sommarens rabarber, mina favvo recept

Recept bakverk , kaffebröd & Kakor / baka med rabarber, rabarber, rabarber recept / Permalink / 0

Ambrosiakaka med rabarber och pistasch

Recept på ambrosiakaka med rabarber och pistasch. Apelsin och rabarber är en frisk och god kombination. Kakan går bra att frysa utan glasyr och garnering.

Recept av: Ulla Karlström och Petra Pettersson

För 10 bitar:

Ingredienser

 

150 g smör 
2 ägg 
2 dl strösocker 
3 dl vetemjöl, (180 g) 
2 tsk vaniljsocker 
1 tsk bakpulver 
1 apelsin 
200 g rabarber 
1 msk florsocker 
1 tsk majsstärkelse, Maizena 

Glasyr:

2 dl florsocker 
3 msk rabarbersaft 
  röd hushållsfärg, ev 

Garnering:

0,5 liter jordgubbar 
0,5 dl
pistaschnötter, hackade
 
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 175°. Smält smöret i en kastrull. Låt svalna. Vispa ägg och socker fluffigt i en skål. Tillsätt smöret. 
  2. Sikta ner mjölet blandat med vaniljsocker och bakpulver. Skölj apelsinen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 1 dl saft. Rör ner det smeten. Ansa och skär rabarbern i tunna skivor. Vänd rabarbern i florsocker och majsstärkelse. Blanda ner den i smeten. 
  3. Häll smeten i en smord och bröad 1 1/2 liters form. Grädda kakan i nedre delen av ugnen 40–45 min. Låt den svalna i formen innan den stjälps upp på galler med bakplåtspapper. Låt kallna.
  4. Glasyr: Blanda florsocker, rabarbersaft och ev hushållsfärg till en jämn glasyr. Ringla glasyren över kakan. Garnera med jordgubbar och pistaschnötter.
------------------------------------------------------------------------------------

Rabarbermuffins med vit choklad och kokos

Recept på rabarbermuffins med vit choklad och kokos. Antalet muffins beror på hur stora formar som används.
 
För 8-10 muffins:

Ingredienser

150 g rabarber 
1 msk florsocker 
1 tsk majsstärkelse, Maizena 
100 g choklad, vit 
100 g smör 
2 ägg 
2 dl strösocker 
2 tsk vaniljsocker 
2 dl vetemjöl 
3 dl riven kokos 

Garnering:

  florsocker 
 

15 MINUTER + 25 MINUTER I UGN 

Rabarbermuffins med vit choklad och kokos — gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°. Ansa och skär rabarbern i tunna skivor och blanda med florsocker och majsstärkelse. 
  2. Grovhacka chokladen. Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker pösigt. Tillsätt, mjöl, kokos och smör och blanda till en jämn smet. Vänd ner choklad och rabarber.
  3. Fördela smeten i pappersformar ställda på en plåt  eller formar ställda i en muffinsplåt. 
  4. Grädda mitt i ugnen ca 25 min. Känn med en trästicka, den ska inte vara kladdig. Låt muffinsen kallna på galler. Pudra över florsocker.

Recept av Ulla Karlström och Petra Pettersson

Glutenfria mandelgrottor med rabarber- och jordgubbsfyllning

 Recept på glutenfria mandelgrottor med rabarber- och jordgubbsfyllning. Spröda kakor med smak av kardemumma. Gör gärna dubbel sats och frys in.

För 12 kakor:

Ingredienser

 

3 dl mandelmjöl 
2 dl majsstärkelse, Maizena 
0,75 dl marsánpulver 
0,75 dl strösocker 
1 tsk vaniljsocker 
2 krm kardemumma, stött 
100 g smör, rumsvarmt 
0,5 dl rabarber- och jordgubbssylt, se recept
 
 

Glutenfria mandelgrottor med rabarber- och jordgubbsfyllning — gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°. 
  2. Blanda alla torra ingredienser i en matberedare. Tillsätt smöret och mixa snabbt ihop till en deg.
  3. Dela degen i tolv bitar och rulla till bollar. Lägg bollarna i pappersformar. Gör en liten fördjupning och lägg i sylt. 
  4. Grädda mitt i ugnen ca 10 min. Låt kallna på galler.

 

Rabarber- och jordgubbssylt

15 minuter
En snabbgjord sylt som passar perfekt till fyllning men också till plättar och pannkakor.

Till ca 5 dl:

  • 200 g jordgubbar
  • 200 g rabarber
  • 400 g syltsocker

Gör så här:

  1. Snoppa jordgubbarna. Ansa -rabarbern. Skär jordgubbar och rabarber i skivor och blanda med sockret i en kastrull. 
  2. Låt koka upp under omrörning. Koka sylten ca 5 min. Skumma väl. Häll upp sylten i väl rengjorda glasburkar. 

Recept av Ulla Karlström och Petra Pettersson

 ------------------------------------------------------------------------------------
 

Smulpaj med jordgubbar och rabarber 

Recept på smulpaj med jordgubbar och rabarber. Smulpaj är mångas favorit! Här tillför macadamianötterna ett härligt crunch och god smak.

För 6 personer:

Ingredienser

 

400 g jordgubbar 
200 g rabarber, gärna späd 
0,5 dl strösocker 
1,5 msk majsstärkelse, Maizena  

Smuldeg:

1 dl vetemjöl 
1,5 dl havregryn 
1,5 dl strösocker 
3 msk sirap, ljus 
75 g smör, rumsvarmt 
70 g macadamianötter, (ca 1dl) 
1 krm salt
 

Smulpaj med jordgubbar och rabarber — gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°. Snoppa och grovhacka jordgubbarna. Ansa och skär rabarbern i bitar. Blanda bären med socker och majsstärkelse och fördela i en smord ugnssäker form. 
  2. Smuldeg: Nyp ihop mjöl, havregryn, socker, sirap, smör, nötter och salt. Strö smulet över fyllningen och grädda mitt i ugnen ca 30 min.  Servera gärna med grädde eller vaniljsås.

