på din hunds vikt och hull, gör så här:
- Väg gärna hunden regelbundet för att upptäcka små förändringar i kroppsvikten.
- Undersök även hullet ofta, genom att göra en hullbedömning. Den görs genom att du tittar på hunden ovanifrån och från sidan och känner med händerna över revben, midja, buk, nacke och svansrot.
För ett hälsosamt hull ska revbenen kunna kännas med ett lätt tryck med fingrarna, det ska finnas en insvängning bakom sista revbenet (revbensbågen) och när du tittar på hunden från sidan (eller känner med händerna) ska det finnas en uppdragen buklinje ("magen").
Be din veterinär att visa hur du kan göra en hullbedömning. Börja helst med detta redan när hunden är valp.
Min hund är för tjock, hur gör jag?
Det bästa är alltid att förebygga att hunden blir för tjock. Men om du märker att hullet börjar förändras, kan det vara bra att ta hjälp för råd om foder och motion. Exempelvis finns det särskilda foder med lägre kaloriinnehåll men som ändå ger hög mättnadskänsla, fråga gärna din veterinär för mer information.
Detsamma gäller om du misstänker att hunden har någon sjukdom som gör det svårare att hålla hullet – då bör du också kontakta veterinär.