Senioren - den åldrande katten och hunden

Lite om mig & mitt underbara liv / Permalink / 0
Ibland är det vara svårt att veta vad som är normala åldersförändringar och vad som kan vara tecken på sjukdom. I den här artikeln tar vi upp vanliga funderingar och vanliga sjukdomstillstånd som drabbar äldre djur.

Tiden går fort…

Tiden går fort framåt, och ännu fortare för våra fyrfota vänner. Plötsligt en dag upptäcker man att bästa vännen har fått gråa hår, och kanske dessutom att hunden ser stel ut på morgonen eller att katten har börjat sova betydligt mer. Generellt anses hundar och katter över ca 7 år som seniorer, storvuxna hundar något tidigare.

 

Är det normalt att ett äldre djur sover mer?

Man hör ofta att det är normalt att äldre hundar och katter sover mer. Till viss del stämmer det, äldre hundar och katter vilar ofta lite mer och är mindre aktiva än när de var yngre. Katten eller hunden kan dock också sova/vila mer på grund av att den inte mår riktigt bra. Det innebär att det kan vara svårt att skilja mellan vad som är normalt för åldern och vad som är tecken på att något inte står rätt till. Några ledtrådar på att det inte står riktigt rätt till med djuret kan vara:

  • Katten eller hunden sover i stort sett hela dagarna och vill inte alls delta i de aktiviteter som den brukar gilla (t ex gå promenad för hunden, leka för katten)
  • Djuret vilar på andra ställen än det brukar
  • Djuret har fått förändrat humör och uppför sig t ex surare eller klängigare än vanligt, drar sig undan mer än vanligt, vill inte bli klappad som vanligt etc
  • Djuret har andra symptom på att det inte må riktigt bra såsom t ex viktnedgång eller viktuppgång, stelhet, hälta, förändrad aptit eller törst, kissar mer än vanligt, problem med magen (diarré eller kräkningar emellanåt)
  • Katter kan få tovor eller matt päls om de inte mår riktigt bra, eftersom de då tvättar sig lite sämre

Om man är osäker på om allt står rätt till med djuret så är det klokt att rådfråga veterinär.

Min äldre hund/katt har tappat/ökat i vikt, är det normalt för åldern?

Även om ämnesomsättningen förändras med åldern (vilket kan göra att djuret får lättare att gå upp eller ned i vikt), så är den vanligaste orsaken till plötslig viktförändring att det finns någon bakomliggande sjukdom eller smärttillstånd.

Detta innebär att det alltid är klokt att söka veterinär för undersökning av djuret om vikten plötsligt ändras.

Mitt djur har ändrat beteende, kan det ha blivit senilt?

Katter och hundar kan drabbas av senilitet, mer vanligt är dock att en plötslig förändring av djurets beteende (t ex katter som börjar jama mer, hundar som plötsligt inte ”kommer ihåg” kommandon) beror på att hunden eller katten inte mår riktigt bra.

Vanliga sjukdomstillstånd hos den äldre hunden och katten

Hundar:

  • Artros: Vanliga tecken på artros (ont i lederna) är att hunden är stel på morgonen, den kanske haltar de första stegen efter att den rest sig. Andra tecken kan vara att den inte vill leka eller busa som vanligt, inte vill hoppa upp i bilen eller i möblerna eller gå i trappor som vanligt, sackar efter på promenaden, uppför sig ”surare” än vanligt eller att hunden drar sig undan och sover mer än vanligt.
  • Hormonella sjukdomar: Hit hör t ex diabetes och cushings sjukdom (hyperadrenocorticism). Vanliga symptom är ökad törst och att hunden kissar större mängder än vanligt. Aptiten kan också öka och hunden kan antingen öka eller minska i vikt.
  • Tandvärk: Beror ofta på att hunden drabbats av tandlossning. Vanliga tecken kan vara att hunden drar sig undan och inte är lika lekfull och glad som vanligt. Man kan ibland också se att hunden bara tuggar maten på ena sidan av munnen, eller inte vill tugga på sina tuggben eller leka dragkamp som vanligt. Ofta har hunden dålig andedräkt, tandsten och tandköttsinflammation (röd rand i tandköttskanten). När man borstar tänderna kan man ibland märka att det gör ont vid en speciell tand.
  • Tumörer/cancer: Knölar på kroppen kan vara både godartade knölar eller elakartade tumörer. För att veta säkert behöver man få hjälp av veterinär med att ta prov på knölen. Cancer kan även drabba inre organ, och då får djuret symptom beroende på vilket organ som är drabbat (t ex svårt att andas och/eller hosta om det sitter i lungorna, dricker och kissar mer och mår allmänt dåligt om cancern sitter i njurarna).

