Akriviteter för din hund
Vardagsaktiviteter
Det finns massor av lekar, övningar och andra aktiviteter som du och din hund kan testa tillsammans i vardagen – det piggar upp både hund och ägare!
Aktiva hundar är gladare och mår bättre, och detsamma kan väl sägas om människor! Du och din hund går kanske redan promenader i skogen, leker med andra hundar i parken, tränar ”sitt”, ”ligg”, ”apport” och småpratar med andra hundägare utanför mataffären, på rastplatser eller hunddagis. Om du känner för lite omväxling kan du försöka lära hunden olika trick, gömma godbitar i lägenheten eller i trädgården som hunden får nosa rätt på, lära hunden att balansera på murar eller hoppa upp på stenar under promenaden ... ja det finns mängder av sätt att få in hjärngympa för hunden i vardagen.
Några klassiska lekar och övningar:
- Lär hunden lägga tillbaka sina egna hundleksaker i en korg.
- Lär hunden trick som "vacker tass", "vinka", "tvätta nosen".
- Göm en godisbit i en liten ask och fäst ett långt snöre på asken. Placera asken högt, med snöret hängande. Låt hunden lära sig att dra i snöret för att komma åt godiset.
- Göm dig (gärna utomhus) och låt hunden leta upp dig.
- Lär hunden hoppa över små bäckar, liggande trädstammar eller murar.
- Lär hunden hämta tidningen.
- Lägg en köttbulle under en skål och låt hunden fundera ut hur han ska komma åt den.
- Lär hunden gå balansgång på runda stockar och stenar.
Många övningar/lekar kan ni göra hemma, det kan vara utmärkt ”motion” om du själv har svårt att röra dig eller om du har en äldre eller väldigt lugn hund. Då kan det räcka med kortare promenader och lite aktivering inomhus eller under promenaden. Alla hundar är olika och har olika förutsättningar och styrkor, så du får själv avgöra vad som passar just dig och din hund.
Umgås med andra hundar och hundägare
Kanske vill du inte gå en lång kurs eller utbildning men ändå ge din hund möjlighet att socialisera och lära sig något nytt? Runt om i landet arrangeras olika typer av träffar för hundar och hundägare där hundarna kan leka och umgås en stund med andra hundar under avslappnade former. Det finns också hundcoacher och andra som håller i promenader för en handfull hundar och ägare och kryddar aktiviteten med någon form av övning eller lek.
Ta kontakt med den länsklubb som är närmast, ofta finns det lokala kennelklubbar i närheten som arrangerar aktiviteter för både människa och hund. Du kan även kontakta din rasklubb som arrangerar egna träffar och kurser.
Kurs för valp & unghund
Du lägger tidigt grunden för valpens uppfostran och för hur er kontakt utvecklas. Vill du aktivera din valp eller unghund och träna grundläggande lydnad? Då finns det många olika kurser att välja på!
Har du köpt en valp eller har en unghund hemma och vill ha hjälp att komma igång med den viktiga grundträningen? Det finns ett stort utbud av kurser med roliga och lättsamma övningar, anpassade efter olika hundraser, individer och situationer. Här kan hunden lära sig att uppföra sig i olika situationer – även när det finns lockande kompisar i närheten.
Kurserna är inte bara lärorika för hunden, de ger dig som hundägare tillfälle att lära dig mer om positivt ledarskap, hundens språk och beteende, sjukdomar, mat, friskvård och mycket annat. För att ni ska kunna bygga en stark relation och en god kontakt måste du vara medveten om vilka signaler du sänder ut och själv utveckla din roll som ”flockledare”. Kurserna ger dig också fina möjligheter att få kontakt med andra hundägare och utbyta erfarenheter.
Kurser för valpar
Valpkurser anordnas över hela landet, ta gärna kontakt med en brukshundklubb i närheten. Normalt deltar en grupp valpar i kursen, vilket också ger din valp möjlighet att träffa och umgås med andra hundar. All träning sker under avslappnade former och med positiva förtecken – inlärningen bygger på belöning, inte bestraffning.
