sommarens rabarber, mina favvo recept
Ambrosiakaka med rabarber och pistasch
Recept på ambrosiakaka med rabarber och pistasch. Apelsin och rabarber är en frisk och god kombination. Kakan går bra att frysa utan glasyr och garnering.Recept av: Ulla Karlström och Petra Pettersson
För 10 bitar:
Ingredienser
150 g | smör |
2 | ägg |
2 dl | strösocker |
3 dl | vetemjöl, (180 g) |
2 tsk | vaniljsocker |
1 tsk | bakpulver |
1 | apelsin |
200 g | rabarber |
1 msk | florsocker |
1 tsk | majsstärkelse, Maizena |
Glasyr:
2 dl | florsocker |
3 msk | rabarbersaft |
röd hushållsfärg, ev |
Garnering:
0,5 liter | jordgubbar |
0,5 dl |
pistaschnötter, hackade
|
- Sätt ugnen på 175°. Smält smöret i en kastrull. Låt svalna. Vispa ägg och socker fluffigt i en skål. Tillsätt smöret.
- Sikta ner mjölet blandat med vaniljsocker och bakpulver. Skölj apelsinen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 1 dl saft. Rör ner det smeten. Ansa och skär rabarbern i tunna skivor. Vänd rabarbern i florsocker och majsstärkelse. Blanda ner den i smeten.
- Häll smeten i en smord och bröad 1 1/2 liters form. Grädda kakan i nedre delen av ugnen 40–45 min. Låt den svalna i formen innan den stjälps upp på galler med bakplåtspapper. Låt kallna.
- Glasyr: Blanda florsocker, rabarbersaft och ev hushållsfärg till en jämn glasyr. Ringla glasyren över kakan. Garnera med jordgubbar och pistaschnötter.
Rabarbermuffins med vit choklad och kokos
Ingredienser
150 g | rabarber |
1 msk | florsocker |
1 tsk | majsstärkelse, Maizena |
100 g | choklad, vit |
100 g | smör |
2 | ägg |
2 dl | strösocker |
2 tsk | vaniljsocker |
2 dl | vetemjöl |
3 dl | riven kokos |
Garnering:
florsocker |
15 MINUTER + 25 MINUTER I UGN
Rabarbermuffins med vit choklad och kokos — gör så här:
- Sätt ugnen på 175°. Ansa och skär rabarbern i tunna skivor och blanda med florsocker och majsstärkelse.
- Grovhacka chokladen. Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker pösigt. Tillsätt, mjöl, kokos och smör och blanda till en jämn smet. Vänd ner choklad och rabarber.
- Fördela smeten i pappersformar ställda på en plåt eller formar ställda i en muffinsplåt.
- Grädda mitt i ugnen ca 25 min. Känn med en trästicka, den ska inte vara kladdig. Låt muffinsen kallna på galler. Pudra över florsocker.
Recept av Ulla Karlström och Petra Pettersson
Glutenfria mandelgrottor med rabarber- och jordgubbsfyllning
Ingredienser
3 dl | mandelmjöl |
2 dl | majsstärkelse, Maizena |
0,75 dl | marsánpulver |
0,75 dl | strösocker |
1 tsk | vaniljsocker |
2 krm | kardemumma, stött |
100 g | smör, rumsvarmt |
0,5 dl | rabarber- och jordgubbssylt, se recept |
Glutenfria mandelgrottor med rabarber- och jordgubbsfyllning — gör så här:
- Sätt ugnen på 200°.
- Blanda alla torra ingredienser i en matberedare. Tillsätt smöret och mixa snabbt ihop till en deg.
- Dela degen i tolv bitar och rulla till bollar. Lägg bollarna i pappersformar. Gör en liten fördjupning och lägg i sylt.
- Grädda mitt i ugnen ca 10 min. Låt kallna på galler.
Rabarber- och jordgubbssylt
15 minuter
En snabbgjord sylt som passar perfekt till fyllning men också till plättar och pannkakor.
Till ca 5 dl:
- 200 g jordgubbar
- 200 g rabarber
- 400 g syltsocker
Gör så här:
- Snoppa jordgubbarna. Ansa -rabarbern. Skär jordgubbar och rabarber i skivor och blanda med sockret i en kastrull.
- Låt koka upp under omrörning. Koka sylten ca 5 min. Skumma väl. Häll upp sylten i väl rengjorda glasburkar.
Recept av Ulla Karlström och Petra Pettersson
Smulpaj med jordgubbar och rabarber
Recept på smulpaj med jordgubbar och rabarber. Smulpaj är mångas favorit! Här tillför macadamianötterna ett härligt crunch och god smak.
För 6 personer:
Ingredienser
400 g | jordgubbar |
200 g | rabarber, gärna späd |
0,5 dl | strösocker |
1,5 msk | majsstärkelse, Maizena |
Smuldeg:
1 dl | vetemjöl |
1,5 dl | havregryn |
1,5 dl | strösocker |
3 msk | sirap, ljus |
75 g | smör, rumsvarmt |
70 g | macadamianötter, (ca 1dl) |
1 krm | salt |
Smulpaj med jordgubbar och rabarber — gör så här:
- Sätt ugnen på 175°. Snoppa och grovhacka jordgubbarna. Ansa och skär rabarbern i bitar. Blanda bären med socker och majsstärkelse och fördela i en smord ugnssäker form.
