Butterkaka, vanilj eller blåbärsfyllning
Recept bakverk , kaffebröd & Kakor
/
Anette Aulik Hissing,
blåbärsfyllning,
blåbärssylt,
butterkaka,
vanilj fyllning,
vetedeg
/
Permalink /
0



Du behöver
Vetedeg
- 50 g jäst
- 155 g smör
- 4 dl mjölk
- 2 tsk kardemummakärnor, stötta
- 0,5 tsk salt
- 1 dl socker
- 2 st ägg
- 14 dl vetemjöl
Kanelfyllning
- 100 g smör
- 8 msk socker
- 4 tsk malen kanel
Marsánfyllning
- 2 dl kokt marsán- eller vaniljkräm
- Eller
- 2 dl blåbärssylt
Pensling och glasyr
- 2 st ägg
- 2 dl florsocker
- 2 msk vatten
Gör så här
- Vetedeg
Smula ner jästen i en degbunke.Smält smöret, tillsätt mjölken och värm degspadet till 37 grader. Rör ut jästen i lite av degspadet. - Tillsätt resten av degspadet, kardemumma, salt, socker,ägg och drygt häften av mjölet. Arbeta degen smidig.
- Jäs vetedegen övertäckt ca 30 min. Förbered fyllningarna under tiden.
- Fyllningar
Rör smör, socker och kanel smidigt och poröst. - Koka marsán- eller vaniljkrämen och låt den kallna.
- Utbakning
Arbeta degen med resten av mjölet i bunken. Ta upp den på arbetsbänken och knåda den blank. - Kavla ut den till en rektangulär kaka, ca 30 x 45 cm. Bred på kanelsmöret.
- Rulla samman degen från långsidan.Skär rullen i ca 4 cm breda bitar. Ställ dem rätt glest i en smord rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
- Låt kakan jäsa övertäckt till knappt dubbel storlek.
- Gör en fördjupning mitt i varje bulle och lägg i en klick vaniljkräm.
- Pensla kakan väl med uppvispat ägg.
- Grädda kakan på galler i nedre delen av ugnen, i ca 35 min. Ugnsvärme: 200 grader.
- Låt kakan svalna. Lossa försiktigt kanten innan kakan kallnat helt. Glasera med florsockerglasyr (rör ut florsockret i vatten).
Denna degen räcker till två butterkakor :)
Jag gjorde en i Blåbär & den andra i vanilj...
De blev godkända här hemma, jag lovar!
Receptet är från Birgitta Rasmusson , jag gillar hennes bakverk :)