Inledning

Cushings sjukdom eller mer egentligt hyperadrenocorticism, är en hormonell sjukdom som beror på överproduktion av kortison i binjurarna. Alla däggdjur har två binjurar, de sitter i buken intill aorta, strax framför njurarna. Binjurarna producerar flera andra sorters hormon men det är överproduktion av kortison som är det vanligaste problemet. Binjurarna styrs av hormoner som utsöndras från hypofysen.

Sjukdomen ses framför allt hos äldre hundar. Vissa raser anses vara mer drabbade än andra tex terrier-raser och pudlar.

<h3<orsak< p="">

85-90% av alla fall beror på överstimulering av binjurarna. Överstimuleringen beror på sjukdom, vanligen godartade tumörer, i hypofysen. Tumören i hypofysen lämnas oftast utan åtgärd eftersom den sitter inne i hjärnan och är svår att operera. I de flesta fall blir inte hypofystumören så stor att den i sig själv orsakar problem. Se vidare under behandling.

I 10-15% av fallen orsakar en binjurebarkstumör överproduktion av kortison. Hälften av dessa tumörer är elakartade.

Symtom

Typiskt är kraftigt ökad törst och urinproduktion samt att hunden tappar päls. Ofta får de även stor aptit och blir runda om buken. Fetma, svaghet, uttunning av muskler, ökad pigmentering, tunn hud och förkalkningar i huden förekommer också.

Diagnos

Man kan se ledtrådar i ett vanligt blodprov. Tex ser man ofta brist på vita blodkroppar av typerna eosinofiler och lymfocyter (eosinopeni och lymfopeni), ökade levervärden framför allt alkaliskt fosfatas (ALP) och ökat blodsocker.

Ett bra första test om man misstänker Cushing är ett urinprov (morgonurin) som man tar själv hemma och lämnar in till sin veterinär. Genom att mäta mängden kortison i förhållande till mängden urinämne (kreatinin) så får man en uppfattning om hur det står till med binjurarnas hälsa. Om urinprovet är positivt, dvs man har en stark misstanke om cushings sjukdom så gör man ett dyrare och mer tidskrävande test där man provocerar binjuren med en substans som kallas dexametason. Man mäter kortisonhalten i blodet innan medicinen ges samt 3,6 och 8 timmar efteråt. Kortisonvärdena man då får fram visar om binjurarna minskar sin kortisonproduktion (vilket normala binjurar gör) eller om de svarar lite eller inte alls på dexametason (typiskt vid cushings sjukdom). Beroende på svaret kan man utläsa om det föreligger en tumör i hypofysen eller i binjuren. Metoden kallas låg-dos-hämning eller dexametasontest.

Misstänker man att tumören sitter i binjuren bör man komplettera med en ultraljudsundersökning där binjurarna undersöks. Vid tecken på tumörer bör man leta efter metastaser (dotter-svulster) i lever och lungor.

Behandling

För de flesta hundar väljer man medicinsk behandlling. Tidigare användes vanligen medicinen mitotan (såld under namnet Lysodren), ett cellgift som slår ut binjurebarken för gott om den överdosera. Man gav medicinen en gång per vecka och kontrollerade med blodprov att behandlingen fungerade.

Numer använder de flesta Trilostan (säljs under namnet Vetoryl) som tillfälligt stänger av kortisonproduktionen. Den ges därför dagligen. Trilostan har mindre biverkningarän mitotan och slutar man ge tabletten så återkommer hormonproduktionen. När behandlingen inleds krävs regelbundna test av binjurarnas funktion med ett par veckors intervall för att se att man ger rätt dos. När behandlingen fungerar görs kontroller en eller ett par gånger per år.

Man bör vara medveten om att behandlingen medför risker. Överbehandlar man kan hunden gå in i en så kallad Addisonskris (brist på kortison) och blir då plötsligt dålig med svaghet, kräkningar, svimningar och långsam puls som typiska symtom. Symptomen kan bli mycket allvarliga och hunden behöver omedelbar behandling av veterinär. Man måste snabbt tillföra kroppen kortison och ge allmänt understödjande.

Om sjukdomen orsakas av en tumör i binjuren så kan man överväga operation. Binjurarna sitter dock precis intill aorta och njurarna så det är en ytterst komplicerad operation med stora risker.

Utomlands opereras även hypofystumörer bort. Detta är en extremt avancerad operation och den används i dagsläget inte i Sverige.

Förebyggande

Det finns ingen förebyggande behandling.

 

Kram på er...