Äppelpaj dulce de leche

Ingredienser:
(1 form, ca 20×30 cm)
Till bottnen & toppingen:
2 1/4 dl rårörsocker
170 gram rumsvarmt smör
1 tsk kanel
3/4 tsk salt
1/2 tsk bikarbonat
2 1/4 dl vetemjöl
1 dl pecannötter – finhackade eller malda
1 dl valnötter – finhackade eller malda
4 1/2 dl havregryn
Äppel fyllningen blanda i en skål:
ca 7 dl äpplen skalade och skurna i små tärningar
1/2 tsk salt
1/2 tsk kanel
1 burk dulce de leche (kokad, kondenserad mjölk)
Värm upp ugnen till 200 grader.
Lägg ett bakplåtspapper i en ugnsfast form, ca 20×30 cm.
Blanda ihop rårörsocker, smör, kanel, salt , bikarbonat & vetemjöl tills allt blandats väl.
Blanda sen i mjöl, nötter och havregryn till en smulig deg.
Lägg helftenav degen i en annan skål och ställ undan.
Tryck ut resten av degen i formen och se till att bottnen är helt täckt.
Häll över äppelblandningen över bottnen.
Strö över de 2 1/2 dl smuldeg som ställdes åt sidan.
Ställ in i ugnen och grädda i 30 minuter, tills pajen fått färg.




Och så den berömda vaniljsåsen......
Hemkokt vaniljsås med äkta vanilj
ca 5 deciliter
Ingredienser
2 dl mjölk 3%
2 dl vispgrädde
1 vaniljstång
1 dl strösocker
0,5 msk maizena
4 äggulor
Gör så här
1.Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Koka upp vaniljstång och frön tillsammans med mjölk och grädde i en kastrull. Ta av från värmen och låt stå och dra ca 10 minuter.
2. Rör ihop maizena och strösocker noggrant. Vispa äggulor, socker och maizena fluffigt med elvisp någon minut.
3. Fånga upp vaniljstången ur gräddmjölken och häll mjölken över äggulorna under vispning. Häll tillbaka blandningen i kastrullen.
4. Sjud såsen under konstant vispning, på medelvärme, tills den tjocknar. Det tar ett par minuter. Använd gärna en termometer, såsen ska uppnå ca 82 grader.
5. Häll upp såsen i en sval tillbringare och kyl den helst i ett iskallt vattenbad. Rör om då och då för att förhindra att det bildas skinn. Plasta in och ställ i kylskåp tills den ska serveras till pajen. Minst några timmar, gärna över natten för bästa smak.