Lite om mig & mitt underbara liv blodfläder, fläder, fläderblommssaft, flädersaft, röd flädersaft

Fläder

Fläder 
 3 stora flaskor 
  • 
40 blomklasar
  • 
1,5 liter vatten

  • 15 dl socker
  • 
2 citroner
  • 
50 g citronsyra

  1. 
Plocka de finaste klasarna du ser. Skölj dem.

  2. Koka vatten och socker. Rör ut citronsyran i lite av lagen. Häll sockerlagen över blommorna, sedan citronsyran.

  3. Skär citronerna i tunna skivor. Lägg dem i saften.

  4. Täck över saften (som kan förvaras i hink, kruka eller liknande) med en handduk. Ställ svalt i fem-sex dagar.

  5. Sila bort blommorna och citronerna. Häll på riktigt rena flaskor.
 
Blodfläder

Recept på Flädersaft som jag oavkortat hämtat rakt av ur Annas mat (Bonnier Fakta) av Anna Bergenström: & svantes blogg

* Plocka 25–30 blomklasar av den äkta fläderbusken (Sambucus nigra). Lägg klasarna i ett stort krus eller i en stor rostfri bunke. Tvätta 3–4 ekologiska citroner noga i varmt vatten. Skär citronerna i tunna skivor eller riv skalet på rivjärn och pressa ur fruktsaften. Häll citronskivor eller skalrasp + saften av citronerna över blomklasarna.

* Koka upp 1,5 liter vatten. Rör sedan ner 1,5–2 kg strösocker och 50 g citronsyra. Den större mängden socker behövs om saften ska förvaras länge. Häll detta över blomorna, lite i sänder, så att krukan inte spricker av den heta lagen.

* Täck krukan eller bunken. Låt saften stå i 3–4 dagar på sval plats. Rör om i saften ett par gånger om dagen. Sila den sedan och fyll ända upp på perfekt rena flaskor. Sätt på skruvlock.