Vaccination & avmaskning på hund, har du koll när det är dax?
Vaccination & avmaskning

Vaccination av valpen
När valpen är runt sju veckor gammal, alltså strax innan valpen hämtas, ser många uppfödare till att valpen grundvaccineras mot valpsjuka, parvovirus och smittsam leverinflammation (HCC, hepatit). Det är inte tre sprutor utan en enda, en så kallad trippelvaccination.
På det köpeavtal du får framgår det om valpen är vaccinerad eller inte. Om den är det ska du få veterinärens vaccinationsintyg tillsammans med köpeavtalet. Alla valpar vaccineras inte innan leverans, och det beror bland annat på att det finns många olika vaccinationsprogram. Fråga din uppfödare när just din hund bör vaccineras och mot vad. Du kan också vända dig direkt till en veterinär för att fråga om råd.
Påfyllnadsdos vid 3 månaders ålder
Vid 12 veckors ålder tar du med valpen till veterinären igen för vaccination, då är det dags för en påfyllnadsdos. Många veterinärer passar på att samtidigt vaccinera mot kennelhosta, även om den sjukdomen sällan är livshotande.
Avmaskning av valpen
En valp bör avmaskas regelbundet, bland annat mot spolmask som är mycket vanligt hos hundvalpar. Hur ofta du bör avmaska din hund när du fått hem den bör din uppfödare kunna svara på – be gärna om ett ”avmaskningsschema”. Maskmedel kan köpas receptfritt på apotek men rådfråga din veterinär om vilket preparat du ska välja till just din hund.
Vaccination av unghunden
Vaccinationsrekommendationer för unga och vuxna hundar kan variera, men en grundvaccination sker som nämnts normalt vid 7–8 veckors ålder och en påfyllnadsdos vid 12 veckor. När hunden är omkring ett år gammal är det dags för ytterligare en påfyllnadsdos.
Vaccination av den vuxna hunden
När de tre första vaccinationerna är avklarade, vid 7 och 12 veckors ålder och 12 månader är fortsatt behov av vaccinationer beroende på smittläge och på hundens kontakt med andra hundar. Vill du kunna delta med din hund på tävlingar och prov ska hunden ha ett vaccinationsskydd mot valpsjuka som inte är äldre än 4 år. Om din hund ska inackorderas eller vistas på hunddagis fordras ofta vaccination också mot kennelhosta.
Vaccination inför utställning, prov och tävling
Om du tänkt anmäla din hund till en utställning, ett prov eller en tävling är det viktigt att känna till att det finns särskilda regler för hur din hund ska vara vaccinerad för att få vistas på tävlingsplatsen. I avsnittet Allmänna regler för utställningar, prov och tävlingar, punkt 1 Vaccinationer, i Svenska Kennelklubbens Utställnings- och championatregler kan du läsa på om vad som gäller.
Vaccination inför utlandsresan
En hund som ska resa utanför Sverige ska vara id-märkt, vaccinerad mot rabies och ha ett pass för sällskapsdjur. På Jordbruksverkets webbplats, du ser länken här nedan, kan du läsa mer om vad som gäller när du vill ta med din hund utomlands – och sedan föra in hunden igen i Sverige.
Hund i stan
För hundar som bor i städer och möter många andra hundar är det extra viktigt att ha fullgott vaccinationsskydd. Alla valpar bör vaccineras mot såväl parvo som valpsjuka och smittsam leverinflammation (HCC) genom en trippelvaccination. Vaccin mot kennelhosta kan ges i samband med dessa vaccineringar. Trippelvaccinet bör som nämnts ges vid 8 veckors ålder samt efter 12 veckors ålder, därefter vid 12 månaders ålder. Svenska Kennelklubben rekommenderar därefter vaccinationsrutiner vart fjärde år. För att undvika spridning av parvovirus är det speciellt viktigt att du plockar upp bajset efter din hund.
Och är du en som tänker köpa blandrasvalpar så gäller exakt samma regler och rekomendationer. Det finns många som köper importerade smuggelhundar som bär på olika sjukdommar och inte fått sina vacinationer och dom dör tyvärr redan i valpåldern. Så var noga.

KÄLLA: SVENSKA KENNELKLUBBEN