Lyx att plocka blåbär på sin egen tomt

Fakta om blåbär
Du har kanske hört att blåbär är ett av världens nyttigaste livsmedel? År 2014 utsåg norska näringsexperter superbäret till ett av de fem nyttigaste livsmedlen som man kan äta. Detta bör du känna till om de fantastiskt antioxidantrika bären.
Det är inte för inte som det lilla superbäret benämnts som supermat. Om du äter blåbär eller blåbärstabletter som tillskott så får du många
positiva hälsoegenskaper på köpet. Många har förstått dessa fördelar, vilket även blåbärens popularitet vittnar om. Det har utförts många vetenskapliga studier på blåbär och det pågår ständigt ny forskning för att bevisa fler hälsoegenskaper.
Fakta om blåbär
- Det vetenskapliga/latinska namnet på nordiska skogsblåbär är Vaccinium myrtillus.
- Blåbär tillhör familjen ljungväxter och är en flerårig vedartad halvbuske.
- Blåbärsriset har gröna vassa grenar med tunna, ovala och ljusgröna blad som faller av på hösten. Plantan blir mellan 10 till 40 centimeter hög.
- Blåbärsriset får grönvita till rödaktiga krukformade hängande blommor på våren, maj-juni, som utvecklas till saftiga svartblåa bär när säsongen startar.
- Blåbären är svarta med ett överdrag av en ljusblå vaxhinna, som gör att vi ser dem som blåa.
Blåbärens utbredning
Blåbärsplantan är vanlig i stora delar av Europa och finns även på Färöarna, Island och en plats på Grönland. Plantan växer inte på låglandet vid Medelhavet. I Asien hittar man blåbär i delar av Sibirien, de nordliga delarna av Anatolien och Sydkaukasien.
Blåbärsplantor finns även i de västra staterna i USA och Kanada. Dessa åtskiljs emellanåt som en egen art som kallas Vaccinium oreophilum. Här växer blåbär i stora delar av landet och kan hittas från havsnivå och upp till lågalpin zon. De förekommer nämligen upp till 1 700 meter över havet i nationalparken Jotunheimen i Norge. Plantan trivs bäst i sur, näringsfattig jord i skogar och på mossar.
Omkring 17 % av Sveriges yta täcks av blåbärsris och växten är allmän i hela landet.
Använda blåbär
Blåbär, som är fulla av näringsämnen, hade förr i tiden en central plats i matlagningen. Även i dag är bären eftertraktade för saftning, syltning och marmelad. Eftersom färska blåbär, både trädgårds- och skogsblåbär, har kort hållbarhet är de inte lämpliga att spara. De bör därför frysas om de inte ska användas inom några dagar. Att torka blåbär är ett bra sätt att spara sommarens blåbär till resten av året.
Källa: medox