Recept av Ulla Karlström och Petra Pettersson

--------------------------------------------------------------------------------

Rabarberbullar

Rabarberbullarna fylls med mandelmassa, smör och rabarberkompott. Pensla dem med sockerlag så blir de extra blanka och fina.

 

För 20 bullar

Ingredienser

 

50 g jäst 
150 g smör 
5 dl mjölk 
1 dl strösocker 
0,5 tsk salt 
1 msk kardemumma, stött 
12 dl vetemjöl, -13 dl, (720 g–780 g) 

Fyllning:

500 g rabarber 
1 vaniljstång 
0,5 dl strösocker 
2 bittermandlar 
100 g mandelmassa 
100 g smör, rumsvarmt 

Topping:

3 dl strösocker 
1 dl vatten 
50 g sötmandel, hackad 
2 msk
kardemumma, stött
 

50 MIN + 2 1/2 H JÄSNING + 15 MIN I UGN 

Rabarberbullar – gör så här:

  1. Smula jästen i en bunke. Bryn smöret gyllenbrunt i en kastrull. Ta kastrullen från värmen och blanda i mjölken. Häll vätskan över jästen och rör tills den lösts upp. Tillsätt socker, salt och kardemumma. 
  2. Arbeta in mjölet till en smidig deg. Plasta bunken och låt jäsa ca 1 ½ timme. 
  3. Fyllning: Ansa och skär rabarbern i mindre bitar. Dela vaniljstången och skrapa ut fröna. Koka ihop rabarber, vaniljstång, vaniljfrön och socker. Låt det mesta av vätskan koka bort så att kompotten blir fast och tjock i konsistensen. Låt kallna. Ta upp vaniljstången. 
  4. Riv bittermandel och mandelmassa och blanda med raberberkompott och smör. 
  5. Kavla ut degen till en rektangel,  ca 40 x 50 cm, på mjölad arbetsbänk. Bred på rabarbersmeten och vik ihop degen. Nyp ihop hörnen så att smeten hålls inne i paketet. Skär degen i remsor och snurra ihop till bullar. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk ca 1 timme. Sätt ugnen på 225°.
  6. Topping: Koka ihop socker och vatten till en sockerlag. Rosta mandeln i en torr stekpanna. 
  7. Grädda bullarna mitt i ugnen ca 15 min. Ta ut och pensla dem direkt med sockerlag. Strö över mandel och kardemumma. Pensla igen med sockerlag så att mandeln klistras fast. Låt bullarna svalna på galler.
--------------------------------------------------------------------------------------
 

Rabarber- och citronsaft

För 2 liter

Ingredienser

 

1 kilo rabarber 
1,5 liter vatten 
5 dl strösocker 
2 dl citron, pressad
 

15 MINUTER + AVRINNINGSTID 

Rabarber- och citronsaft – gör så här:

  1. Ansa och skiva rabarbern. Blanda rabarber, vatten, socker och citronsaft i en kastrull. Koka ihop ca 15 min, tills rabarbern är mjuk och vätskan har blivit rosa. 
  2. Häll rabarbern i en silduk och låt rinna av. Sila genom silduk till en klar saft och fyll i väl rengjorda varma flaskor. Förvara svalt. 
--------------------------------------------------------------------------------------

Rabarber- och jordgubbspaj med maräng

Rabarber- och jordgubbspaj med maräng innehåller himmelskt goda smaker av sött och syrligt i spröda mördegsformar.
För 6 mindre pajer eller 1 stor paj:

Ingredienser

 

125 g smör 
3 dl vetemjöl, (180 g) 
0,5 dl florsocker 
1 äggula, + 1 
0,5 dl pistaschnötter, hackade 

Fyllning:

300 g rabarber 
200 g jordgubbar 
1 dl strösocker 
2 msk majsstärkelse, Maizena 
2 msk vatten 

Maräng:

1,5 dl strösocker 
0,5 dl vatten 
3 äggvitor 
 

20 MINUTER + 30 MINUTER VILA + 15 MINUTER I UGN 

Rabarber- och jordgubbspaj – gör så här:

  1. Skär smöret i tärningar. Blanda snabbt ihop smör, mjöl, florsocker och 1 äggula. Dela degen i sex bitar och tryck ut den i smorda formar med löstagbar kant, ca 10 cm i diameter. Låt stå i kylen ca 30 min. Sätt ugnen på 200°.
  2. Grädda formarna mitt i ugnen ca 10 min. Låt svalna. Pensla pajernas övre kant med 1 äggula och strö på eller doppa i nötterna.
  3. Skiva rabarbern och skär i bitar, spara 1/2 stjälk som skärs i tunna skivor. Sjud jord­gubbar, rabarber och socker på medelvärme ca 10 min så att en del vätska kokar bort.
  4. Blanda ner de sparade rabarberskivorna och majsstärkelse utrörd med vatten. Koka upp. Låt svalna.
  5. Maräng: Koka socker och vatten till en sockerlag, 123° – det tar ca 5 min. Vispa äggvitorna luftigt. Tillsätt lite av sockerlagen under vispning. Fortsätt vispa medan resten av lagen hälls i. Vispa ytterligare ca 3 min.
  6. Fyll pajerna med jordgubbs- och rabarberkompotten och fördela maräng över.
    Grädda mitt i ugnen ca 4 min, eller tills topparna fått lite färg.

--------------------------------------------------------------------------------

 

Till top