Rävskabb
Inledning
Rävskabb orsakas av Sarcoptes scabiei, ett litet (0,2mm i diameter) runt skabbdjur som lever i överhuden. Sarcoptes-djur är artspecifika vilket innebär att de bara kan leva och föröka sig på en typ av djur tex så drabbar rävskabb bara hunddjur (räv, hund, varg). En människa som får skabb från en hund drabbas bara av så kallad skenskabb, små röda utslag, som läker av sig själv när skabbdjuren dör utan att ha kunnat föröka sig.
Orsak
Skabbdjuren smittar via direkt kontakt mellan djur eller indirekt tex om en hund stryker sig mot ett träd där en skabbsmittad räv kliat sig. Det tar ca 3-4 veckor innan tydliga symtom ses, lite beroende på hur många skabbdjur hunden smittats med. Symtomen kan komma snabbare men det finns också individer som knappt får några symtom alls utan blir symtomfria smittbärare.
Skabbhonan gräver gångar i huden och lägger sina ägg där. Det tar cirka tre veckor från ägg till vuxet skabbdjur och det vuxna djuret lever i 2-4 veckor på ett värddjur. Utanför en värd klarar sig skabben i några dygn till max en vecka i rumstemperatur. Vid lite svalare temperaturer kan det leva i upp till 3 veckor under optimala omständigheter men minusgrader dödar skabb.
Symptom
Klåda. Intensiv klåda. Framför allt på ben (armbågarna), buk, bröst och öronlappar. Klådan beror på en allergisk reaktion i huden.
Reaktionen på skabben orsakar mjällbildning, håravfall (alopeci), sårskorpor och sekundära bakterieinfektioner.
Diagnos
Hudsjukdomar har ofta ett mycket snarlikt utseende så man kan inte bara titta på en hund och säkert säga att den har rävskabb. Det kan lika gärna vara någon annan parasit, svamp eller bakterie osv.
Skrapprov är snabbaste sättet att få en säker diagnos. Hittar man skabbdjur så är diagnosen klar. Tyvärr är det inte helt lätt att hitta skabbdjuren så ett negativt skrap utesluter inte sjukdomen. Ett skrapprov bör alltid ingå som första steg vid utredning av alla hudsjukdomar.
Det andra alternativet är att skicka ett blodprov till ett specialiserat laboratorium där man letar efter antikroppar mot rävskabb. Provet är mycket pålitligt men det tar flera veckor från smitta innan det bildats mätbara halter av antikroppar i blodet så om provet tas för tidigt kan det bli falskt negativt.
Många gånger kan man utifrån symtomen starkt misstänka rävskabb och provbehandla. Försvinner symtomen så har man med stor sannolikhet bevisat att det var rävskabb som var orsaken till hudproblemen.
Behandling
Det är viktigt att behandla alla hundar i hushållet och alla hundar som är i direktkontakt med det smittade djuret. Kom ihåg att en del hundar inte får symtom utan kan bära på smittan och återinfektera en behandlad hund så snart medicinerna slutar verka.
Det finns idag flera olika sätta att behandla rävskabb. Alla är receptbelagda.
Den vanligaste behandlingsmetoden är med droppar som droppas på huden bak i nacken. Behandlingen upprepas med några veckors intervall (här finns olika behandlingsregimer beroende på preparat men även på veterinärens erfarenhet). Dropparna är generellt mycket effektiva och säkra.
Tablettbehandling, behandling med sprutor (ej för collie-raser och blandraser med collie)och behandling med schampo finns men används allt mer sällan. Även här måste behandlingen upprepas efter ett par veckor.
Anledningen till att behandlingen upprepas är att man inte kan döda skabb-äggen med någon medicin. Först när de har kläckts fungerar behandlingen.
Infektioner i huden behandlas med antibiotika i svåra fall. I lindrigare fall kan schamponering med ett bakteriedödande schampo räcka.
Hundar med intensiv klåda kan må bra av lite kortison som minskar den allergiska reaktionen i huden. Observera att klådan kan bli värre efter den första behandlingen när skabbdjuren dör och släpper ut extra mycket allergiretande ämnen (allergener).
Man behöver normalt sett inte sanera miljön under behandlingen men det är klokt att tvätta liggunderlag en gång per vecka under behandlingsperioden.
Förebyggande
Finns egentligen ingen förebyggande behandling. Möjligen kan medel mot fästingar ge ett visst skydd.
Kram på er...