Svamp risotto
Recept mat
/
Anettes recept på typ risotto,
champinjoner,
lättlagadmat,
mat,
risotto
/
Permalink /
1
Risotto med skogschampinjoner
Ingredienser
- 3 schalottenlökar
- 1 solovitlök
- 10 dl svampbuljong (vatten och svamp buljongtärning)
- 2 msk vitlök & chilliolja
- 3 dl arborioris
- 2 1/2 dl vitt vin eller matlagningsvin
- 250 g champinjoner
- 3 msk smör
- 2 dl riven parmesanost
- salt och vitlökspeppar
Gör så här
Skala och finhacka löken och vitlöken. Koka upp buljongen som ska hållas varm.
Fräs lök och vitlök i oljan i en tjockbottnad kastrull utan att det får färg. Höj värmen och tillsätt riset, fräs tills det är glansigt. Häll på vinet och låt det koka in i riset.
Späd med varm buljong under omrörning. Börja med 3-4 dl och ta sedan 1 dl i taget ,efterhand som riset suger upp buljongen. Låt det koka sakta och rör ofta. Riset är färdigkokt efter 15-20 minuter. Ta upp några riskorn och smaka. Det ska finnas en kärna som ger visst tuggmotstånd.
Skiva svampen. Stek den i smöret och krydda med salt och peppar. Rör ner svampen i riset. Tillsätt den rivna parmesansosten. Risotton ska nu vara ganska lös och krämig i konsistensen.
Smaksätt med salt och peppar.
Servera risotton till en härlig sallad
Men gud, vad gott! Tack snälla för recept, det ska jag prova :D