Kurser för unghundar
Unghundar har passerat valpstadiet och nu sker många förändringar i hundens liv. Unghunden kan vara nog så påfrestande – och påminner inte sällan om en bångstyrig och småbråkig tonåring. Men det är också en tid då hunden är öppen för att lära sig nya saker och då ni kan arbeta vidare med hundens utveckling.
Det finns många olika kurser för unghundar där ni kan vidareutveckla de moment ni gick igenom på valpkursen, till exempel koppelträning och inkallning, och där ni kan träna ”sitt”, ”ligg”, möte med andra hundar och mycket annat. Ta gärna kontakt med en brukshundklubb i närheten.
Agility
I den populära hundsporten agility ska hund och förare tillsammans klara en hinderbana på kortast möjliga tid. Tävlingsformen växer snabbt och i dag anordnas kurser i agility av brukshundsklubbar och andra klubbar över hela landet.
Gungbräda, säck, tunnel, däck, balansbom – det är bara några av de hinder som hund och förare ska ta sig över och igenom i en agilitytävling. Banan ska avklaras på kortast möjliga tid och utan misstag eller vägringar.
Agility visades första gången vid en stor hundutställning i England 1978, egentligen för att underhålla publiken i en paus. Både hundarna och förarna såg ut att ha roligt och det blev en omedelbar succé. I Sverige fick agility status som officiell hundsport 1987. I dag anordnas kurser i agility av de flesta av landets brukshundklubbar och även av ras- och specialklubbar. Det arrangeras SM och championat och trots att sporten inte funnits så länge här skördar vi framgångar både i internationella tävlingar och på hemmaplan.
Agility är en lättsam och underhållande sport, ofta är både farten och stämningen hög – och hunden är för det mesta minst lika förtjust som publiken. Det är samtidigt en uppvisning i avancerad lydnadsdressyr, och kräver mycket träning och ett nära och lyhört samarbete mellan hund och förare.
Lydnadsträning
Att träna lydnad med sin hund är viktigt för både hund och människa. Det underlättar i vardagen och stärker banden mellan hund och ägare – och det kan dessutom vara väldigt roligt!
Det är mycket enklare att leva med en hund som uppför sig väl. Hunden blir lättare accepterad av omvärlden om den kan följa enkla kommandon och bete sig sansat i mötet med andra människor och djur. Då kan den oftare följa med dig i din vardag, till mataffären, på café, på semester, till lämning på dagis och på släktkalas. Det finns också situationer då vardagslydnad kan vara skillnaden mellan liv och död. Om din hund inte kommer när du ropar kan den i värsta fall springa ut i trafiken och bli påkörd av en bil eller på annat sätt råka illa ut.
En kurs i grundlydnad är alltså en väldigt bra investering och en förutsättning för att ni ska kunna dela vardagen på ett bra sätt.
Lydnad – inte bara krav!
Lydnad är inte bara krav och allvar, det kan vara kul också. Känslan när du och hunden har den där riktiga kontakten är fantastisk. Väljer du att börja med tävlingslydnad hamnar fokus på hur det önskade kommandot utförs. Hunden ska glatt, villigt och snabbt utföra de olika moment som ingår. Lydnad kan man träna och tävla med alla hundar och det går lika bra att träna i stan som på landsbygden.
Träna lydnad för tävling
Att träna vardagslydnad kan rekommenderas för alla hundägare. Även att träna lydnad för att tävla är roligt och spännande, men det är mer tidskrävande. Det handlar mycket om att träna kommandon och upprepa olika moment tills de utförs felfritt.
Rallylydnad
Rallylydnad är en fartfylld sport som hela familjen kan delta i. Här handlar det mindre om stenhård dressyr och mer om att umgås och ha roligt tillsammans med sin hund under avslappnade former.
