Löp tikar
En del har så svårt att se när deras tikar löper, de ser inget blod, det är inte som det står i böckerna. Det finns tikar som löper "tyst" de kommer inget blod, men och man tittar noga så är det svullna i vullvan.


Något som är vanligt när man har skaffat sig en tik är att man inte har någon som helst koll på hur ett löp fungerar och vad det är som händer under själva löpet. Det kan ju vara en fördel om man vet det så man vet vad man ska göra och vad man ska tänka på. Nedan kommer därför lite grundläggande information om löpet.
Det allra första löpet brukar komma vid runt 6 till 9 månaders ålder för det mesta. De små hundraserna brukar löpa tidigare än vad de stora gör och en del hundar kan till och med bli mer än ett år innan de löper för första gången.
Det kan vara lite svårt att veta när ens tik börjat löpa. Det vanligaste är att man märker det genom att hon blöder från slidan men en del hundar blöder nästan inget alls. Det säkraste sättet att ta reda på om en tik löper eller inte är att se hur hanhundar beter sig runt henne. Även om en tik inte skulle blöda men att hanhundarna är alldeles till sig så löper hon med alla säkerhet. Dock är det så att en del tikar kan ”dofta gott” året runt även när de inte löper.
Hur ofta är det då en tik löper. Det kan variera lite men brukar ligga på mellan 1 till 4 gånger per år ungefär. Det beror så klart på individ och storlek men de allra flesta löper 2 gånger per år. Själva löpperioden ligger på ungefär 3 veckor och består av två olika delar vilket är förlöp och höglöp. Det är under förlöpet som tiken oftast blöder och man räknar det från blödningens första dag. En del blöder mycket och då kan det vara bra att ha tikskydd på. Ta dock bort det när man går ut för det kan vara lätt att glömma.
Det är nu tiken ”doftar gott” och hanhundarna kommer vara intresserade men ho kommer själv inte visa något intresse tillbaka. Hon kommer vara grinig mot andra hundar och det gäller mest andra tikar. Vaktintresset ser man ökar mycket om det är raser som har vaktinstinkt naturligt. Det är vanligt att tiken dricker och kissar mer än normalt. Humöret kan också förändras överlag och de kan ha väldigt ont under löpet. Förlöpet kommer successivt gå över till höglöp. Då slutar de flesta blöda och få istället et slags halmfärgad flytning som övergår till att bli helt klar. Det brukar hända 9 till 14 dagar efter det att löpet startade.
Många tror att tiken slutar löpa bara för att hon slutar blöda men så är det verkligen inte utan det är så det blir på allvar kan man säga. En del tikar kan även blöda under höglöpet även om det inte är lika mycket. Under höglöpet är tikarna intresserade av hanarna och ställer sig upp och viker undan svansen. Hanarna kan under den här tiden till och med rymma om de får möjlighet för att de är så uppspelta. Övergången från förlöp till höglöp kan gå riktigt fort som under en och samma dag bara. När de får chansen att para sig så går det fort så man måste hålla koll om det finns hanhundar i närheten. Höglöpet varar mellan 4 till 12 dagar men är som mest intensivt under några av de dagarna.