Blodöra hos hund och katt

Orsak
Ett brustet kärl eller en blödning i öronlappen kan leda till en blodansamling mellan huden och öronbrosket. Oftast har hunden eller katten skakat mycket på huvudet innan, eller kliat kraftig på örat. Bakomliggande orsaker till detta kan vara öroninflammation, öronskabb, allergi eller hudinflammation.
Symptom på blodöra hos hund och katt
Vid blodöra ser man att öronlappen svullnar upp, ofta yttersta biten av öronlappen och ofta på insidan, men det kan variera från fall till fall. Svullnaden kan variera i storlek, och känns oftast vätskefyllt.
Det är olika hur påverkad hunden eller katten blir. En del visar tydligt obehag medan andra är oberörda. Ofta ser man symptom på öroninflammation, tex att örat är smutsigt, rött eller illaluktande. Ibland kan man se att öronlappen hänger ner mer än andra sidans öronlapp.
Diagnos
Veterinären misstänker ofta blodöra redan utifrån djurägarens beskrivning eller efter att ha sett hur örat ser ut. För att fastställa diagnosen behöver veterinären aspirera lite av vätskan från svullnaden.
Behandling av blodöra
Man kan behandla blodöra på flera sätt. Mest lämplig behandling bedöms av veterinären efter en undersökning. Man kan välja att behandla med antiinflammatorisk medicin, tömma örat eller åtgärda det kirurgisk. Ibland väljer man som en start att lämna blodörat obehandlat för att se om det återgår av sig själv. Det är viktigt att försöka att utreda och behandla eventuell bakomliggande orsak, tex öroninflammation eller allergi.
När en hund eller katt haft blodöra finns det risk för att öronlappen ändrar utseende och det bildas ett så kallat blomkålsöra.
När bör man kontakta veterinär?
Är du orolig för ditt husdjur ska du alltid ta kontakt med en veterinär. Upptäcker du att din hund eller katts öron är svullna, bör du ta kontakt med en veterinär för bedömning.
KÄLLA: FIRST VET de hjälper dig med tidsbokning