Fästingar

/ Permalink / 0

Fästingar Sätter sig ofta i huvud- halsregionen på hunden men de kan hamna nästan var som helst på kroppen. Fästingen har ett taggigt sugorgan som är en del av munnen. Sugorganet sticker fästingen ner i huden och sprutar in ett ämne som dels minskar känseln just där och dels cementerar fast fästingen i huden. Efter att ha suttit fast ett dygn eller två så börjar fästingen suga blod. Medan den suger blod så sprutar den också in sin saliv i huden och denna saliv kan innehålla smitta som djuret eller människan kan bli sjuk av. Man ser fästingar av olika storlek och olika färg. Skillnaderna beror på vilket kön fästingen har och om den är vuxen eller bara en nymf.

Fästingburna sjukdomar De smittor som sprids via fästingar till våra hundar är Borelios och Ehrlichios. Bägge sjukdomarna kan ge allvarliga problem som blodbrist, feber, ledinflammationer, rörelsestörningar, mm. Ledinflammationer och nedsatt prestationsförmåga / trötthet är de vanligaste symtomen och varje säsong får vi in ett ganska stort antal hundar som drabbats av fästingburna sjukdomar. I en del fall får hunden mycket påtagliga symtom med hög feber och vinglighet. I andra fall märker man inte av den akuta fasen utan tycker att hunden blivit trött och orkar inte alls så mycket som han brukar. För att ta reda på om hunden drabbats av en fästingburen sjukdom så tar vi ett blodprov och skickar in för att se om hundens immunförsvar har bildat antikroppar mot Borelia eller Ehrlichia. När det gäller Ehrlichia så kan man ibland se själva bakterien i blodet när hunden nyligen blivit smittad. Det tar ett par veckor för immunförsvaret att hinna bilda antikroppar. Har hunden antikroppar så har den varit utsatt för smitta men det är inte alldeles säkert att den har blivit sjuk av detta. Vi vet inte heller riktigt hur länge antikropparna finns kvar. Därför kan vi inte med blodprov avgöra om en hund blivit av med bakterierna efter en behandling. På hundar kan man inte som på människa dra några slutsatser av om det blivit röda områden runt ett fästingbett. Behandling sätts in om hunden har symtom som gör att vi har en misstanke på att hunden drabbats av en fästingburen sjukdom. Ofta tar vi blodprov för att se om man kan se bakterierna i akutfasen eller om hunden hunnit bilda några antikroppar mot Borelia eller Ehrlichia. Bägge bakterierna har smittat fästingar i vårt område.

Förebygga Fästingburna sjukdomar kan vara mycket allvarliga för både våra hundar och för oss själva. Det finns alltså anledning att försöka förhindra att hundarna drabbas av sjukdomen men också att vi får fästingbett av fästingar som hunden eller katten haft med sig in. Det enda sättet att förhindra detta är att behandla hunden och katten med förebyggande medel. Idag finns det även alternativa medel att köpa. Halsband med olika örter och teetree. Men också preparat som appliceras eller duschas på huden. Man kan även ge vitlök, eller göra egna avkok att duscha på hunden före promenaden. Exempel 1 liter vatten ½ burk rosmarin kokas upp. När det har svalnat, sila bort kryddorna och tillsätt 1 msk vinäger. Förvaras i svalt och duschas på hunden dagligen


Inledning

Fästingar är ett slags spindeldjur eller kvalster. Den fästing som är vanligast i Sverige kallas Ixodes Ricinus.

Fästingen går igenom flera stadier under sitt liv. Den kläcks från ett ägg och kallas då larv. Larven måste suga blod en gång (den kan då sitta fast i några dagar) innan den övergår till nästa stadium som kallas för nymf. Även nymfen måste suga blod innan den kan utvecklas till en vuxen individ. Vuxna hanar behöver inte suga blod, de har som enda uppgift att para sig med en hona. Honan måste sedan suga blod för att få energi till att lägga mellan 1000 och 3000 ägg. Om hon får suga i fred så kan hon sitta kvar på ett värddjur i 1-2 veckor.

Fästingar finns spridda över större delen av södra och mellersta Sverige och utmed Norrlandskusten upp till Umeå.

De är beroende av en relativt hög luftfuktighet och påträffas därför ofta i halvhögt gräs intill vatten. Där sitter de i toppen av grässtrån och väntar på att kunna haka sig fast i ett passerande djur. Ju torrare det är desto svårare får fästingen att klara sig.

Fästingar sprider flera olika sjukdomar. Viktigast i Sverige är Borrelios, Ehrlichios och TBE (Tick Borne Encephalitis).

Ta bort en fästing så snart du ser den. Bäst är att ta med en speciell fästingplockare, ta ett stadigt tag vid huvudet och dra rakt ut. Glöm alla kurer med smör, fotogen osv. Det är plockning som gäller. Alla andra metoder kan få fästingen att tömma sitt maginnehåll i såret och då effektivt överföra eventuella sjukdomar den bär på.

Kram på er...

Till top