Årets julbord på Carlshälls gård

Lite om mig & mitt underbara liv / carlshälls gård, julbord, långholmen / Permalink / 0
Så var det årliga julbordet avklarat, det blev på långholmen i år på Carlshälls gård, det var på, vi tog båten från stsdshuskajen till långholmen.

Carlshälls Gård mitt i Stockholm på den lummiga ön Långholmen. Här byggde år 1837 arbetschefen vid Långholmsfängelset, Carl Modeer, en herrgård där han ville njuta sin ålderdoms höst. Han gav gården namnet Carlshäll och slog sig till ro med hustru och två kor.

Senare ägdes Carlshäll som sommarbostad bl a av kryddhandlare S F J Lindström. År 1875 övertogs gården av grosshandlare Lars Ohlsson Smith, vanligen kallad "Brännvinskungen". Han skaffade sig en förmögenhet på att tillverka och sälja "tiodubbelt renat" brännvin till lågt pris från sin spritfabrik belägen på Reimersholme.

 


 

LO Smith Carlshälls GårdUnder "Brännvinskungens" tid anlades de stora terrasserna på Carlshäll. Gårdens trädgård ansågs som den vackraste i Stockholm. Här fanns ovanliga växter och träd, exempelvis en Kaukasisk Vingnöt. L.O. Smith lät 1877 bygga till den västra flygeln med en musik- och biljardsalong, (nu kallad Brännvinskungens Sal)

L.O. Smiths ekonomi gick dock senare omkull och Carlshälls Gård på Långholmen blev så småningom mentalvårdsanstalt (1904), först i privat regi och senare för landstinget. Under 2:a världskriget blev gården ett hem för finska barn, för att avsluta sin vårdande form under 70-talet med narkomanvård.

Sedan 1989 har Carlshälls Gård, till mångas nöje och härliga minnen, fungerat som festvåning, konferensgård och restaurang. Gården som erbjuder perfekt inramade festarrangemang och möten. Bröllop, jubileum, julbord, konferens och andra festliga tillfällen då vi och ni möts.

 Vi var nöjda med mat & annat, tack för en trevlig kväll.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Till top