Kanelbullekaka / Butterkaka

Fick för mig att baka nått gott till kaffet, och framförallt så doftar det så underbart med nybakat, så det fick bli två bullekakor i går. Den ena gjorde jag med bara kanelfyllning  och den andra gjorde jag mer som en butterkaka med vaniljkräm :) Det var ju uppskattat här hemma i alla fall.
 
 
 

Vetedeg

  • 50 g jäst
  • 150 g smör
  • 4 dl mjölk
  • 2 tsk kardemummakärnor, stötta
  • 0,50 tsk salt
  • 1 dl socker
  • 2 st ägg
  • 18 dl vetemjöl

Kanelfyllning

  • 100 g smör
  • 8 msk socker
  • 4 tsk malen kanel

Marsánfyllning

  • 2 dl kokt marsán- eller vaniljkräm

Pensling och glasyr

  • 2 st ägg
  • 2 dl Pärlsocker
 

Gör så här

  1. Vetedeg
    Smula ner jästen i en degbunke.Smält smöret, tillsätt mjölken och värm degspadet till 37 grader. Rör ut jästen i lite av degspadet. 
  2. Tillsätt resten av degspadet, kardemumma, salt, socker,ägg och drygt häften av mjölet. Arbeta degen smidig.
  3. Jäs vetedegen övertäckt ca 40 min. Förbered fyllningarna under tiden.
  4. Fyllningar
    Rör smör, socker och kanel smidigt och poröst.
  5. Koka marsán- eller vaniljkrämen och låt den kallna.
  6. Utbakning
    Arbeta degen med resten av mjölet i bunken. Ta upp den på arbetsbänken och knåda den blank.
  7. Kavla ut den till en rektangulär kaka, ca 30 x 45 cm. Bred på kanelsmöret.
  8. Rulla samman degen från långsidan.Skär rullen i ca 4 cm breda bitar. Ställ dem rätt glest i en smord rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
  9. Låt kakan jäsa övertäckt till knappt dubbel storlek.
  10. Gör en fördjupning mitt i varje bulle och lägg i en klick vaniljkräm.
  11. Pensla kakan väl med uppvispat ägg. och strö på pärlsocker
  12. Grädda kakan på galler i nedre delen av ugnen, i ca 30 min. Ugnsvärme: 200 grader.
  13. Låt kakan svalna. Lossa försiktigt kanten
baka - bulle - butterkaka - gott till kaffet - kaffe bröd - kenel bullekaka - kransar - längder - vaniljkräm - vete deg - vetedeg
Madelein Larsson Wollnik

Gott

Caroline

Så gott, jättefina kakor. :)