Semestedagboken 12 Juli....
ca 40 bullar
- 150 g smör eller margarin, rumsvarmt
- 5 dl mjölk
- 50 g (1 pkt) jäst för söta degar
- 1 dl strösocker
- ½ tsk salt
- 2 tsk stött kardemumma
- 800 g (ca 1,4 l) vetemjöl
Kanelfyllning:
- 150 g rumsvarmt smör eller margarin
- 1 dl strösocker
- 2 msk kanel
Så här tillagar du receptet (ca 120 minuter):
1. Värm mjölken till 37°C (fingervarmt).
2. Smula ner jästen i en degskål på 3-4 l. Häll över mjölken och rör om. Tillsätt matfettet i bitar, socker , salt och eventuell kardemumma.
3. Mät upp mjölet. Häll det luftigt direkt ur påsen i ett litermått. Skaka inte måttet. Tillsätt mjölet men spar ½ dl till utbakningen.
4. Arbeta degen kraftigt, cirka 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand, tills den känns smidig.
5. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk cirka 30 minuter.
6. Arbeta ner degen med maskin eller knåda den lätt på mjölat bakbord. Dela degen i 4 delar. Kavla ut varje del till en avlång kaka.
7. Rör ihop ingredienserna till valfrifyllning och bred ett tunt lager på kakan. Rulla ihop till en rulle. Fler utbakningsförslag,se förslag längre ner.
8. Låt bröden svalna på galler under bakduk.
Bullar: Skär rullen i 10 delar och lägg dem med snittytan upp i pappersformar eller på plåtar täckta med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk cirka 40 minuter. Värm ugnen till 225-250°C. Pensla och grädda bullarna mitt i ugnen, 5-10 minuter.
....................................
Sen när det va klart så tog vi oss en tripp till Tyresta nationalpark .Det är ett jätte mysigt ställa att vara på, lite olika små djur har dom och ett underbar miljö, jag älskar att gå och strosa på sånna ställen.