Hjälp min hund äter bajs!
Att hundar äter sin egen eller andra djurs avföring brukar göra djurägare förtvivlade. Att äta sin egen och andras avföring kallas för koprofagi. För tiken är det normalt att ”städa” efter valparna. Kom även ihåg att för de små växtätande gnagarna så som kanin marsvin så är det livsviktigt att äta vad som kan se ut som avföring med som egentligen är odigererat foder från blindtarmarna som behöver ätas upp och processeras igen för att gnagarna skall kunna tillgodogöra sig näringen. Hundar som äter avföring är ofta yngre hundar under 1 år, sedan brukar det upphöra. Det finns även hundar som äter sin egen avföring samt andra hundar som äter andra djurs avföring vilket har olika orsaks-bakgrund.
Orsaker till att en hund äter avföring 
Att äta sin egen avföring kan vara beteenderelaterat eller sjukdomsorsakat. Valpar kan äta upp sitt eget bajs för att förhindra bli ”straffad” under perioden då djurägaren försöker få valpen rumsren. Valpen försöker undanröja avföringen för att slippa förmaningar. Detta kan sedan bli inlärt beteende men ofta försvinner valpens oönskade beteende då den närmar sig vuxen ålder.
Valpar kan även lära sig äta avföringen från mamman som städar upp efter valparna. Om valpar hålls på en för liten yta med lite stimuli, kan de lära sig att äta avföring från de vuxna hundarna. Det är viktigt att hålla valparnas yta ren från avföring och att man som uppfödare hjälper tiken att ”städa”.
Att äta andra djurs avföring till exempel hästbajs eller avföring från harar, kan betraktas mer som normalt men många djurägare tycker det är äckligt. Avföring från växtätare kan ha kvar näring i sig som lockar hunden till att äta. Även avföring från andra köttätare kan vara lockande. Då hunden äter avföring från andra hundar eller från sig själv är detta ett mer onormalt beteende som kan ha olika orsaker.
Stress & för lite stimuli?
Hundar som är lättstressade har högre tendens till att äta sin egen avföring, tex terrier-raser. Hundar som får för lite stimulans och aktivering har även högre risk att utveckla denna ovana. Hundar som skulle kunna drabbas är till exempel de som har begränsad yta att rasta sig på en rastgård eller en liten trädgård.
Vissa hundar som är otrygga till exempel hundar med låg rang eller omplaceringshundar kan äta sin egen avföring på grund av att de inte vill lämna några ”spår” efter sig. Hundar kan dölja sin avföring för att inte avföringen inte av andra hundar skall uppfattas som ett anspråk på ett revir.
Sjukdom som orsak
Det finns vissa sjukdomstillstånd som kan göra att hunden äter avföring. Sjukdomar i mag-tarmkanalen kan leda till att näringsämnen inte tas upp i lika stora mängder. Problem i bukspottkörteln samt inälvsparasiter kan även leda till att hunden äter avföring. En sjukdom som kan leda till koprofagi är exokrin pancreas insufficiens. Det är en sjukdom som framförallt drabbar hundar och schäfrar och collie verkar drabbas oftare än andra raser. Veterinären kan undersöka hunden och ta bland annat blodprover för att hitta tecken på sjukdomar i mag-tarmkanalen. Om man misstänker att hunden eller katten har inälvsparasiter kan man lätt ta avföringsprover (avföring samlas ifrån 3 olika tillfällen) som kan undersökas av ett parasitologiskt laboratorium.
Din veterinär kan hjälpa dig eller så kan du köpa ett test där du själv samlar prov och skickar iväg. Testet heter kolla masken och kan köpas på veterinärbutiken. Det är bra om man i förväg kontrollerar om hunden eller katten verkligen har parasiter innan man avmaskar. Om djurägare avmaskar för ofta i tid och otid så kan detta skapa resistensutveckling mot olika avmaskningsmedel hos parasiterna.
Risker med att äta avföring
Kan hunden bli smittad av inälvsparasiter från andra djur? De flesta inälvsparasiter är artspecifika och blir så kallade tarmpassanter hos hunden. Maskarna passerar igenom hunden och orsakar ofta inte sjukdom förutom kanske lite lösare avföring. Fågelavföring kan dock innehålla salmonella och vissa arter kan smitta hund/katt och människa. Vi har tyvärr fått in rävens dvärgbandmask och även om riskerna är små så kan hunar som äter avföring vara en lite ökad smittrisk för att föra denna smitta vidare till andra hunddjur och till människor.
Behandling av hund som äter bajs
Nedan följer ett antal tips på vad man kan göra för att komma tillrätta med en hund som äter avföring:
- Låt veterinären undersöka din hund om du misstänker att det finns en sjukdom som orsakar problemet.
- Ta avföringsprov om du misstänker eller vill utesluta att hunden har inälvsparasiter.
- Om man har en glupsk hund som är av den hungriga sorten kan det hjälpa att öka aktivering/stimuli samt att ge mat 3-4 gånger om dagen. Man kan lägga till extra fibrer i dieten för att ge mättnadskänsla och magsäcksfyllnad. Man kan ge extra morötter, majs, spenat vid varje mål som innehåller mycket fibrer. Man kan även ge kosttillskott med positiv bakteriekultur samt med extra fibrer. Kosttillskottet Pro-fibre kan man använda vid många mag-tarmstörningar och även som en del i behandlingen för hundar som äter sin egen avföring. Många veterinärer rekommenderar tillskottet som kan köpas hos din veterinär eller på veterinärbutiken.
- Städa rastgården och trädgården och öka hundens aktivering. Ta hunden på koppelpromenader.
- Använd koppel då ni är ute och går om hunden glufsar i sig på promenaderna, då har man mer kontroll. Var konsekvent säg alltid till hunden att låta bajset vara. Ha ett kort, bestämt kommando som du alltid använder tex låt bli, lämna. Ha din hund på ett avstånd då ni är ute och går, där du fortfarande kan se/kontrollera vad hunden gör. Ha med dig en bra belöning på dina promenader så du kan avleda hunden. Avled hunden efter att den har bajsat, detta kan ske på olika vis beroende på individ. Till exempel kan det fungera att springa bort en liten bit och glatt kalla in hunden och direkt ge en belöning. Ta hjälp av en hundpsykolog det finns experter i de flesta städer.
- Om beteendet har kommit då man bytt foder till exempel från normal till en fettrik diet kan det leda till koprofagi. Byt då till ett fiberrikare foder alternativt ge Pro-fibre eller fiberrika grönsaker ovanpå maten.
- Öka aktiveringen med hjälp av aktiveringsleksaker. Nina Ottosson har tillverkat flera högkvalitativa leksaker där man kan gömma lite mat i. Även tuggleksaker som man kan fylla med mat som hunden får jobba för att få ut kan fungera som del i åtgärderna. Här hittar du några exempel på hjälpmedel: Aktiveringsleksaker