Rallylydnad är en sport där hund och förare genomför en bana med 12–20 moment (antalet beror på svårighetsgrad). Varje moment illustreras av en skylt som med text och bild beskriver hur övningen ska utföras. På skylten kan det exempelvis stå ”360 grader höger”, ”slalom”, ”sitt”, ”ligg” eller ”skicka över hinder”. Totalt finns det cirka 70 moment i fyra klasser: Nybörjare, Fortsättning, Avancerad och Mästare.
Föraren får under tävlingen inte röra sin hund, men däremot gärna uppmuntra genom att ropa, klappa i händerna eller på annat sätt heja på. Rallylydnad är inte lika påfrestande för hunden som vissa andra prov och tävlingar kan vara, så även unga hundar och äldre hundar och förare kan delta.
Rallylydnad har mycket gemensamt med andra tävlingsformer men bygger mer på lek och glädje. Det är därför en utmärkt aktivitet för den vanliga familjehunden och en sport som snabbt blivit mycket populär. Hunden behöver inte utföra alla momenten perfekt för att få ett bra resultat, men sporten ställer ändå höga krav på samarbete och kontakt.
Släde och vagn
Gillar du att cykla, jogga och åka skidor – och gärna tar hunden med dig? Kanske till och med får lite draghjälp? Här kan du läsa mer om den populära och snabbt växande draghundsporten.
Att låta hundar dra slädar mil efter mil över snötäckta vidder är inte något nytt påhitt, det har vi lång erfarenhet av i det kalla Norden. Men du behöver inte ha en släde och ett helt ekipage polarhundar för att kunna träna drag! Sporten går att utöva både i snö och på barmark, med till exempel cykel, vagn, pulka och kickbike. Och visst är polarhundar vanliga slädhundar, men många använder sig av vorsteh, pointer och andra hundraser.
Draghundsporten växer snabbt och det tillkommer efterhand fler grenar. I dag finns bland annat slädhundstil, där föraren kör en släde som hundarna drar. I nordisk stil drar hunden en pulka med last eller har en sele med lina (så kallad linkörning), och föraren åker efter på skidor. Det finns också barmarkstil, där "Carnicross", "Bike" och "Roller" är några exempel på grenar.
Det behöver inte vara snö och släde för att hunden ska tycka om att dra. Många hundar tycker mycket om och passar bra för att dra vagnar. Särskilt väl fungerar det med lite större hundar, till exempel sennenhundarna som ursprungligen hjälpt till med vagntransporter. Men har du bara rätt anpassad utrustning kan även en mindre hund stolt dra en vagn.
Hundutställning
På en utställning kan du visa upp din hund och få ett utlåtande på dess förtjänster. Du kan även vinna priser och andra utmärkelser. Utställningar ger alla hundintresserade chansen att få se fina hundar och träffa likasinnande under trevliga former.
Hundutställningar ger uppfödare möjlighet att få ett ”kvitto” på att hon/han fött upp en utseendemässigt rastypisk hund. Men att delta i en utställning är också ett trevligt sätt att tillbringa dagen tillsammans med sin hund och med andra hundintresserade, och ett tillfälle att lära sig mer om sin hundras.
Vill du läsa mer om vilka olika utställningar som finns och hur du anmäler dig så finner du mer information här på Svenska Kennelklubbens webbplats under menyrubriken "Utställning".
Du kan också ladda ned broschyren Hundutställning. Ta gärna kontakt med din uppfödare eller din rasklubb/specialklubb för tips och råd om hur just din hundras ska presenteras på utställning.
Jaga med hund
Har du en utpräglad jakthund är det en självklarhet att utveckla hundens jaktegenskaper. Även för den som inte jagar själv kan det vara nyttigt och lärorikt att lära sig mer om hundens naturliga användningsområde.
