Semestedagboken 12 Juli....

Semester dagboken 2016 / Anette Aulik Hissing, ica maxi, jp chenet merlot, kanelbullar, likmaskar, röda vinbär, systembolaget, tyresta / Permalink / 0
Tisdagen den 12 Juli....
 
Dagen startar med en lugn förmiddag  i hemmets lugna vrå.
Sätter en bulldeg på jäsning och medans den jäser så passar jag på att göra lite trädgårdsarbete och skörda, så vi plockade bort alla våra rödaviner :)  Yess vi hann innan fåglarna tod dom!
 
 
 
 
 
Bakade lite kanelbullar enkelt & gott.
Ett av de enklaste recept på bullar då det ska gå snabbt:
 
 
Recept:

ca 40 bullar 

  • 150 g smör eller margarin, rumsvarmt 
  • 5 dl mjölk
  • 50 g (1 pkt) jäst för söta degar
  • 1 dl strösocker 
  • ½ tsk salt
  • 2 tsk stött kardemumma
  • 800 g (ca 1,4 l) vetemjöl

Kanelfyllning:

  • 150 g rumsvarmt smör eller margarin
  • 1 dl strösocker
  • 2 msk kanel

Så här tillagar du receptet (ca 120 minuter):

1. Värm mjölken till 37°C (fingervarmt).

2. Smula ner jästen i en degskål på 3-4 l. Häll över mjölken och rör om. Tillsätt matfettet i bitar, socker , salt och eventuell kardemumma.

3. Mät upp mjölet. Häll det luftigt direkt ur påsen i ett litermått. Skaka inte måttet. Tillsätt mjölet men spar ½ dl till utbakningen.

4. Arbeta degen kraftigt, cirka 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand, tills den känns smidig.

5. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk cirka 30 minuter.

6. Arbeta ner degen med maskin eller knåda den lätt på mjölat bakbord. Dela degen i 4 delar. Kavla ut varje del till en avlång kaka.

7. Rör ihop ingredienserna till valfrifyllning och bred ett tunt lager på kakan. Rulla ihop till en rulle. Fler utbakningsförslag,se förslag längre ner.

8. Låt bröden svalna på galler under bakduk.

Bullar: Skär rullen i 10 delar och lägg dem med snittytan upp i pappersformar eller på plåtar täckta med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk cirka 40 minuter. Värm ugnen till 225-250°C. Pensla och grädda bullarna mitt i ugnen, 5-10 minuter.

....................................

Sen när det va klart så tog vi oss en tripp till Tyresta nationalpark .Det är ett jätte mysigt ställa att vara på, lite olika små djur har dom och ett underbar miljö, jag älskar att gå och strosa på sånna ställen.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Men egentligen så behöver vi inte åka iväg för att kolla på djur, nu har dom vidriga äckliga djuren dykt upp i våran soptunna igen, asså det är ju så vidrigt och äckligt . Men idag kommer sopbilen och tömmer och  då får det bli storstädning av soptunnan :) Man får ju hysterikst klådanfall när man tittar på dom!
URK USCH BLÄÄ FY FAN VA ÄCKLIGT.....
 
 
På vägen hem hem så blev det en sväng på Ica Maxi och så hade jag beställt ett vin på systembolaget som jag bara älskar, jag älskar MERLOT viner speciellt röda, men det är så svårt att få tag på, men man kan special beställa och det har jag gjort nu och nu hade det kommit!
Det är ett vin från Frankrike , medelhöga tanniner, inslag av blåbärssylt, mogen körsbärighet, kryddig, bara så gott :) 
 
 
 
Fortsättning föjer......
Till top