Öronhår/ rening av öron

Lite om mig & mitt underbara liv / Permalink / 0

Vissa hundraser har mer eller mindre riklig hårväxt inne i öronen. Bichon frise ,Pudel, shih tzu, med flera har relativt mjukt hår vilket kan bidra till öronbesvär. Håret i öronen tovar sig lätt, ventilationen försvåras och inflammation kan lätt utvecklas på grund av fuktigheten i örat. Öronhår måste därför plockas bort regelbundet. Man fattar hårstråna mellan tummen och pekfingret och rycker lätt. På svåråtkomliga ställen används piang. Observera att håren inte ska klippas av. Det ska dras ut.

 
 

Även strävhåriga raser som terrier och schnauzer har hårväxt i öronen, men hos dessa raser är hårstråna styvare och tovar sig inte. De bör dock plockas bort om de förekommer i större mängd.

Ett tecken på svamp eller inflammation i öronen är en dålig lukt eller att hunden kliar sig i öronen.

 
 

Öronproblem är vanligt hos både hund och även katt och kan bero på olika saker. De allra flesta går dock att behandla ganska enkelt. Men oavsett orsak, är det jätteviktigt att hunden får behandling, så att infektionen inte utvecklas till en öroninflammation vilket kan ge allvarliga skador på hörseln och i värsta fall leda till dövhet.

Tecken på att din hund eller katt har problem med öronen kan vara att de kliar sig väldigt ofta i öronen kanske skakar på huvudet. Det kan även känna dålig lukt med brunaktiga sekretioner. Utvecklas infektionen till en inflammation kan symptomen bli värre.

- Om en infektionen har utvecklas till öroninflammation är symptomen ofta svårare som att hunden  skriker, de kan tapp aptiten, får feber eller blir torr i näsan. Öronen är känsliga och felbehandlingar kan leda till allvarliga problem som hörselnedsatthet eller dövhet. Därför är det viktigt att alltid ha koll på öronen

De vanligaste orsakerna till öroninflammation är bakterier, svamp och parasiter. Det kan även handla om foderallergier. Ofta uppkommer de på hunden där fuktigheten i örat är hög, därför är hundraser med längre öron ofta mer benägna att få öroninflammation än andra. Cocker spaniel, Basset hound, Canishe är några exempel på raser som ofta har problem med öronen på grund av hög fuktighet i öronen.

- Äger man en hund med lätt för öronbesvär är det bra att ha som rutin att varannan vecka trimma öronen och hålla dem rena och torra.

Jag hjälper er gärna med öronen på Guldtassens Trim & Hund Spa

Jag kan rengöra dom eller dra bort öronhår.

 

Till top