Tandsten på hundar

Din är viktigare än du tror att hålla hunden fin i munnen. Ta för vana att titta din hund i munnen ofta Tandproblem och problem är vanligt hos hundar och svåra att upptäcka. Problemen syns inte på utsidan och en del hundar gapar inte så man ser

Om du märker att nått är fel
Det kan vara symtom på mun- och tandproblem hos hund:
- Hunden kan ta lång tid på sig att äta eller vill inte äta
- Hunden undviker att ugga eller tuggar bara på ena sidan
- Hunden vill inte äta torrfoder/hård mat/tuggben/godis
- Luktar illa ur munnen och kan vara blöt runt munnen
- Kliar sig runt munnen, gnuggar munnenmot golvet eller möbler
- Klapprar med tänderna som att nått har fastnat
- Tandfraktur avslagna tänder
Många hundar fortsätter dock att äta precis som vanligt, trots att de har ont i munnen eller tänderna. Tandvård för hundar behöver inte vara något besvärligt - gör det till en daglig rutin, precis som din egen tandborstning! Vänj hunden redan som liten valp att låta dig undersöka mun och borsta tänder.
Vad händer när hunden äter?
Matrester fastnar mellan hundens tänder och i matrester trivs bakterier som äter sig ner mellan tand och slemhinna. Detta resulterar i tandsten och så småningom tandlossning. Hur lång tid det tar beror på hur tänderna är placerade, djurets salivsammansättning och kost. Ju värre problemet blir desto ömmare och mer inflammerat blir tandköttet.
Tandköttsinflammationer, tandsten och tandlossning hos hund beror på bakteriebeläggningar i munnen och går att förebygga och bota med rengöring. Andra sjukdomar kan vara medfödda eller drabba hunden redan som valp.
Bra att veta om hundens tänder:
- Tänder är hudorgan som går att jämföra med hår och klor
- Varje tand har en nerv som gör den smärtkänslig
- Hundar har två tanduppsättningar: mjölktänder och permanenta tänder
- Mjölktänderna lossnar vid 4–6 månaders ålder och ersätts av permanenta tänder
- När hundar är mellan 1,5 och 2 år sluter sig tandens rotspetskanal. Innan detta är tänderna skörare, så undvik att apportera tunga saker eller ge för hårda ben
- Gå alltid till veterinär för att dra ut mjölktänder som inte lossnar, annars kan felbett och förträngningar leda till inflammation och tandsten
- Gå helst till veterinär och undersök din hunds tänder en gång om året, då upptäcker ni eventuella skador, tandsten och felbett i tid och kan åtgärda innan det börjar göra ont
Tandsjukdomar hos hund
Eftersom många hundägare har svårt att undersöka sina hundar i munnen upptäcks tand- och munhålesjukdomar ofta sent. Tecken på att något är fel kan vara om din hund väljer mjukt foder framför hårt, om hunden slutar bita på pinnar och tuggben eller om den tuggar mer på ena sidan. Det senare kan du se på att hunden håller huvudet snett när den tuggar.
Förebygg problem med tänderna
Vad kan du själv göra för att förebygga tandsjukdomar hos din hund? Förutom ett årligt besök hos veterinären kan du själv undersöka hundens mun. Du kan även bistå med enkel tandhygien som tandborstning och tuggben som är bra för tänderna. Att dagligen borsta tänderna på din hund är det allra bästa för att förebygga tandproblem. Att tugga på saker hjälper också till att hålla tandstenen borta, men det ersätter inte tandborstning. Ge hunden torrfoder men undvik allt för hårda märgben eftersom de kan skada tänderna.
Det finns olika typer av tandsten hos hund
Tandsten som bildas ovanför tandköttskanten kallas supragingival tandsten, eller salivsten. Sådan tandsten kan bildas på 2-3 dagar. Nybildad salivsten har en ljus vitaktig färg och kritliknande konsistens och ses först längs tandköttsranden men ökar snabbt i omfattning och kan ibland täcka hela tandytorna.
Regelbunden tandborstning är bästa sättet att undvika tandsten hos hund
Tandsten som bildas under tandköttskanten, det vill säga i tandköttsfickan, benämns subgingival tandsten eller serumsten och bildas under längre tid än salivsten.
Tandsten som bildas i tandköttsfickorna är mörk på grund av inlagrade blodfärgämnen och har ofta hård konsistens. Tandstenen förekommer som små öar eller i mer sammanhängande band i tandköttsfickorna.
Tandsten som bildas under tandköttskanten är svår att avlägsna, dels för att den är svåråtkomlig, dels för att den fäster mycket hårt mot tandytan. Denna typ av tandsten upptäcks när djuret är sövt och veterinären undersöker tandköttet med hjälp av en sond.
Förebyggande
Bästa sättet att undvika tandsten är att borsta hundens tänder regelbundet. Tänderna ska helst borstas dagligen eftersom plack börjar bildas igen direkt efter borstning. Tandborstning kan även ta bort lättare tandsten som har börjat bildas.
Behandling
Lättare tandsten kan avlägsnas genom regelbunden tandborstning. Kraftigare tandsten tas bort hos veterinär och då bör hundens sövas.