Ensamträning och separationsångest hund
Ensamträning och separationsångest hund

Många upplever att det är svårt att lära sin hund vara ensam. Det är egentligen inte konstigt eftersom hundar är flockdjur och som sådana beroende av sin flock. Även om hundar inte ser oss som andra hundar så är vi ändå deras flock. Det är helt onaturligt för en hund att bli lämnad helt ensam. Men ändå är vi tvungna att lära våra hundar att vara ensamma om de ska kunna leva med oss. Det är också mycket bättre för hunden att lära sig att det inte är farligt att bli lämnad ensam, att du kommer tillbaka och att den kan vara trygg under tiden du är borta.
Beteenden som tyder på att din hund tycker det är jobbigt att vara ensam är att den gnäller, skäller eller ljudar på annat sätt, den kissar eller bajsar inne, den tuggar sönder saker, den försöker gräva eller krafsa på olika ställen, den kräks, den river runt bland tex leksaker, sängkläder eller dina kläder, den är väldigt uppjagad, stressad eller hässjig (flåsig) när du kommer hem.
Det lättaste är faktiskt att börja träna valpen att vara ensam direkt du får hem den från uppfödaren. Hos uppfödaren är den oftast van vid att folk kommer och går utan att det är något konstigt med det. Även om den oftast har sällskap av sina kullsyskon så brukar både mamman/tiken och uppfödaren vara borta både kortare och längre stunder från valparna. Så tidigt handlar det naturligtvis om väldigt korta stunder och du ska vara noggrann med att förbereda träningen. Om det är en vuxen hund som redan är orolig över att du är borta kan du träna på samma sätt, men oftast måste man ha lite mer tålamod och utöka tiden mycket, mycket mer långsamt än när man tränar en liten valp.
De flesta hundar blir lugnare och tryggare om de är på ett litet område när de är ensamma. Har de en stor yta, flera rum eller ett helt hus, blir de ofta stressade och springer runt och varvar upp sig. Så bestäm ett rum eller en del av ett rum som hunden kommer vara på när den är ensam och se till så hunden upplever platsen som trygg när du är hemma. Platsen bör inte vara i direkt anslutning till ytterdörren och hunden bör heller inte kunna titta ut genom något fönster.
Gör den platsen till ett mysigt ställe med hundens korg, någon leksak, en vattenskål och vänj den vid att ligga där och vila även när du är hemma. En del hundar uppskattar att det är ljud, tex från en radio, på när de är ensamma. Du kan börja med att när valpen är trött så lägger du den i korgen och sitter bredvid en liten stund till den somnat. Vänj den vid att du kommer och går in och ut ur rummet inom några sekunder till en början, så den inte behöver resa sig och gå efter dig. Du kan för att underlätta i början ha en grind eller galler för dörröppningen i stället för att stänga dörren. Då kan hunden höra dig och känna din lukt, så den känner sig lugnare.
När man lämnar hunden bör den vara välrastad och gärna lite trött. Det brukar vara bäst att det gått en stund, minst 15 minuter, sen ni var ute eftersom det tar en stund för de flesta hundar att varva ner efter en promenad. Lämna rummet utan att göra någon sak av det, säg gärna samma sak varje gång, tex ”kommer strax” eller vad du tycker känns bra. Då lär sig hunden att om du säger de orden kommer du strax tillbaka och om du inte säger något behöver den inte gå och vara orolig för att du ska lämna den. Om du har en valp du tränar kan du säkert vara borta 10-15 sekunder första gången utan några problem. Har du en vuxen hund som utvecklat separationsångest får du förmodligen bara försvinna utom synhåll och gå tillbaka inom 1 sekund.
När du kommer tillbaka till hunden gör du ingen stor sak av det heller. Om hunden ligger kvar i sin korg så fortsätter du bara med det du höll på med (diska, vika tvätt, läsa, eller vad du nu gjorde innan du gick). Om hunden har rest sig och kommer dig till mötes så gör du ingen stor hälsningsceremoni utan säg något lugnt och stilla och stryk hunden möjligen en gång över kinden och sidan av halsen. Om du börjar hälsa för mycket på hunden så talar du om för hunden att det varit lite synd om den och att det varit lite läskigt att du varit borta. Det kan också leda till att hunden är spänd av förväntan när du är borta för att den längtar så till er hälsningsceremoni och då blir den bara orolig istället för att lugnt ligga och vila.
Sen gäller det att utöka tiden på ett lämpligt sätt. Där måste man vara flexibel och se hur hunden reagerar. Är det en valp kan man ofta ganska snabbt utöka till 5 minuter. Tänk bara på att du lämnar 30 sekunder ena gången, 3 minuter gången efter 10 sekunder efter det osv, så att inte hunden lär sig att det bara kommer ta längre och längre och längre tid innan du kommer tillbaka. Var också noggrann med att aldrig uppmuntra ett oroligt beteende. Är hunden orolig när du kommer tillbaka så gör bara som jag skrivit ovan, säg något lugnt och stryk den över kinden sen fortsätter du med ditt.
Är det en vuxen hund med separationsångest får man ofta gå väldigt försiktigt framåt. Du måste troligen växla mellan tider under 1 minut i ett par veckor innan hunden är så trygg att du kan börja utöka till mer än 1 minut. Var extra noggrann med att växla mellan kortare och längre tider, men aldrig så länge att hunden hinner känna oro.
När du kommit upp i att hunden är lika lugn och trygg när du är borta 5 minuter som 10 sekunder brukar det gå fort att utöka tiden. Då kan du snabbare börja växla mellan 5 minuter och tider upp mot en halvtimme. Klarar hunden det så brukar det inte vara några problem alls att utöka till ett par timmar eller mer.
Försök träna flera gånger varje dag. Ha som mål att hunden skall vara ensam kortare stunder minst tre gånger per dag så kommer träningen gå relativt fort framåt.
Hundar som redan utvecklat separationsångest kan ibland bli oerhört oroliga bara av att du tar på dig skor eller jacka, eller att du tar i nycklarna. Då får du helt enkelt börja med att tex ta på dig jackan och gå in och sätta dig till hunden är lugn. Då går du och tar av dig jackan igen. När du repeterat detta så många gånger att hunden lugnt ligger kvar när du tar på dig jackan kan du öppna ytterdörren också, sen stänga den igen och hänga av dig jackan. Kom ihåg att fortsätta ta på dig jackan då och då utan att öppna ytterdörren. Om hunden klarar även att du öppnar ytterdörren kan du gå ett steg utanför dörren, sen gå in igen och hänga av dig jackan. Variera med att du bara tar på dig jackan och inte öppnar dörren. Sen börjar du gå ut genom dörren stänga den, öppna direkt igen och gå in. Fortsätt variera med att bara ta på dig jackan inomhus och sen hänga av den igen. Hur fort du kan gå framåt beror på hur hunden reagerar. Målet är att den hela tiden skall vara lugn i situationen innan du utökar/gör det svårare.
Om din hund är väldigt orolig och du inte tycker träningen går framåt så finns det möjlighet att medicinera med ångestdämpande medicin så att du når fram med din träning. Den vanligaste medicinen som används i Sverige är Clomicalm. Det fungerar inte att bara ge medicin och tro att problemet är löst, men man kan ge medicin för att lättare kunna träna enligt det schema/sätt jag beskrivit ovan.
Hoppas du fått några tips här för hur du ska lära din hund att bli lugn och trygg när du är tvungen att lämna den ensam!