Många av de populäraste hundraserna är jakthundar. De olika raserna har olika styrkor och också olika "uppgifter" under jakten. Vissa hundar är apportörer som hittar och bär hem skjutna fåglar och småvilt. Andra hundar är drivande och ställande och spårar upp viltet och får sedan djuret att stanna på platsen så att jägaren kan smyga sig fram.
Intresserad av jakt? Kanske vill du använda din hund för eftersök, apportering av fågel eller som stöthund till klövvilt? Det finns många olika kurser att välja bland och jaktprov ni kan göra tillsammans, som är anpassade efter olika raser och förutsättningar.
Spåra och söka
Hundens luktsinne är vida överlägset människans – och nästan alla hundar kan och tycker om att spåra. Oavsett om du har tävlingsambitioner eller inte är det roligt att träna upp hundens spårförmåga.
Att låta hunden leta upp matte eller husse är kanske det vanligaste sättet att träna spår på. Ta med dig hundens älsklingsleksak eller favoritgodis och gå iväg en bit bort, så att du försvinner ur hundens synfält. En annan person håller kvar hunden en kort stund och låter sedan hunden fritt eller i koppel leta rätt på dig. Om du tränar ensam kan du gå ut i skogen och lämna kvar en leksak. Du och hunden går sedan tillsammans ut och letar upp leksaken.
Godisspår
Ett annat enkel övning är att lägga ett godisspår. Lämna hunden och gå ut en bit i skogen. Från den plats där du vill att spåret ska börja lägger du en liten bit hundgodis i varje fotspår. Du visar din hund var spåret börjar och hunden får sedan följa spåret fram till ”målet” (exempelvis en leksak). När din hund klarar övningen utan problem kan du testa att lägga godis bara i vartannat fotsteg, sedan i vart tredje osv. Du kan också pröva att lägga spåret i en vinkel, över en stig, över två olika typer av terräng osv.
Viltspår/blodspår
Viltspår är en annan variant av spårträning. Ta kontakt med en jägare eller slaktare i din närhet och se om du kan få tag på djurblod och en rådjursklöv. Dra klöven efter marken, droppa en droppe blod då och då, och låta sedan hunden spåra upp klöven. Många ras- och brukshundklubbar håller i kurser i viltspår och kan hjälpa dig och ge dig mer information. Tänk på att du kan behöva tillstånd från Jordbruksverket för att lägga blodspår. Läs mer på Jordbruksverkets webbplats.
Öka svårighetsgraden
Det finns en mängd olika sätt att träna spår på, och du kan öka svårighetsgraden på många olika sätt. Efterhand kan du öka längden på spåret, öka liggtiden och ta bort synretningen för hunden. Tänk bara på att börja med lätta övningar, ingen gillar att misslyckas.
Sökövningar
Att söka efter personer eller leksaker på ett fält eller i skogen är också en roligt och utmanade träning. Principen med en sökövning är att hunden ska lära sig att söka inom ett särskilt område, en ruta. Börja med att gå runt och zick-zack i en ruta, till exemple 10 meter bred x 20 meter djup, detta för att hunden ska förstå att den ska leta inom området där det luktar människa. Genom att du går zick-zack kan hunden inte spåra utan måste lyfta upp nosen mot vinden och det är detta som kallas söka.
Låt hunden titta på när du lägger ut ett förmål, gärna favoritleksaken. Tänk även nu på att gå i zick-zack. Låt hunden se att du tappar föremålet någonstans i rutan. Släpp hunden och bli imponerad över hur lätt den kommer att hitta leksaken. Så småningom kan man bege sig till en skog och låta personer gömma sig och låta hunden hitta dem.
Viktigt när du tränar sök är att i början låta hunden jobba i motvind och att du sätter på ett så kallat sökskynke på hunden. Hundar får inte springa lös i skog och mark. Kontakta en brukshundklubb för mer information och tips om kurser.
Kramar till er//Anette