Fläder
Lite om mig & mitt underbara liv
/
blodfläder,
fläder,
fläderblommssaft,
flädersaft,
röd flädersaft
/
Permalink /
0
Fläder
3 stora flaskor
- 40 blomklasar
- 1,5 liter vatten
- 15 dl socker
- 2 citroner
- 50 g citronsyra
- Plocka de finaste klasarna du ser. Skölj dem.
- Koka vatten och socker. Rör ut citronsyran i lite av lagen. Häll sockerlagen över blommorna, sedan citronsyran.
- Skär citronerna i tunna skivor. Lägg dem i saften.
- Täck över saften (som kan förvaras i hink, kruka eller liknande) med en handduk. Ställ svalt i fem-sex dagar.
- Sila bort blommorna och citronerna. Häll på riktigt rena flaskor.
Blodfläder
Recept på Flädersaft som jag oavkortat hämtat rakt av ur Annas mat (Bonnier Fakta) av Anna Bergenström: & svantes blogg
* Plocka 25–30 blomklasar av den äkta fläderbusken (Sambucus nigra). Lägg klasarna i ett stort krus eller i en stor rostfri bunke. Tvätta 3–4 ekologiska citroner noga i varmt vatten. Skär citronerna i tunna skivor eller riv skalet på rivjärn och pressa ur fruktsaften. Häll citronskivor eller skalrasp + saften av citronerna över blomklasarna.
* Täck krukan eller bunken. Låt saften stå i 3–4 dagar på sval plats. Rör om i saften ett par gånger om dagen. Sila den sedan och fyll ända upp på perfekt rena flaskor. Sätt på skruvlock.