Kanelbullekaka / Butterkaka
Recept bakverk , kaffebröd & Kakor
/
baka,
bulle,
butterkaka,
gott till kaffet,
kaffe bröd,
kenel bullekaka,
kransar,
längder,
vaniljkräm,
vete deg,
vetedeg
/
Permalink /
2
Fick för mig att baka nått gott till kaffet, och framförallt så doftar det så underbart med nybakat, så det fick bli två bullekakor i går. Den ena gjorde jag med bara kanelfyllning och den andra gjorde jag mer som en butterkaka med vaniljkräm :) Det var ju uppskattat här hemma i alla fall.
Vetedeg
- 50 g jäst
- 150 g smör
- 4 dl mjölk
- 2 tsk kardemummakärnor, stötta
- 0,50 tsk salt
- 1 dl socker
- 2 st ägg
- 18 dl vetemjöl
Kanelfyllning
- 100 g smör
- 8 msk socker
- 4 tsk malen kanel
Marsánfyllning
- 2 dl kokt marsán- eller vaniljkräm
Pensling och glasyr
- 2 st ägg
- 2 dl Pärlsocker
Gör så här
- Vetedeg
Smula ner jästen i en degbunke.Smält smöret, tillsätt mjölken och värm degspadet till 37 grader. Rör ut jästen i lite av degspadet. - Tillsätt resten av degspadet, kardemumma, salt, socker,ägg och drygt häften av mjölet. Arbeta degen smidig.
- Jäs vetedegen övertäckt ca 40 min. Förbered fyllningarna under tiden.
- Fyllningar
Rör smör, socker och kanel smidigt och poröst. - Koka marsán- eller vaniljkrämen och låt den kallna.
- Utbakning
Arbeta degen med resten av mjölet i bunken. Ta upp den på arbetsbänken och knåda den blank. - Kavla ut den till en rektangulär kaka, ca 30 x 45 cm. Bred på kanelsmöret.
- Rulla samman degen från långsidan.Skär rullen i ca 4 cm breda bitar. Ställ dem rätt glest i en smord rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
- Låt kakan jäsa övertäckt till knappt dubbel storlek.
- Gör en fördjupning mitt i varje bulle och lägg i en klick vaniljkräm.
- Pensla kakan väl med uppvispat ägg. och strö på pärlsocker
- Grädda kakan på galler i nedre delen av ugnen, i ca 30 min. Ugnsvärme: 200 grader.
- Låt kakan svalna. Lossa försiktigt kanten
Gott