Katter:

  • Artros: Vanliga tecken på artros (ont i lederna) är att katten sover och vilar mer än vanligt. Den kan också undvika att hoppa upp till ställen där den tidigare brukade vara och hålla sig alltmer till golvnivå. Ibland ser man att katten rör sig stelare än tidigare. Katten kan också få sämre päls och få tovor, vid smärta i lederna kan den inte komma åt att tvätta sig lika bra som tidigare. Katten kan också få förändrat humör och t ex inte längre gilla att bli klappad eller lyft som tidigare.
  • Sköldkörtelproblem: Hypertyreos, överproduktion av sköldkörtelhormon, är en vanlig sjukdom hos äldre katter. Vanliga symptom är ökad aptit med samtidig viktnedgång, katten kan också bli överdrivet pigg, en del börjar jama mer. En del katter dricker och kissar mer och en del får problem med diarré.
  • Diabetes: Drabbar främst lite äldre, överviktiga katter. Typiska symptom är ökad törst och att katten kissar mer än tidigare. Så småningom magrar katten av, och i värsta fall kan den hamna i ketoacidos (ett tillstånd där katten blir medvetslös pga av diabetesen). En del katter kan börja gå så att de sätter ned haserna i marken (istället för att bara gå på tassarna).
  • Njurproblem: Njursjukdom är vanligt förekommande hos äldre katter. Vanliga tecken är att katten kissar och dricker mer än tidigare. Längre fram i sjukdomsförloppet får katten nedsatt aptit, den kan börja kräkas, tappa muskler och bli hängig.
  • Tandproblem: Katter kan drabbas både av tandlossning och av tandsjukdomen TR (tidigare FORL). Tecken på tandproblem kan vara att katten t ex bara tuggar på ena sidan av munnen, tappa mat eller endast vilja äta mjuk mat. Katten kan också dra sig undan, sova mer, tvätta sig sämre och få ändrat humör. Till slut kan det bli så illa att katten dreglar och att det rinner var ur munnen, och går det riktigt långt kan katten sluta äta helt. Daglig tandborstning kan hjälpa till att förebygga tandlossning och gör att man har chans att upptäcka TR tidigare (man vet i nuläget inget sätt att förebygga TR hos katt).
  • Tumörer/cancer: Knölar på kroppen kan vara både godartade knölar eller elakartade tumörer. Tumörer som sitter i juvret på katter är ofta elakartade och om man vill operera katten så bör den opereras snarast. För att veta säkert behöver man få hjälp av veterinär med att ta prov på knölen. Cancer kan även drabba inre organ, och då får djuret symptom beroende på vilket organ som är drabbat (t ex svårt att andas om det sitter i lungorna, dricker och kissar mer och mår allmänt dåligt om cancern sitter i njurarna).

Förebyggande

Det finns flera saker som man kan göra för att försöka förhindra sjukdom och för att upptäcka sjukdom så tidigt som möjligt:

  • Se till att hunden/katten håller normalvikt (övervikt ökar risken för många sjukdomar). Väg djuret regelbundet (åtminstone 1 gång/månad) så upptäcker man snabbt om vikten börjar ändras.
  • Borsta tänderna dagligen, det förebygger tandlossning och om man tittar sitt djur i munnen varje dag så är chansen större att man upptäcker en dålig tand tidigt. Läs gärna vår artikel om tandborstning på hund och katt.
  • Ta för vana att gå igenom ditt husdjur med jämna mellanrum. För tips, läs vår artikel om hur du gör en enkel undersökning själv.
  • Se till att ha vattenskålar på flera ställen hemma (gäller framför allt katter), gärna nära djurets normala viloplatser, så att djuret alltid har nära till vatten, det kan minska risken för att djuret drabbas av uttorkning.
  • Årlig hälsokontroll hos veterinär med undersökning, blodprov och urinprov (och eventuellt blodtrycksmätning) kan hjälpa till att upptäcka problem i ett tidigt skede.
  • Om ditt djur blir sjukt: Fråga din veterinär om vilken effekt olika behandlingar förväntas ha, vilka biverkningar de kan ha, om behandlingen är livslång eller om djuret kan bli friskt, samt hur lång konvalescenstid det är efter eventuell operation. Berätta för din veterinär om det är omöjligt att hålla ditt djur instängt, om det är slagsmål varje gång man ska medicinera etc, så kan ni tillsammans diskutera och bedöma när det är klokt att behandla sjukdomen och när det är dags att låta djuret få lämna jordelivet. Fundera också på vad ditt djur verkar uppskatta med livet. Den dagen djuret inte orkar/vill göra de saker som den brukar gilla behöver man överväga om det är dags att låta djuret få somna in.
  • Källa First vet
Till top