- Smuldeg: Nyp ihop mjöl, havregryn, socker, sirap, smör, nötter och salt. Strö smulet över fyllningen och grädda mitt i ugnen ca 30 min. Servera gärna med grädde eller vaniljsås.
Recept av Ulla Karlström och Petra Pettersson
--------------------------------------------------------------------------------
Rabarberbullar
Rabarberbullarna fylls med mandelmassa, smör och rabarberkompott. Pensla dem med sockerlag så blir de extra blanka och fina.
Ingredienser
50 g | jäst |
150 g | smör |
5 dl | mjölk |
1 dl | strösocker |
0,5 tsk | salt |
1 msk | kardemumma, stött |
12 dl | vetemjöl, -13 dl, (720 g–780 g) |
Fyllning:
500 g | rabarber |
1 | vaniljstång |
0,5 dl | strösocker |
2 | bittermandlar |
100 g | mandelmassa |
100 g | smör, rumsvarmt |
Topping:
3 dl | strösocker |
1 dl | vatten |
50 g | sötmandel, hackad |
2 msk |
kardemumma, stött
|
50 MIN + 2 1/2 H JÄSNING + 15 MIN I UGN
Rabarberbullar – gör så här:
- Smula jästen i en bunke. Bryn smöret gyllenbrunt i en kastrull. Ta kastrullen från värmen och blanda i mjölken. Häll vätskan över jästen och rör tills den lösts upp. Tillsätt socker, salt och kardemumma.
- Arbeta in mjölet till en smidig deg. Plasta bunken och låt jäsa ca 1 ½ timme.
- Fyllning: Ansa och skär rabarbern i mindre bitar. Dela vaniljstången och skrapa ut fröna. Koka ihop rabarber, vaniljstång, vaniljfrön och socker. Låt det mesta av vätskan koka bort så att kompotten blir fast och tjock i konsistensen. Låt kallna. Ta upp vaniljstången.
- Riv bittermandel och mandelmassa och blanda med raberberkompott och smör.
- Kavla ut degen till en rektangel, ca 40 x 50 cm, på mjölad arbetsbänk. Bred på rabarbersmeten och vik ihop degen. Nyp ihop hörnen så att smeten hålls inne i paketet. Skär degen i remsor och snurra ihop till bullar. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk ca 1 timme. Sätt ugnen på 225°.
- Topping: Koka ihop socker och vatten till en sockerlag. Rosta mandeln i en torr stekpanna.
- Grädda bullarna mitt i ugnen ca 15 min. Ta ut och pensla dem direkt med sockerlag. Strö över mandel och kardemumma. Pensla igen med sockerlag så att mandeln klistras fast. Låt bullarna svalna på galler.
Rabarber- och citronsaft
Ingredienser
1 kilo | rabarber |
1,5 liter | vatten |
5 dl | strösocker |
2 dl | citron, pressad |
15 MINUTER + AVRINNINGSTID
Rabarber- och citronsaft – gör så här:
- Ansa och skiva rabarbern. Blanda rabarber, vatten, socker och citronsaft i en kastrull. Koka ihop ca 15 min, tills rabarbern är mjuk och vätskan har blivit rosa.
- Häll rabarbern i en silduk och låt rinna av. Sila genom silduk till en klar saft och fyll i väl rengjorda varma flaskor. Förvara svalt.
Rabarber- och jordgubbspaj med maräng
Ingredienser
125 g | smör |
3 dl | vetemjöl, (180 g) |
0,5 dl | florsocker |
1 | äggula, + 1 |
0,5 dl | pistaschnötter, hackade |
Fyllning:
300 g | rabarber |
200 g | jordgubbar |
1 dl | strösocker |
2 msk | majsstärkelse, Maizena |
2 msk | vatten |
Maräng:
1,5 dl | strösocker |
0,5 dl | vatten |
3 | äggvitor |
20 MINUTER + 30 MINUTER VILA + 15 MINUTER I UGN
Rabarber- och jordgubbspaj – gör så här:
- Skär smöret i tärningar. Blanda snabbt ihop smör, mjöl, florsocker och 1 äggula. Dela degen i sex bitar och tryck ut den i smorda formar med löstagbar kant, ca 10 cm i diameter. Låt stå i kylen ca 30 min. Sätt ugnen på 200°.
- Grädda formarna mitt i ugnen ca 10 min. Låt svalna. Pensla pajernas övre kant med 1 äggula och strö på eller doppa i nötterna.
- Skiva rabarbern och skär i bitar, spara 1/2 stjälk som skärs i tunna skivor. Sjud jordgubbar, rabarber och socker på medelvärme ca 10 min så att en del vätska kokar bort.
- Blanda ner de sparade rabarberskivorna och majsstärkelse utrörd med vatten. Koka upp. Låt svalna.
- Maräng: Koka socker och vatten till en sockerlag, 123° – det tar ca 5 min. Vispa äggvitorna luftigt. Tillsätt lite av sockerlagen under vispning. Fortsätt vispa medan resten av lagen hälls i. Vispa ytterligare ca 3 min.
- Fyll pajerna med jordgubbs- och rabarberkompotten och fördela maräng över.
Grädda mitt i ugnen ca 4 min, eller tills topparna fått lite färg.
--------------------------------------------------------------------------------